Кафедра ПІІТУ – співорганізатор міжнародної конференції CoLInS

18-19 квітня в Політеху пройшла міжнародна конференція «Computational Linguistics and Intelligent Systems» (CoLInS), організаторами якої виступили кафедра інтелектуальних комп’ютерних систем і кафедра програмної інженерії та інформаційних технологій управління НТУ «ХПІ».

Мета конференції – обговорення результатів останніх досліджень в області обробки природної мови і розвитку інтелектуальних комп’ютерних систем та обмін ідеями. На цьому наголосили у вступному слові завідувач кафедри ІКС д.т.н., проф. Наталія Валеріївна Шаронова і завідувач кафедрою ПІІТУ д.т.н., проф. Михайло Дмитрович Годлевський. Вони відзначили, що з кожним роком (конференція проводиться з 2017 р) захід збирає все більше учасників з різних міст України. Це свідчить про те, що тематика конференції стосується актуальних проблем сучасної освіти та ІТ-сфери.
З вітальним словом також виступили представники IT компаній Sytoss, SoftServe, Zone3000, Grammarly.


Робота конференції була організована в кілька потоків.
– Основний потік: презентація досліджень в області штучного інтелекту і прикладної комп’ютерної лінгвістики.
– Студентський потік: презентація цікавих результатів студентських робіт.
– Постер секція.
– семінар від Grammarly «Класифікація текстів» за допомогою Fasttext»;
– робота біля стенду компанії-партнера кафедр SoftServe.


Крім українських вчених і студентів в роботі конференції також взяли участь зарубіжні учасники з Франції, Польщі, Португалії, Німеччини. Серед основних доповідачів виступили: Жан-Юг Шоша, професор університету Ліон-2 (Франція), Тьєррі Амон, професор університету Париж-13 (Франція), Мар’яна Романишин, провідний фахівець компанії Grammarly і Олександр Гурбич, фахівець з аналізу даних компанії SoftServe.

Конференція CoLInS-2019 дала можливість учасникам не тільки обговорити актуальні тенденції розвитку інтелектуальних систем і комп’ютерної лінгвістики, але також сприяла встановленню плідних контактів і активної участі талановитої молоді в науковій діяльності.