Харківський Політех навчатиме студентів з лідером української IT галузі

НТУ «ХПІ» уклав новий договір з українським офісом IT компанії EPAM. Документ передбачає не тільки партнерство (адже університет співпрацює з компанією понад 10 років), а й визнання результатів неформального навчання, які здійснює компанія. Першими цю систему впроваджуватимуть дві кафедри Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій ХПІ: «Комп’ютерна інженерія та програмування», «Програмна інженерія та інтелектуальні технології управління». Це дозволить надавати студентам актуальні знання, більше практики у реальному секторі, що наблизить їхній рівень до професійних вимог сучасного роботодавця. Крім того, результати неформальної програми від EPAM зараховуватимуться у системі університетського навчання.

Така можливість з’явилася цього року завдяки рішенню Міністерства освіти і науки України про визнання результатів навчання, здобутих шляхом неформальної освіти.

Кожна освоєна дисципліна має відповідати професійним та загальним компетенціям, а також результатам навчання. Для цього у межах підписаного договору буде складено протоколи відповідності. Це дозволить оцінити отримані студентами ХПІ знання та зарахувати певну кількість кредитів у їхні залікові книжки.

«Нам сьогодні вкрай складно працювати у військових умовах, тим більше, що ми перебуваємо у прифронтовому Харкові. Однак ми продовжуємо розвиток, у тому числі завдяки вашій допомозі та підтримці», — звернувся до представників компанії ЕРАМ в Україні ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

«Ми завжди говоримо, що успіх української освітньої системи та майбутнього українського ІТ залежить від однієї й тієї ж моделі співпраці — держава, бізнес та університети. Раді, що сьогодні можемо запропонувати робочу модель, яка полегшить життя студентам та дозволить їм отримувати якісну освіту вдома, поєднавши академічну та неформальну освіту», — сказав керівник освітніх програм ЕРАМ в Україні Денис Гриньов.

На зустрічі були присутні: керівник освітніх програм ЕРАМ в Україні Денис Гриньов; з боку НТУ «ХПІ» — ректор Євген Сокол, директор Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Михайло Годлевський, завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та програмування Олександр Заковоротний.


Довідка:

Договір ХПІ та EPAM передбачає:

партнерство та співробітництво щодо визнання результатів навчання, здобутих шляхом неформальної освіти за навчальними програмами EPAM, на освітніх програмах ХПІ з усіх IT-спеціальностей бакалаврського рівня та всіх спеціальностей галузі знань «12 Інформаційні технології» для магістерського рівня. Серед бакалаврських програм: Design UX/UI, .NET, JAVA, Android, Business Analytics, DWB, DevOps, FrontEnd (Javascript), Performance Testing, Phyton, Quality Assurance, Ruby on Rails, iOs та інші. Серед магістерських програм: “Solution Architecture”, “Delivery Management”, “Systems Engineering (DevOps&Cloud)”, “Data Engineering (Big Data)” та інші.
Результати неформального навчання будуть перезараховані відповідно до порядку, що діє у ХПІ.
При необхідності Харківський Політех надаватиме своєчасну методичну допомогу працівникам EPAM.
Залучення представника EPAM для атестації студентів за результатами відповідних освітніх програм.
Можливість проходження практики студентами у компанії EPAM.
Отримання документа про успішне завершення навчальних програм EPAM за умови успішності від 70 до 100%.

З 1993 EPAM Systems, Inc. (NYSE: EPAM) використовує прогресивний досвід розробки програмного забезпечення, щоб стати провідним світовим постачальником послуг цифрової трансформації та лідером у галузі розробки цифрових і фізичних продуктів, а також послуг з розробки цифрових платформ. Завдяки своїй інноваційній стратегії, інтегрованим консалтинговим та проєктним можливостям та унікальній «інженерній ДНК», глобальні гібридні команди EPAM допомагають зробити майбутнє реальністю для клієнтів і спільнот у всьому світі, створюючи кращі корпоративні, освітні та медичні платформи, які об’єднують людей, оптимізують досвід і покращують життя. У 2021 році EPAM було додано до S&P 500 і включено до списку компаній Forbes Global 2000.

Глобальні мультидисциплінарні команди EPAM, які було обрано журналом Newsweek як «Найулюбленіше робоче місце» у 2021 та 2022 роках, обслуговують клієнтів у понад 50 країнах на шести континентах. Будучи визнаним лідером, EPAM входить до 15 найкращих компаній у сфері ІТ-послуг у рейтингу Fortune 1000. Чотири рази вона посіла місце як найкраща IT-компанія у списку компаній, які швидко зростають, за версією Fortune 100. EPAM уже три роки поспіль входить до списку 25 найбільших світових агентських компаній за версією Ad Age, а Consulting Magazine назвав EPAM Continuum однією з 20 компаній, які швидко зростають.

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» — один із провідних та найбільших технічних ЗВО України, заснований у 1885 році. Сьогодні НТУ «ХПІ» — це 10 навчально-наукових інститутів, 103 кафедри, де навчаються понад 15 тисяч студентів. Харківський Політех — у топ-5 університетів України, входить до міжнародних рейтингів: QS World University Rankings-2023, де утримує титул найкращого технічного університету України (2-е місце серед українських вишів, позиція 651-700), THE World University Rankings. У 2010 році НТУ «ХПІ» набув статусу дослідницького національного університету. У 2022 році унікальна програма підготовки IT-фахівців Innovation Campus НТУ «ХПІ» удостоєна світового «срібла» в галузі освіти.