ЕЕ-04-2016-2017: НОВІ РІШЕННЯ ДЛЯ ОПАЛЕННЯ ТА КОНДИЦІЮВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ДЖЕРЕЛ НИЗЬКОПОТЕНЦІЙНОГО ТЕПЛА

Прийом заявок з: 15-10-2015

Термін подачі до: 21-06-2016

 Напрям досліджень.

Переважна більшість, попиту на опалення та охолодження покривається за допомогою коштовних джерел енергії, наприклад, електрики та викопного палива. Тим не менш, існує широкий спектр теплових джерел енергії, які через їх рівень температури зазвичай не використовуються для доставки корисного нагріву та / або охолодження. З одного боку, частка низькопотенційних джерел енергії поставки корисного тепла та охолодження може бути збільшена, якщо використовуються низькі системи ексергії. З іншого боку, багато технологій можуть бути використані, щоб скористатися низькими / помірними температурами джерелами, наприклад, модернізуя їх  для того, щоб генерувати корисне тепло та холод, а в деяких випадках, також електрику.

Область застосування.

Дії, необхідні для розробки, демонстрації, перевірки і поліпшення загальної ефективності від:

  • Технологій, які здатні використовувати низькопотенційні джерела енергії (залишкових та відновлюваних джерел теплової енергії) в системах з низькою ексергією опалення та охолодження.
  • Технології, які здатні використовувати дуже низькі і низько помірні температурні ресурси, наприклад, поновлюючи їх, з метою отримання корисного опалення та охолодження при необхідності електрики. (Наприклад, теплові насоси, які здатні отримати низькопотенційне тепло, та ін. Необхідна увага повинна бути приділена підвищенню надійності системи та автоматизованій роботі.

Пропозиції, як очікується, будуть звернені на одну або обидві з двох вищезгаданих областей, по мірі необхідності.

Фінансування.

Прийнятна пропозиція на фінансування досліджень складає від 3 до 4 мільйонів EUR.

Очікуваний ефект.

Пропозиції повинні демонструвати наслідки, перераховані нижче, з використанням кількісних показників і цільових, коли це можливо:

  • економія первинної енергії та зменшення викидів ПГ, викликані пропонованими рішеннями (у порівнянні з кращим можливим рішенням, існуючим сьогодні);
  • збільшення частки залишкових та відновлюваних джерел теплової енергії в теплопостачанні та охолодженні;
  • збільшення загального ККД системи опалення та охолодження з використанням дуже низьких і низьких (помірно) джерел температури теплової енергії.

Тип діяльності.

Науково-дослідна та інноваційна діяльність.