ЕЕ-05-2016: МОДЕЛІ ТА ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ПЛАНУВАННЯ І «КАРТОГРАФУВАННЯ» В ОБЛАСТІ ОПАЛЕННЯ ТА КОНДИЦІОНУВАННЯ.

Прийом заявок з: 15-10-2015

Термін подачі до: 21-06-2016

 Напрям досліджень.

Існує необхідність, більш кращого визначення, аналізу, моделювання і нанесення на карту ресурсів і рішення, які роблять споживання енергії більш енергоефективним, порівнюючи його з ефективними стійкими джерелами енергії при найменших витратах. Таке суспільне планування вже передбачено в Директиві Енергетичній ефективності через 5-річну комплексну оцінку ефективного опалення та охолодження. Це має бути зроблено на місцевому, регіональному та національному рівнях, щоб допомогти розробити енергетичні стратегії і забезпечити їх відповідність на національному рівні з політикою ЄС. Сьогодні тільки кілька державних органів мають досвід, знання та інструменти, щоб виконати планування і картографування систем тепла та охолодження. Майбутній попит на громадське планування енергії вимагає, щоб такі інструменти моделювання були доступні і використовувались, як частина політики в процесах прийняття рішень в державних органах.

Область застосування.

Розроблення методів та інструментів планування нагрівання та охолодження в адміністративній практиці органів державної влади. Тепло планування є ітеративним процесом, оскільки плани повинні регулярно оновлюватись. Інструменти планування повинні бути в змозі обробляти великі і складні набори даних, щоб забезпечити детальний і всебічний опис існуючої енергосистеми і динамічний розвиток попиту всіх відповідних елементів в межах даної географії (генеруючих блоків, поновлюваних і залишкових джерел енергії, інфраструктури, «споживання енергії, її кількість і «Будівельна якість»(температура) з термальних джерел живлення і попит), і дозволять моделювати можливі сценарії, що відображають щогодинні, сезонні і річні коливання попиту і пропозиції, щоб оптимально дістатися до енергетичних цілей. Інструмент повинен бути в змозі зв’язатись з іншими типами карт (наприклад,: інфраструктури, картами поновлюваних джерел енергії та ін.). Метод повинен бути здатний к моделюванню гнучкості, необхідної для моделювання інтеграції змінних поновлюваних джерел енергії, і дозволяти аналізувати вплив зростаючої кількості низкоенергетичних будівель (програми ремонту будівель, впровадження будівель з майже нульовим споживанням зовнішньої енергії). Інструменти моделювання повинні бути зручними і загальнодосяжними, і буди в змозі змоделювати всю енергетичну систему, тобто опалення та охолодження, електрику і транспорт. Інструменти повинні включати інструкції та навчальні модулі і бути підтвердженими.

Фінансування.

Прийнятна пропозиція на фінансування досліджень складає від 2,5 до 3 мільйонів EUR.

Очікуваний ефект.

Пропозиції повинні демонструвати наслідки, перераховані нижче, з використанням кількісних показників і цільових, коли це можливо:

  • покращена інтеграція опалення та охолодження, відображена в існуючих енергетичних моделях і в регіональному та місцевому плануванні;
  • кількість людей в цільових групах, що навчаються по використанню моделей та розроблених інструментів,;
  • затвердження / реалізація розроблених моделей та інструментів за межами тривалості проекту;
  • надійний підхід, який демонструє, що дані, отримані в ході реалізації проекту будуть розповсюджені через відкриті джерела.

Тип діяльності.

Науково-дослідна та інноваційна діяльність.