ЕЕ-08-2016: СОЦІО-ЕКОНОМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ СТАВЛЕННЯ СПОЖИВАЧІВ ДО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ.

Прийом заявок з: 15-10-2015

Термін подачі до: 21-06-2016

Напрям досліджень.

У більшості існуючих економічних енергетичних моделях зазвичай передбачається, що споживачі енергії поводяться економічно раціонально. Проте, емпіричні дані показують, що споживачі швидше «обмежено раціональні», через такі ефекти, як переваги розподілу, фінансові перешкоди, відсутність знань / інформації або неявні витрати в угоді. Різні політики в галузі енергоефективності, що проводяться в ЄС намагаються видалити різні фінансові та нефінансові бар’єри для споживачів енергії, стимулюючи інвестиції в економічно ефективні енергозберігаючі технології.

Емпіричні дослідження необхідні, щоб краще зрозуміти прийняття рішень споживачем, для поліпшення дизайну майбутньої політики енергоефективності таким чином, щоб існуючі бар’єри могли бути видалені, для кращого відображення поведінки споживачів в енергетичних моделях, а також, щоб краще відобразити вплив політики енергетичної ефективності відносно процесів прийняття рішення споживачами в енергетичній моделі.

Область застосування.

Пропозиція повинна просувати сучасні знання про те, як різні групи споживачів приймають свої інвестиційні рішення в енергоефективності і, як політика в галузі енергоефективності може вплинути на фінансові та нефінансові бар’єри в процесі прийняття рішень, що використовують ринкові дані великих вибіркових обстежень і інші емпіричні джерела на додаток до теоретичного аналізу. Оскільки різні фактори впливають на індивідуальний вибір споживачів, емпіричний аналіз потрібно зробити для всіх груп споживачів. Для домашніх господарств можуть бути відмінності, що залежать від рівня доходу, віку, освіти, статі орендаря і т.д., які повинні бути краще досліджувані. Крім того, може бути також географічне розмежування споживачів відносно інвестицій у підвищення енергоефективності. Рішення інших груп споживачів інвестувати в підвищення енергоефективності в компанії в сфері обслуговування, в сільському господарстві або в промисловості, може бути під впливом інших факторів. Крім того, дослідження повинні також дослідити відмінності між можливими інвестиціями у підвищення енергоефективності, які під впливом різних факторів, наприклад, рішення інвестувати в реконструкцію будівель, мають різний часовий горизонт, ніж інвестиції в енергоефективні продукти (пральна машина, телевізор і т.д.). Такий аналіз повинен також враховувати специфічні фактори країни.

Фінансування.

Прийнятна пропозиція на фінансування досліджень складає від 1 до 1,5 мільйонів EUR.

Очікуваний ефект.

Пропоновані дії, як очікується, покращать поточні методології та емпіричну базу, які використовуються для кількісної оцінки позитивного впливу політики в галузі енергоефективності та покращать доказову базу для більш ефективного розвитку в майбутньому політики енергоефективності та енергетичних моделей, про що свідчить, наприклад, кількість державних службовців та інших зацікавлених сторін, які вплинули, або стратегічних документів, або інших документів політики.

Тип діяльності.

Науково-дослідна та інноваційна діяльність.