LCE-31-2016-2017: СОЦІАЛЬНІ НАУКИ І ГУМАНІТАРНА ПІДТРИМКА ДЛЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО СОЮЗУ

Прийом заявок з: 27-10-2015

Термін подачі до: 16-02-2016

Напрям досліджень.

Завершення Енергетичного Союзу залишається одним із головних пріоритетів Європейської Комісії і одним з найважливіших компонентів у переході Європи до декарбонізації енергетичної системи майбутнього. Серед багатьох технологічних проблем, які необхідно подолати на шляху до досягнення цих двох цілей, ряд наскрізних питань потребують більш глибокого вивчення, особливо ті, які стосуються соціально-економічних, гендерних, соціокультурних та соціально-політичних аспектів енергетичного переходу.

Вирішення цих питань має вирішальне значення для подальшого забезпечення соціальної прийнятності багатьох змін, що передбачає перехід енергії, а також краще зрозуміти, чому громадяни можуть протистояти цим змінам і розробляти відповідні стратегії пом’якшення або альтернатив.

Особливе значення в цьому контексті мають фактори, що впливають на індивідуальний і колективний вибір джерел енергії та пов’язаних з енергетикою поведінки, основ управління, в якій ці рішення приймаються, зміна ролі споживачів зокрема і «цифрового» в енергетичній системі.

Фінансування.

Прийнятна пропозиція на фінансування досліджень складає від 2 до 4 мільйонів EUR. Тим не менш, це не виключає можливості подання та відбору пропозицій з проханнями про інші суми.

Очікувані результати.

Запропоноване дослідження повинно:

  • забезпечити краще розуміння чинників та їх взаємозв’язку з технологічними, регуляторними та інвестиційними аспектами, які мають вирішальне значення для подальшого просування енергетичного переходу і в кінцевому рахунку успіх енергетичного Союзу.
  • подальше поповнення Енергетичного Союзу і особливо в області наукових досліджень і інновацій, а також подальше здійснення стратегічних, енергетичних, технологійчних планів та особливо плану дій на основі комплексної «дорожньої карти».

Тип діяльності.

Дослідження та інноваційна діяльність.