BG-10-2016: ВПЛИВ ЗМІН В АРКТИЦІ НА ПОГОДУ І КЛІМАТ ПІВНІЧНОЇ ПІВКУЛІ

Прийом заявок з: 27-10-2015

Термін подачі до: 17-02-2016

 

Напрям досліджень.

Клімат змінюється швидше в Арктиці, ніж у будь-якому іншому регіоні. Існує доказ того, що ці зміни сильно впливають на екосистеми, людей та громади всередині і зовні Арктики, в тому числі, в Європі та Північній Америці. Краще уявлення процесів характерних для Арктики (наприклад, пов’язаних з утворенням льодового плавлення) в погодних та кліматичних моделях потрібно, щоб краще обмежити роль Арктики в глобальній кліматичній системі і в генерації екстремальних погодних явищ. У зв’язку з поліпшеними спостережень в Арктиці (див тему BG-09), це необхідно для поліпшення передбачуваності погоди і клімату в Північній півкулі і пов’язаних з ними ризиків.

Область застосування.

Пропозиції повинні розробляти інноваційні підходи до поліпшення опису та моделювання механізмів, процесів і зворотного зв’язку, що впливають на арктичний зміни клімату та його вплив на погоду і клімат в Північній півкулі, для подальшого розвитку державно-оф-мистецтва кліматичних моделей і прогнозів. Модель продуктивності повинна бути оцінена і її здатність, представляти зв’язки між полярними і більш низькими широтами, повинна бути оцінена на основі скоординованих модельних експериментів.

Фінансування.

Прийнятна пропозиція на фінансування досліджень складає з 7 до 8 мільйонів EUR. Тим не менш, це не виключає можливості подання та відбору пропозицій з проханнями про інші суми.

Очікувані результати.

  • Підвищення потенціалу для прогнозування погоди і клімату в Північній півкулі для кращого прогнозу екстремальних погодних явищ.
  • Покращення здатності реагувати на вплив зміни клімату на навколишнє середовище і діяльність людини в Арктиці в короткостроковій і довгостроковій перспективі.
  • Покращення потенціалу кліматичних моделей для представлення потепління в Арктиці та її вплив на регіональну та глобальну атмосферної та океанічної циркуляції.
  • Покращення поглинання вимірювань з супутників шляхом використання нових активів спостереження Землі.
  • Привести до оптимізованих систем спостереження для різних додатків моделювання.
  • Сприяння створенню стійкої і надійною бази прогнозування, яка буде в змозі допомогти в метеорологічних і кліматичних послугах для кращого прогнозу, у тому числі, на суб-сезонних і тимчасових, в масштабах сезонного.
  • Підвищення потенціалу зацікавлених сторін, щоб пристосуватися до зміни клімату.
  • Сприяти поліпшенню обслуговування економічних секторів, які спираються на поліпшення можливостей прогнозування (наприклад, перевезення вантажу, гірничодобувної промисловості та ін.).
  • Сприяння року Заполярного прогнозування (YOPP) і IPCC наукових оцінок і в Copernicus Climate Change (C3S) послуг.
  • Покращення професійних навичок та компетенцій для тих, хто працює і навчається працювати в цій предметній області.

Тип діяльності.

Дослідження та інноваційна діяльність.