Музей НТУ "ХПI"

Сайт музею історії НТУ "ХПІ"

By

Історія експонату Музею

         Історія одного експонату.  Так можна назвати цікаву зустріч студентів –першокурсників  факультету  комп’ютерних наук і програмної інженерії з одним  із  вчених, учнем Героя Соціалістичної Праці, академіка В.І.Атрощенка, одного з організаторів кафедри Автоматизації технологічних виробництв  та екологічного моніторингу професора Ігоря Івановича Литвиненка. 

 

            У сучасних студентів, які  слухають  розповідь про роботу  ХПІ  у повоєнний період,  неодмінно викликають подив два експонати музею, а саме: картки на отримання  хлібу та цукру  студента І.Литвиненка та його книжку  учасника відбудови Харкова,  датованих 1947 роком.

Історію цих  карток та книжки і розповів  вчений, студент  Харківського Політехнічного Інституту  в 1946-1951рр. Ігор Іванович Литвиненко.

Важкими були роки Голоду 1946-1947рр. За картками студенти отримували 500 грамів хліба на день. Картки були на цукор, промислові товари. Студенти ХПІ протягом навчального року не менше 200 годин  працювали на відбудові споруд  на території Харківського Політехнічного  та  Харкова. Шість років знадобилось,  щоб  зруйновані під час війни навчальні корпуси, лабораторії та майстерні були  відновлені.

            Студенти групи КН-57А  та співробітники кафедри, на якій він  працював , подякували професору І.І.Литвиненку за цікаву розповідь та  побажали здоров’я та радості життя. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *