Музей НТУ "ХПI"

Сайт музею історії НТУ "ХПІ"

By

До Дня пам’яті та примирення, до Дня Перемоги, Дня Європи

          

       

            2 травня в музеї історії НТУ “ХПІ” відбулася зустріч студентів  університету з учасниками бойових дій під час Другої Світової війни: випускником ХПІ,  доктором технічних наук, професором, Почесним доктором НТУ “ХПІ”, Заслуженим працівником вищої школи України, проректором ХПІ, деканом ЕМС та  АП факультетів , завідувачем кафедри промелектроніки у 1972-1989 рр., професором кафедри автоматизованих електромеханічних систем Віктором Тимофійовичем Долбнею. Він визволяв Польщу,Німеччину. День 9 травня зустрів у місті Кенігсберг.

випускником ХПІ, співробітником кафедри електорфізики, директором дослідного заводу Євгеном Миколайовичем Дегтярьовим. Він визволяв міста і села Європи, війну закінчив під Прагою.

випускником ХПІ, професором кафедри зварювання, кандидатом технічних наук, доцентом Анатолієм Іллічем Христофоровим.

          Ветерани поділилися своїми спогадами про події війни. Світлана Петрівна Землянська, яка народилася в Ашгабаді, на зустрічі розповіла про перебування сім’ї в евакуації.

          На Перемогу працювали всі республіки колишнього Радянського Союзу. В Узбекистані у місті Чирчик знаходився в евакуації Харківський хіміко-технологічний інститут. Професор В.К. Бєлов в своїх споминах згадував, як сердечно прийняли харківських політехніків в Узбекистані.

          В музеї історії НТУ “ХПІ” знаходиться подарована Повноважним Послом республіки Таджикистан в Україні паном Файзулло Холбобоєвим книга про воїнів з Таджикистану, які визволяли Україну.

          Зустріч проходила в інтерактивному форматі і найактивніші студенти отримали подарунок від автора книги “Тысяча четыреста восемнадцать дней. 22 июня 1941 года – 9 мая 1945 года”. Воєнний щоденник В.Т. Долбні.

 

Щиро дякуємо ветеранам за подвиги та здобуту Перемогу і низько вклоняємося всім, хто віддав життя за мир та свободу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *