Музей НТУ "ХПI"

Сайт музею історії НТУ "ХПІ"

By

у режимі карантину

Першокурсники слухають побажання проректора з наукової роботи університету професора А.П. Марченко

Участь у конференції

23 березня 2021р. директорка музею історії НТУ “ХПІ” Г.В.Бистріченко взяла участь у конференції “Луньовські читання”, яка проходила в режимі он-лайн з доповіддю та презентацією “З досвіду роботи Центру “Арсенал Ідей Україна” НТУ “ХПІ”.

Виставка до ювілею
До 100-річчя заснівання єлектротехнічного факультету в Харківському технологічному інституті в музеї історії НТУ “ХПІ” була підготовлена виставка. Харківські політехніки пишаються досягненнями електротехнічної школи університету, яка розквітла завдяки неймовірній самовідданій праці видатного вченого, педагога, діяча – професора Павла Петровича Копняєва, який передбачав необхідність підготовки високофахових спеціалістів для країни і вже на початку ХХ-го сторіччя готував по 15-20 випускників з гарними знаннями в галузі електротехніки.

Участь у Міжнародній конференції
20 березня 2021р. співробітники музею історії НТУ “ХПІ” взяли участь у Міжнародній науково-практичній ювілейній конференції до 150-річчя з дня народження видатного вченого, педагога, організатора та першого ректора Харківського фармацевтичного інституту, Заслуженого діяча науки УРСР, доктора хімічних і доктора фармацевтичних наук, професора Миколи Овксентійовича Валяшка, яка проходила у Національному фармацевтичному університеті.
З 1919р. і до останніх років життя професор викладав у Харківському технологічному інституті і завідував кафедрою органічної хімії, з 1930р. – у Харківському хіміко-технологічному інституті, а з 1950р. – Харківському політехнічному інституті. Першим у царській Росії організував спектроскопічні дослідження; дослідив понад 200 різних похідних бензолу, тразолу, тразолону та інших хімічних сполук; активно вивчав та запроваджував лікарські речовини з української сировини, підготував 3 доктори та 93 кандидати наук, був активним учасником наукових товариств Росії, Англії, Німеччини, УРСР, СРСР. З 1934р. М.О. Валяшко був незмінним головою Харківського відділення Всесоюзного хімічного товариства ім.М.І.Менелєєва.

Студенти знайомляться з історією одного з найкращих технчних університетів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *