КОНФЕРЕНЦІЯ «РОЗВИТОК СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА У СОЦІОЛОГІЧНОМУ ВИМІРІ»

КОНФЕРЕНЦІЯ «РОЗВИТОК СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА У СОЦІОЛОГІЧНОМУ ВИМІРІ»

У національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» 25 листопада 2022 року відбулася щорічна ІХ Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток сучасного українського суспільства у соціологічному вимірі».

Захід організовано кафедрою соціології і публічного управління ННІ соціально-гуманітарних технологій за підтримки Варшавської школи економіки, Балтійської Міжнародної Академії, Грузинського технічного університету, Херсонського національного технічного університету, Криворізького національного університету, Інформаційного центру «Майдан моніторинг».

Метою конференції визначено продовження наукового дискурсу з актуальних питань розвитку соціально-гуманітарних наук, узагальнення вітчизняного й світового досвіду управлінської практики, а також вироблення пропозицій щодо підвищення ефективності діяльності інституцій державної влади та місцевого самоврядування; встановлення контактів між ученими різних країн, обмін дослідницьким досвідом та публікація результатів наукових досліджень.

У роботі Міжнародної науково-практичної конференції, яка проходила в онлайн форматі, взяли участь понад сімдесят учених, аспірантів та студентів провідних закладів вищої освіти із зарубіжжя та  різних регіонів України, зокрема Варшавскої школи економіки (Вища комерційна школа) (м.Варшава, Польща), Поморського університету в Слупську (м.Слупськ, Польща), Медичного коледжу Tongji Хуачжунского університету науки і технології  (м.Ухань, Китай), Чжуннанського університету економіки та права (Китай), Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського (м.Київ), Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Навчально-науково-виробничого центру Національного університету цивільного захисту України (м.Харків), Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного університету радіоелектроніки, Хмельницького національного університету.

Відкрив конференцію завідувач кафедри соціології і публічного управління ННІ СГТ НТУ «ХПІ», доктор наук з державного управління, професор Володимир Мороз, подякувавши учасникам за небайдужість та зацікавлення проблематикою, а також побажавши усім успішного проведення заходу. Висловив думку, що наука і освіта – це найкращі інструменти для налагодження тісних міжнародних контактів. «Зокрема, з погляду публікаційної активності найбільш плідною у кафедри соціології і публічного управління є співпраця з польськими і латвійськими колегами», – зазначив Володимир Мороз. Він презентував монографію «Забезпечення якості вищої освіти: практика оцінювання та напрями вдосконалення державної політики у сфері вищої освіти» (рекомендовану до друку Вченими радами НТУ ХПІ і Балтійською Міжнародною академією (Рига, Латвія)); висловив переконання, що міжнародна науково-практична конференція зробить свій внесок у розвиток соціально-гуманітарних наук.

В ході пленарного засідання з вітальним словом до учасників конференції виступили:

  • Аліна Шипулевська-Порчинська, доктор габілітований, професор, завідувач кафедри міжнародної фінансової політики (Варшавська школа економіки (Польща);
  • Ярослав Пліхта – доктор габілітований, завідувачкафедри торгівлі та ринкових інститутів Краківського економічного університету, (м. Краків, Польща);
  • Нілюфер Нарліпроф., доктор філософії, завідувач кафедри соціології Університету Бахчешехір (Туреччина), член комітету «Жінки в дипломатії» глобальної мережі консульських асоціацій FICAC.

Після пленарного засідання учасники конференції продовжили дискусію на секційних засіданнях. Зокрема, працювало чотири секції:

  1. Сучасні суспільні проблеми: соціологічний вимір.
  2. Проблеми молоді, студентства та освіти в сучасному українському суспільстві.
  3. Цифрові комунікації у розвитку особистості і суспільства.
  4. Механізми публічного управління соціально-економічним і суспільно-політичним розвитком.

Про насичену програму конференції та про її важливість свідчать результати – більше 70 учасників, 55 доповідей. Доповіді та презентації учасників були представлені як українською, так і англійською мовами, велася жвава дискусія щодо сьогоднішніх проблем та питань у соціально-гуманітарній сфері й сфері публічного управління та адміністрування. Завдяки творчій атмосфері, створеній організаторами та доповідачами конференції, а також зацікавленою аудиторією, захід став гарним майданчиком для обміну досвідом та інформацією між представниками різних закладів вищої освіти та країн; сприяв налагодженню корисних робочих контактів.

ІХ Міжнародна науково-практична конференція  «Розвиток сучасного українського суспільства у соціологічному вимірі» пройшла успішно, досягнувши цілей, визначених у рамках річного плану кафедри соціології і публічного управління щодо здійснення наукової діяльності на 2022 рік.

Підсумовуючи результати конференції, керівники та модератори підсекцій подякували всім присутнім за цікаві й змістовні  виступи, які спонукали до дискусії, висловили побажання нових здобутків на ниві науково-дослідницької роботи, побажали всім мирного неба, перемоги України у боротьбі за свій суверенітет і територіальну цілісність та за світле майбутнє українського народу.

Тези та доповіді учасників ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток сучасного українського суспільства у соціологічному вимірі» планується опублікувати в збірнику матеріалів конференції.

Щиро сподіваємось, що результати роботи конференції стануть імпульсами до подальшого натхнення та вирішення питань успішного формування, запровадження та реалізації планів розвитку країни, регіонів, галузей та підприємств на основі розуміння принципів сучасного соціальноорієнтованого українського суспільства!

 

 

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.