Доцентка Варанкіна Олександра Олександрівна


Посада: доцентка кафедри біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Cтупінь: к.т.н., 05.18.06 – Технологія харчової продукції  (2011).

Тема кандидатської дисертації: Удосконалення технології йогуртів функціонального призначення

з використанням бета-каротину мікробіологічного походження”

Звання: доцент кафедри біотехнології та аналітичної хімії (2014)

Контакти: Oleksandra.Varankina@khpi.edu.ua, Хімічний корпус, кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії,
тел. +380577076605

 Scopus          Google Scholar   ORCID

 

Освіта:

  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (далі НТУ «ХПІ»), факультет Технології органічних речовин, спеціальність «Хімічна технологія та інженерія», кваліфікація «бакалавр з хімічних технологій та інженерії».
  • НТУ «ХПІ», факультет Технології органічних речовин, спеціальність «Промислова біотехнологія», кваліфікація «інженер-біотехнолог».
  • Міжгалузевий інститут післядипломної освіти при НТУ «ХПІ», спеціальність «Інтелектуальна власність», кваліфікація «спеціаліст з інтелектуальної власності».
  • НТУ «ХПІ», аспірантура за спеціальністю «Біотехнологія».

Професійні досягнення та навички:

  • Володіння мовами: українська та російська – вільно; англійська – В2.
  • Досвід написання та перекладу наукових статей, тез.
  • Авторка та співавторка більше ніж 100 навчальних, наукових та методичних праць.
  •  Досвід складання освітньої документації.
  • Членкиня Громадської організації «Спілка біотехнологів Харківщини»; Код ЄДРПОУ:  35474885; КВЕД: 91.33.0.
  • 2011 р. – здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук після захисту дисертації на тему «Удосконалення технології йогуртів функціонального призначення з використанням бета-каротину мікробіологічного походження» за спеціальністю «Технологія харчової продукції» в Одеській національній академії харчових технологій.
  •  2014 р. – здобуття звання доцента кафедри біотехнології та аналітичної хімії НТУ «ХПІ».
  •  2019 р., 2023 р. – підвищення кваліфікації в Державній установі «Інститут мікробіології та імунології ім. І.І. Мечникова АМН України».
  • Заступниця завідувача кафедри з навчальної, наукової та методичної роботи.
  • Гарант бакалаврської освітньої програми «Біотехнології та біоінженерія», членкиня робочої групи магістерської освітньої програми «Біотехнології та біоінженерія».
  • Відповідальна виконавиця НДДКР на тему «Комплексне дослідження і оптимізація промислових та фармацевтичних біотехнологій».
  • Робота в складі журі І туру Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології.
  • Керівництво студентами-призерами Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.
  • Кураторка студентських груп.
  • Керівниця постійно діючою студентською проблемною групою: «Сучасні напрямки розвитку та удосконалення промислових біотехнологій».
  • Керівниця студентського наукового гуртка «Фундаментальні основи промислової біотехнології».

 

Дисципліни:

  • Загальна біотехнологія.
  • Промислова біотехнологія.
  • Основи біохімічної інженерії.
  • Основи інтелектуальної власності в біотехнології.
  • Біотехнологія клітин рослинного походження.
  • Біотехнологія клітин тваринного походження.
  • Теоретичні основи біотехнології.
  • Фундаментальні основи біоінженерії.
  • Сучасні експериментальні методи біотехнології та біоінженерії.

Наукові інтереси:

  • Харчові біотехнології.
  • Біотехнології напоїв бродіння.
  • Біотехнології біологічно активних речовин.