Посада: доцентка кафедри біотехнології, біофізики та аналітичної хімії
Cтупінь: к.т.н., 05.18.06 – Технологія харчової продукції (2011).
Тема кандидатської дисертації: “Удосконалення технології йогуртів функціонального призначення
з використанням бета-каротину мікробіологічного походження”
Звання: доцент кафедри біотехнології та аналітичної хімії (2014)
Контакти: Oleksandra.Varankina@khpi.edu.ua, Хімічний корпус, кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії,
тел. +380577076605
Освіта:
- Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (далі НТУ «ХПІ»), факультет Технології органічних речовин, спеціальність «Хімічна технологія та інженерія», кваліфікація «бакалавр з хімічних технологій та інженерії».
- НТУ «ХПІ», факультет Технології органічних речовин, спеціальність «Промислова біотехнологія», кваліфікація «інженер-біотехнолог».
- Міжгалузевий інститут післядипломної освіти при НТУ «ХПІ», спеціальність «Інтелектуальна власність», кваліфікація «спеціаліст з інтелектуальної власності».
- НТУ «ХПІ», аспірантура за спеціальністю «Біотехнологія».
Професійні досягнення та навички:
- Володіння мовами: українська та російська – вільно; англійська – В2.
- Досвід написання та перекладу наукових статей, тез.
- Авторка та співавторка більше ніж 100 навчальних, наукових та методичних праць.
- Досвід складання освітньої документації.
- Членкиня Громадської організації «Спілка біотехнологів Харківщини»; Код ЄДРПОУ: 35474885; КВЕД: 91.33.0.
- 2011 р. – здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук після захисту дисертації на тему «Удосконалення технології йогуртів функціонального призначення з використанням бета-каротину мікробіологічного походження» за спеціальністю «Технологія харчової продукції» в Одеській національній академії харчових технологій.
- 2014 р. – здобуття звання доцента кафедри біотехнології та аналітичної хімії НТУ «ХПІ».
- 2019 р., 2023 р. – підвищення кваліфікації в Державній установі «Інститут мікробіології та імунології ім. І.І. Мечникова АМН України».
- Заступниця завідувача кафедри з навчальної, наукової та методичної роботи.
- Гарант бакалаврської освітньої програми «Біотехнології та біоінженерія», членкиня робочої групи магістерської освітньої програми «Біотехнології та біоінженерія».
- Відповідальна виконавиця НДДКР на тему «Комплексне дослідження і оптимізація промислових та фармацевтичних біотехнологій».
- Робота в складі журі І туру Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології.
- Керівництво студентами-призерами Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.
- Кураторка студентських груп.
- Керівниця постійно діючою студентською проблемною групою: «Сучасні напрямки розвитку та удосконалення промислових біотехнологій».
- Керівниця студентського наукового гуртка «Фундаментальні основи промислової біотехнології».
Дисципліни:
- Загальна біотехнологія.
- Промислова біотехнологія.
- Основи біохімічної інженерії.
- Основи інтелектуальної власності в біотехнології.
- Біотехнологія клітин рослинного походження.
- Біотехнологія клітин тваринного походження.
- Теоретичні основи біотехнології.
- Фундаментальні основи біоінженерії.
- Сучасні експериментальні методи біотехнології та біоінженерії.
Наукові інтереси:
- Харчові біотехнології.
- Біотехнології напоїв бродіння.
- Біотехнології біологічно активних речовин.