Про кафедру

Кафедру технології жирів було засновано у 1930 році. Але підготовку інженерів для харчової промисловості Харківський технологічний інститут вперше розпочав ще у 1885 р., з самого початку заснування. Організатор і перший завідувач кафедри – професор Тютюнников Борис Никанорович (з 1930 по 1985 рік).

З 1985 по 2018 рік  кафедру очолював доктор наук, професор, видатний вчений, Гладкий Федір Федорович  (у 2009 році кафедра перейменована в кафедру «Технології жирів та продуктів бродіння); з 2018 по січень 2025 року – д.т.н., професор Некрасов Павло Олександрович. У січні 2025 року на посаду завідувачки кафедрою «Технології жирів та продуктів бродіння» призначена професор Півень Олена Миколаївна.

Видатні випускники

С.О. Фокін – випускник 1898 р., першим у світі виконав дослідження в галузі ензиматичного гідролізу і каталітичного гідрування жирів.

Б.Н. Тютюнников – випускник 1918 р., засновник сучасної вітчизняної наукової школи хімії і технології жирів, яку називають «харківською», він став у 1968 р. лауреатом Державної премії СРСР за розробку та впровадження в промисловість безперервного методу гідрування жирів, що дозволило відмовитися від будівництва 11 гідрогенізаційних заводів.

П. В. Науменко – випускник 1935 року, двічі лауреат Державної премії, міністр харчової промисловості СРСР. І цей перелік відомих випускників кафедри та спеціальності можна продовжити. Сьогодні вони працюють на сучасних підприємствах і установах: Коваленко Алла Арестівна – президент корпорації «Бісквіт-Шоколад», Герой України; Шевченко Олексій Сергійович – керівник департаменту, корпорація «Alfa Laval», Данія; Ворожко Євген Михайлович – директор Чернігівського відділення “ABInBev Efes Україна”; Андрієвський Андрій Валерійович – директор ПРАТ “Запорізький оліяжиркомбiнат”; Ільгов Олег Георгійович – генеральний директор ТОВ «Тандем плюс»; Федякіна Зоя Павлівна – завідувачка відділом досліджень технології переробки олій та жирів УкрНДІОЖ НААН; Папченко Вікторія Юріївна – заступниця директора Українського науково-дослідного інституту олій та жирів НААН; головний технолог ТОВ «ВАДАРТ ГРУП» – Сорокіна Олена Василівна (випускниця 2021 року).

Визначні досягнення та здобутки кафедри за усі роки. Професор С. А. Фокін – дослідження каталітичного відновлення жирів, ензиматичне розщеплення жирів, полімеризації рослинних олій. Створення новітніх методів визначення чистоти рослинних оліф. Винайдено замінник китайської тунгової олії для фарбування підводної частини морських суден. Виконано дослідження величини піноздатності мильних розчинів, як показника цінності мила в спеціально сконструйованому приладі. На початку другої світової війни на першому миловарному заводі (м. Харків) був організований цех для виготовлення горючої суміші, з метою підпалювання танків. Це було перше в нашій країні промислове виробництво самозапалюючихся рідин. Консультантом цієї роботи був професор Б.Н. Тютюнников, начальником виробництва С.П. Острін. З ініціативи професора Б.Н. Тютюнникова та за його участі було впроваджено метод безперервної гідрогенізації жирів (Державна премія СРСР).  Впроваджено конструювання апаратів для безперервного варіння господарського мила з використанням відходу виробництва для одержання харчової вуглекислоти (Б.Н. Тютюнников, П.В.Науменко, М.П. Беспятов). Було розроблено та впроваджено нову апаратуру для виробництва пральних порошків на Харківському миловарному заводі (проф. Б.Н. Тютюнников, доц. М.П. Беспятов). Розроблено рецептури й метод виготовлення синтетичної оліфи на основі нафтових бітумів, так званого лаку ЮЖНІІ для антикорозійних покриттів по металу (проф. Б.Н. Тютюнников і доц. З.І. Бухштаб нагороджені медалями “За відновлення чорної металургії півдня”). Вдосконалення технології виробництва синтетичних жирних кислот за результатами досліджень, які були покладені в основу проектування промислової установки для одержання катіоноактивних ПАР. Сумісно з інститутом загальної й невідкладної хірургії й хіміко- фармацевтичним інститутом було створено жирові емульсії для харчування хворих в післяопрераційний період. Промисловий випуск концентрату “Гідропол-I” організований на Бердянськом дослідному нафтоолійному заводі (під науковим керівництвом проф. Ф.Ф. Гладкого). Під керівництвом проф. Б.Н. Тютюнникова розроблено технологію одержання препарату “АЕКОЛ”,  який за специфічною дією аналогічний натуральній обліпиховій олії. Професором І.М. Демидовим винайдено технологію, що забезпечує очищення рослинних олій від пероксидних сполук, вторинних продуктів окислення. Також створено пілотну установку і розроблено технологію синтезу етилових ефірів жирних кислот – альтернативного дизельного палива.

На кафедрі постійно розвивається та оновлюється наукова школа. В даний час наукові дослідження школи «Хімія і технологія жирів», керівник доктор технічних наук, професор Некрасов П.О., спрямовані на глибоке вивчення сутності технологічних процесів видобування і переробки жирів, а також бродильних виробництв, з урахуванням можливості створення нових корисних для людини продуктів харчування.

На базі наукового підрозділу кафедри працює аспірантура та докторантура за спеціальністю «Харчові технології», в складі якого працюють провідні вчені кафедри.

На кафедрі працюють 3 доктори та 9 кандидатів технічних наук.