Катерина Матюхіна

Кафедра економічного аналізу та обліку пишається своїми талановитими випускниками. Знайомтесь – Матюхіна Катерина, випускниця 2011 року кафедри економічного аналізу та обліку. Катерина поділилася своїми враженнями за час навчання в університеті та дала кілька цінних порад для майбутніх абітурієнтів.

Представтеся, будь-ласка, (назвіть ПІБ, місце роботи і посаду)

Мене звуть Матюхіна Катерина. На даний момент я працюю економістом в компанії ТОВ «Рісейл-Компані»

Яку спеціальність отримали та в якому році закінчили університет?

Університет закінчила в 2011 році за спеціальністю «Облік і аудит»

Чому ви обрали для навчання Національний технічний університет та спеціальність «Облік і оподаткування» («Облік і аудит»). Чим був обумовлений Ваш особистий інтерес до цієї спеціальності?

Вибір інституту здійснювався на підставі позитивних відгуків випускників і можливістю пройти навчання на бюджетній основі. Спеціальність була обрана з урахуванням особистих здібностей (у мене більше схильність до обчислювальних наук) і популярності професії.

Чи вважаєте Ви, що освіта, отримана в НТУ «ХПІ», допомогла отримати цю роботу?

Я вважаю, що вирішальним фактором отримання роботи були різнобічні знання, які були отримані в НТУ «ХПІ». Вивчення різноманітних предметів дало можливість розуміти функціонування підприємства в цілому, а не тільки його облікову частина. Це і було головним в отриманні займаної мною посади.

Які отримані у НТУ «ХПІ» знання Вам особливо знадобилися для подальшої роботи?

Всі отримані мною знання корисні в моїй роботі. Виконуючи будь-який процес, розумієш його необхідність у функціонуванні підприємства в цілому, це в свою чергу робить більш ясним і зрозумілим виконання моїх посадових функцій.

Що Вам дав Національний технічний університет «ХПІ» і чого не дав, а потрібно було б? За що цінує роботодавець, ділові партнери?

Крім профільних предметів було б непогано внести в програму курси, які будуть спрямовані на розвиток особистих та ділових якостей студента. Наприклад: «Ведення переговорів», «Психологія поведінки клієнта» і т.д. Так як в поточних умовах роботодавець шукає універсального співробітника, який швидше за все самостійно пройшов подібні курси / тренінги, і подібні знання будуть плюсом при влаштуванні на роботу.

Які у Вас були плани при випуску і чи співпали вони з Вашою кар’єрою?

Плани полягали в роботі за фахом. І вони були реалізовані. Моє перше місце роботи було на посади бухгалтер з реалізації.

Якими якостями повинен володіти студент (майбутній випускник), щоб влаштуватися на роботу за фахом?

Студент повинен бути в першу чергу цілеспрямованим і націленим на результат. Після навчання при пошуку роботи будуть виникати проблеми з відсутністю стажу, але при наявності хорошої бази знань їх можна вирішити.

Найчастіше великі компанії беруть на роботу студентів з дипломом провідних вузів України. НТУ «ХПІ» займає гідне місце в ряді рейтингів, включаючи міжнародні. На Вашу думку, диплом випускника НТУ «ХПІ» дає студентам певний карт-бланш при працевлаштуванні?

Повторюся, що вирішальним фактором більше є отримані знання.

Що найбільше врізалося в пам’ять зі студентського життя? Про що дітям розкажете?

У пам’яті залишилися знайомства з цікавими, грамотними, професійними людьми. З деякими ми підтримуємо теплі відносини до поточного моменту. Дітям я не тільки про них розповім, але і обов’язково познайомлю.

Як було організовано навчання? Чи могли Ви поєднувати навчання з роботою? Чи допомагало навчання в роботі?

Особисто я не поєднувала навчання з роботою, не було в цьому необхідності. Але при бажанні це можна було б з легкістю здійснити, в інституті є можливість вчитися заочно. Хоча при організованості і самодисципліни можна поєднувати навчання і роботу і на очному навчанні.

Чи велике було навантаження в період навчання? Що дали Вам роки навчання в плані особистого зростання і особистих якостей?

Для мене навантаження була посильне. Але я думаю, що на це вплинув правильний вибір спеціальності, мені було цікаво вивчати саме цей напрямок, тому всі предмети сприймалися легко.

Розкажіть, які дисципліни і викладачі Вам особливо запам’яталися?

Мені запам’яталися практичні заняття з предмету «Контроль і ревізія», викладач Жадан Т.А. Також хочу відзначити таких викладачів як Александрова В.О. і Подольська Г.Л. Свій предмет вони викладали в цікавій та доступній формі.

Чим Ви займались у вільний від навчання час в університеті? Чи були задіяні в якихось студентських клубах?

Вільний від навчання час я приділяла особистим хобі (спорт, творчість). У студентських клубах я не брала участь, але це більше особливості мого характеру. Я більше віддаю перевагу бути глядачем таких заходів, ніж учасником.

Якими особистими досягненнями в НТУ «ХПІ» Ви можете пишатися?

Мої досягнення – це мої знання, які допомогли мені знайти ту роботу, яка приносить мені не тільки матеріальні блага, але і задоволення.

Плани на майбутнє. Чого досягти хочете?

Я хочу продовжити розвиватися на займаній мною посади. Так як економіка дає можливість переглянути весь життєвий цикл продукту: від його виробництва до споживання. А в цьому напрямку завжди є чому вчитися і що пізнавати.

Що побажали б першокурсникам НТУ «ХПІ»?

Я б хотіла побажати першокурсникам ніколи не змінювати поставленої мети, завжди в неї вірити і незважаючи на всі перешкоди до неї рухатися. І звичайно ж з задоволенням прожити студентські роки і користуватися всіма пропонованими вам можливостями. )))