Новини

Увага!

   

Виставка членів фотогуртка «SPALAH» при галереї «ART KhPI» «Харків Зінаїди Серебрякової» відкрилася у Музеї видатних харківʼян ім. К.І. Шульженко. Працюватиме до 5.10.21.

Поспішайте! Вхід вільний. 

 

 

*****************************************************

У Науково-технічній бібліотеці НТУ “ХПІ” (ауд. 63) експонується художня виставка «Нескучне», присвячена памʼяті Зінаїди Серебрякової (10 грудня 1884, с. Нескучне, тепер Харківського р-ну Харківської обл. — 19 вересня 1967 р., Париж).

Організаторами її виступили Неформальне товариство друзів Зінаїди Серебрякової та Етнографічний музей “Слобожанські скарби ім. Г. Хоткевича НТУ “ХПІ”.

Складається виставка з двох частин. В експозиції — фрагменти фотовиставки «Нескучне: фотопогляди», яка була створена за результатами обласного  фотоконкурсу, що проводився протягом 2019 року Неформальним товариством друзів Зінаїди Серебрякової (повністю виставка демонструвалася у галереї “Мистецтво Слобожанщини”).

Серед авторів виставки — знаний фотомитець Володимир Оглоблін та випускниця Політеху,  учасниця багатьох фотовиставок, зокрема й персональних, членкиня Національної спілки фотохудожників України Олена Долженко. Не залишать байдужими й роботи Сергія Голуба, Ірини Деркач, Олександра Коцарева та інших фотографів. Глядач буде зачарований світлинами «мисливців за прекрасною миттю» і обовʼязково піде з виставки з гармонією в душі та радістю на серці.

Друга частина проєкту — виставка переважно графічних робіт Зінаїди Чумаковської (1919 — 2006), художниці-аматорки, уродженки с. Нескучного, яка була названа на честь Зінаїди Серебрякової, оскільки бабуся і дідусь дівчинки працювали в садибі Серебрякових і були з господарями в добрих стосунках. Зінаїда Єгорівна Чумаковська мріяла стати художницею, але після закінчення 1 курсу Харківського художнього інституту влітку 1941 року пішла на фронт, а після війни працювала у Гірничому інституті (пізніше трансформованому в ХІРЕ). На виставці — портрети, пейзажі, зокрема й околиць Нескучного.

Відкриття виставки — 20.09.21 о 10.30.

Виставка працює щодня з 10 до 16 години, крім вихідних.

 

*****************************************************

 

 

ХАРКІВ ЗІНАЇДИ СЕРЕБРЯКОВОЇ.

 Фотовиставка студентських робіт

17.09.21 о 17.00

   Музей видатних харків’ян ім. К.І. Шульженко запрошує на відкриття виставки, присвяченої пам’яті визначної художниці, чиє життя було пов’язане з Харковом.

  З 10 грудня 2020 року, дня народження нашої землячки, визначної художниці Зінаїди Серебрякової, до кінця минулого року галерея “ART KhPI”, що працює у Палаці студентів НТУ “ХПІ”,  провела фотоконкурс та онлайн-виставку “Харків, яким його бачила Зінаїда Серебрякова”.

  У конкурсі та виставці узяли участь члени фотогуртка “SPALAH” при  галереї   “ART KhPI”, причому деякі з них одночасно стали учасниками і Обласного фотоконкурсу “Міста Зінаїди Серебрякової”, онлайн-виставка за результатами якого була розміщена на ресурсах художньої галереї “Мистецтво Слобожанщини” Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва. 

  Політехівський конкурс відбувся за підтримки Профкому студентів НТУ “ХПІ”, а організаторами його були галерея “ART KhPI”, Неформальне товариство друзів Зінаїди Серебрякової, Етнографічний музей «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича НТУ «ХПІ».

  Фотохудожникам пропонувалося відправитися у подорож по Харкову і спробувати знайти куточки міста, які не змінилися за 100 минулих років (фрагменти вулиць, будинки, дворики) і відтворити втаємничену красу цих місць. Важливо було, щоб робота, крім документальної відповідності, відзначалася художньою оригінальністю, виразністю.

  З цим непростим завданням вдалося впоратися частині учасників проєкту, причому деяким з них не довелося далеко ходити, бо і на території ХПІ ще можна знайти куточки старовини.

  Ознайомитися з онлайн-виставкою “Харків, яким його бачила Зінаїда Серебрякова” можна на Інтернет-ресурсах галереї “ART KhPI”: https://www.facebook.com/media/set?vanity=artkhpi&set=a.1730284180459955

Telegram: https://t.me/artkhpi

Instagram: https://www.instagram.com/artkhpi/ 

Cайт http://web.kpi.kharkov.ua/artkhpi/

  А «вживу» роботи переможців та лауреатів конкурсу запрошуємо подивитися на виставці «Харків Зінаїди Серебрякової» з 17.09.21 до кінця вересня у Музеї видатних харківʼян ім. К.І. Шульженко.

Вхід вільний.

 Адреса: пров. Байкальський, 1 (м. Захисників України).

Тел. для довідок: 067 91 014 91.

 

 

 

Галерея «ART KhPІ» – шлях у мистецтво


[Ігор Гаєвий.]
#11-12 от 25.11.2020

Художня галерея «ART KhPІ» відкрилася у Палаці студентів нашого університету в квітні 2019 року. Ініціатором її створення та керівником став професор кафедри українознавства, культурології та історії науки, директор Етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича, член Національної спілки художників України Михайло Михайлович Красіков. І хоча колектив цього підрозділу невеличкий, тут працюють професіонали, творчі та натхненні люди.

«Проводячи краєзнавчі дослідження, я познайомився з творчістю художників та фотохудожників, які свого часу мали відношення до харківського Політеху, – розповідає Михайло Михайлович. – Із різних джерел я довідався про наших викладачів та студентів, які успішно займалися живописом, графікою, художнім фото, причому деякі з них стали всесвітньо відомими майстрами.

Протягом останнього десятиліття я провів кілька культурологічних фестивалів, де були представлені і картини сучасних художників – випускників нашого Політеху. Наприклад, учасники тижневого фестивалю «ХПІ мистецький: особистості» з задоволенням ознайомилися з роботами випускниці АП факультету, професійної художниці Світлани Землянкіної, до речі, моєї студентки і вихованки нашого Етнографічного музею, учасниці багатьох експедицій. У Науково-технічній бібліотеці університету були також організовані майстер-класи і зустрічі з митцями-політехівцями. Справили враження на поціновувачів художнього мистецтва і експозиції картин політехніків, членів Національної спілки художників України Вадима Колтуна, який зараз мешкає у Німеччині, та Миколи Солом’яного. До деяких виставок нами були видані кольорові буклети-каталоги. Список прізвищ сучасних талановитих майстрів і тих, кого вже нема, але хто «засвітився» у галузі образотворчого мистецтва протягом всієї історії Політеху, починаючи з 1885 року, сягає кількох десятків осіб. Отже створення художньої галереї (я би назвав її дослідницько-просвітницьким центром) стало цілком логічним кроком».

Читати далі: http://polytechnic.kpi.kharkov.ua/ViewArticle.asp?id=6229 

 

 

 

 

 

Сергій Костянтинович Шелковий, кандидат технічних наук, доцент НТУ

«ХПІ», є одним із найвідоміших українських поетів, перекладачів,
есеїстів. Член Національної спілки письменників України, він
неодноразово нагороджувався престижними вітчизняними та
міжнародними преміями. Менше знають його як фотомайстра та
художника (графіка і живописця), хоча деякими роботами автор
супроводжував свої поетичні видання.
На зустрічі ви не тільки познайомитеся з візуальнии творами С.
Шелкового, але й почуєте його поезії, так чи інакше присвячені
образотворчому мистецтву. А мистецтвознавчий аналіз живопису і
графіки митця зробить співробітник галереї Олег Коваль.