м. Харків, вул. Кирпичова, 2, Навчальний корпус №2 (У2), 4-й поверх (410 аудиторія)

(057) 707-64-31, (057) 707-65-75

Кафедра геометричного моделювання та комп'ютерної графіки

  • Галузь — «Інформаційні технології»
  • Спеціальність — «Комп'ютерні науки та інформаційні технології»
  • Спеціалізація — «Геометричне моделювання та графічні інформаційні технології»
CorelDraw

CorelDraw - векторний редактор для графічного дизайну.

CorelDraw

Adobe Photoshop - професійний растровий графічний редактор.

CorelDraw

Visual Studio - повнофункціональне інтегроване середовище розробки для створення програмного забезпечення для ОС Windows, Android і IOS, а також веб-додатків і хмарних служб.

CorelDraw

КОМПАС-3D - багатофункціональна система тривимірного моделювання.

CorelDraw

JavaScript - прототипно-орієнтована сценарна мова програмування.

CorelDraw

PHP - скриптова мова загального призначення, інтенсивно застосовується для розробки веб-додатків.

CorelDraw

MySQL - вільна реляційна система управління базами даних.

CorelDraw

HTML - мова для структурування та подання вмісту всесвітньої павутини.

2015

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБIТ 2014/2015 НАВЧАЛЬНОГО РОКУ З ГАЛУЗI НАУКИ “ПРИКЛАДНА ГЕОМЕТРIЯ, IНЖЕНЕРНА ГРАФIКА ТА ЕРГОНОМIКА”

23-27 березня 2015 р. в нашому університеті вже вчетверте відбулася науково-практична конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт 2014-2015 навчального року в галузі науки “Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка”. Цей захід, запроваджений ще в 2009-2010 н.р. за ініціативи кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки (ГМКГ) НТУ ”ХПІ” та його адміністрації як Міжвузівський конкурс студентських наукових робіт , в 2011-2012 н.р., за наказом МОНмолодьспорту, набув статусу Всеукраїнського. За всю славну історію нашого університету, який в цьому році відзначатиме свій 130-й ювілей, в його стінах відбулося безліч науково-практичних конференцій, семінарів, конкурсів і важливих зустрічей. Тому чергове проведення в нашому ВИШі вказаного заходу свідчить про довіру МОН України, впевненості у високому рівні представлених студентських наукових робіт та об’єктивності конкурсної комісії. І вже традиційно його основним організатором є кафедра ГМКГ, колектив якої, як і завжди, гостинно зустрічав численних учасників.

IMG_9422
Цього разу конкурс проводився за трьома спеціальностями: “Прикладна геометрія, інженерна графіка”, “ Технічна естетика” та “Ергономіка”, які входять до галузі “Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка” згідно з переліком наукових спеціальностей, затвердженим МОН України. Відповідно на конференції було сформовано три секції, очолені заступниками голови галузевої конкурсної комісії: д.т.н., проф. Шоман О.В. (секції “Прикладна геометрія, інженерна графіка” і “Технічна естетика”) та д.т.н., проф. Березуцький В.В. (секція “Ергономіка”).
На трибуну з приводу відкриття конференції піднімається голова галузевої конкурсної комісії д.т.н., проф., в.о. ректора НТУ “ХПІ” Марченко А.П., а на цифровому проекторі з’являються кадри зі славетної 85-річної історії упорядника конференції – кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки ( в недалекому минулому кафедри нарисної геометрії та інженерної графіки) від її заснування до сьогодення: портрети її перших завідувачів, класи для малювання та креслення в колишньому Харківському практичному технологічному інституті та зовнішній вигляд навчальних корпусів кінця ХІХ сторіччя. А потім – інформація про нинішній науковий потенціал кафедри у складі 2 докторів і 7 кандидатів технічних наук, яка в 2005р. набула статусу випускової за 22 дисциплінами спеціалізації “Комп’ютерні технології обробки графічної інформації”. Андрій Петрович тепло привітав всіх учасників з перемогою в першому етапі конкурсу в своїх ВИШах, побажав їм плідної роботи, а 24-м членам конкурсної комісії з 14 вищих навчальних закладів України – об’єктивних висновків.
Про популярність цієї науково-практичної конференції свідчить той факт, що в цей час, незважаючи на складну політичну та економічну ситуацію в Україні, у нинішніх студентів є можливість, а головне, бажання займатися наукою, прикладаючи багато зусиль для навчання, дослідів і вдосконалення своїх знань.
Після пленарного засідання починає свою роботу секція “Технічна естетика” під головуванням зав.кафедрою ГМКГ д.т.н., проф.Шоман О.В. Хвилюються юні доповідачі, але ще більше, здається, хвилюються їхні наставники. Тут однією з кращих була визнана робота студента Харківської державної академії дизайну і мистецтв Максименка Д.І., виконана під керівництвом проф.Бойчука О.В. і присвячена особливостям дизайн-проектування надувних човнів з жорстким днищем типу “RIB”. Хлопець, поборовши хвилювання, докладно розповів про сутність досліджень, супроводжуючи свою доповідь слайдами, а потім чітко і впевнено відповів на численні запитання членів журі. Практичним результатом цієї роботи, нагородженої дипломом І ступеня, стала розробка проектних рішень серії надувних човнів “GRAND Golden line”, що прийняті до серійного виробництва на харківському підприємстві “Гранд Марин”. А робота курсанта Харківського Національного університету цивільного захисту України з методики дизайн-проектування системоутворюючих елементів стрілецької зброї (керівник к.т.н. Ковальов О.О.), оцінена дипломом ІІ ступеня, була визнана актуальною і доцільною в цей непростий для нашої країни час.
Звучать схвальні оплески і на трибуні один доповідач змінює іншого. Напружена робота секції переривається кавою з печивом, запропоновану турботливими співробітниками кафедри ГМКГ, а потім – знову хвилювання, доповіді, запитання, відповіді. Робота секції триває.
А під час діяльності секції “Прикладна геометрія. Інженерна графіка”, очолюваної проф.Шоман О.В., присутніх зацікавила доповідь п’ятикурсниці Вінницького національного технічного університету Піддубецької М.П., виконана під керівництвом проректора ВНТУ проф.Романюка О.Н. і оцінена дипломом І ступеня. Адже за результатами роботи, присвяченої дослідженням методів підвищення реалістичності зображень при зафарбуванні тривимірних графічних об’єктів, автором опубліковано 11 наукових праць, одержано патент України та свідоцтво на реєстрацію авторських прав на комп’ютерні програми в Державній службі інтелектуальної власності України. Але і наші студенти не пасли задніх. Студентів гр.МТ-40с Дрозденко О.О. та Круковського Б.О. (керівник доц. кафедри ГМКГ Савченко Л.М.) за роботу із застосування різних способів моделювання 3D об’єктів, їх анімації та додавання візуальних ефектів для рекламного ролика промислової компанії судді нагородили дипломами ІІ ступеня. На фоні таких досвідчених доповідачів не губилися і новачки. Всі посміхнулися, коли на трибуну рішуче піднявся першокурсник Одеської державної академії будівництва та архітектури Сахаров Г.С. і сміливо звернувся до присутніх: “Шановні колеги!”, а потім докладно розповів про розробку гіпотези щодо відповідності алгоритму побудови аксонометрії виробу загального підходу розв’язання геометричних задач, виконану під керівництвом проф.Браїлова О.Ю. В результаті – диплом ІІІ ступеня і непоганий початок наукової діяльності.
Плідною також була і робота секції “Ергономіка” під головуванням проф.Березуцького В.В.. Тут однією з найактуальніших була визнана робота студентки Харківського національного університету ім.В.Н.Каразіна Василькової Х.Ю. (керівник ст.викл. Квітковський Ю.В.), присвячена розробці досконалої ергономічної конструкції підвіски бронешоломів для військовослужбовців збройних сил України, які сьогодні в умовах АТО, в переважній більшості, мають на оснащенні сталеві шоломи ще радянського виробництва. Дослідження її були визнані доцільними, своєчасними і гідними диплома І ступеня.
Всього в роботі підсумкової науково-практичної конференції взяв участь 51 студент з 25 ВИШів 10 міст України, було заслухано 38 доповідей, підготовлених під керівництвом 39 наукових наставників. Рішенням галузевої конкурсної комісії (17 докторів наук та 7 кандидатів наук з 14 вищих навчальних закладів) 10 авторів науково-дослідних робіт посіли перше, 15 – друге і 26 – третє місця. Відзначилися і студенти нашого університету: з 9 учасників троє отримали дипломи І-го , четверо – ІІ-го і двоє – ІІІ-го ступеня. Також дипломами було відзначено і труд наукових наставників.
На заключному засіданні після вручення нагород проректор НТУ “ХПІ” проф.Сакара Ю.Д. щиро привітав усіх дипломантів, а заступник голови галузевої конкурсної комісії проф.Погрібний М.А. висловив надію на те, що ці перші кроки студентів до наукової діяльності стануть для них в недалекому майбутньому впевненим стартом в науку на користь України. У відповідь гості подякували співробітникам кафедри ГМКГ за теплий прийом, проживання в комфортабельних номерах готелю “Турист”, належне технічне забезпечення доповідей, організацію смачного і зручного харчування, кави-брейк в перервах між засіданнями, а також цікавої екскурсії на Роганський пивзавод та можливість подивитися на романтичний вечірній Харків.

З.М. Роженко, доц. каф. ГМКГ

IMG_8940 Дипломи I ступеня отримали:

 ІВАНОВ Є.О. НТУ “ХПІ” (м. Харків), КАРАСЬ І.В. НТУ “ХПІ” (м. Харків), ПІДДУБЕЦЬКА М.П. ВНТУ (м. Вінниця), ПЛАКСА В.С.НТУ КПІ (м. Київ), ЧУПИНА Б.О. ДНУ ім. О.Гончара (м. Дніпропетровськ), ВАСИЛЬКОВА К.Ю. ХНУ ім. В.Н. Каразіна (м. Харків), МАКСИМЕНКО М.С. НТУ “ХПІ” (м. Харків), ЛУКАШЕНКО А.В. НАУ (м. Київ), МАКСИМЕНКО Д.І. ХДАДМ (м. Харків), СІРАК В.В. НАУ (м. Київ),

Дипломи II ступеня отримали:

БОГАТЕНКО Н.В. СДУ (м. Суми), БУГАЙОВ А.А. ХНФДУ (м. Харків), ДРОЗДЕНКО О.О. НТУ “ХПІ” (м. Харків), ЖИРОВ Є.В. ХНАДУ (м. Харків), КОЗАК Р.М. УАД (м. Львів), КОЛЕСНИК В.О. НУБП України (м. Київ), КРУКОВСЬКИЙ Б.О. НТУ “ХПІ” (м. Харків), ЛИСЕНКО К.Ю. МДПУ ім. Б. Хмельницького (м. Мелітополь), ТУР А.М. СДУ (м. Суми), ГЕРАСІМОВА М.А. ОНПУ (м. Одеса), ЛАПЕНОК О.Є. ХНАДУ (м. Харків), ТОКАРЄВ І.В. ХНАД (м. Харків), КРАДОЖОН В.А. НУЦЗУ (м. Харків), ЛІПОВСЬКА А.В. НТУ “ХПІ” (м. Харків), ОЧКОВСЬКА К.Ю. НТУ “ХПІ” (м. Харків).

Дипломи IІI ступеня отримали:

БАЛАНДА В.В. НУЦЗУ (м. Харків), БАРМА В.О. ДНУ ім. О. Гончара (м. Дніпропетровськ), БОРМОТ Д.С. ХНАДУ (м. Харків), ІЗОТОВА Д.О. ХНАДУ (м. Харків), ЙОЛКІНА А.С. ТДАУ (м. Мелітополь), КОВАЛЕВСЬКИЙ Д.А. ЧДУ ім. П.Могили (м. Миколаїв). ЛЕВАДА В.Р. МДПУ ім. Б. Хмельницького (м. Мелітополь), ЛЄПІЛОВ В.С. ВНТУ (м. Вінниця), МИКАЛЮК П.В. НАУ ім. М.Є. Жуковського “ХАІ” (м. Харків), НИКИТЮК І.С. ОДАБА (м. Одеса), ПЕРЕБИЙНОС Б.С. ОДАБА (м. Одеса), ПУШКАР В.Я. ЛДУБЖ (м. Львів), РЕДКОВЕЦЬ О.М. ЧДУ ім. П.Могили (м. Миколаїв), САХАРОВ Г.С. ОДАБА (м. Одеса), УСЕНКО Д.В. ПНТУ ім. Ю. Кондратюка (м. Полтава), БУДНИК О.М. НУЦЗУ (м. Харків), ГУНЬКО Б.М. ДНУ ім. О. Гончара (м. Дніпропетровськ), КАЛЕНИК І.М. КНУТД (м. Київ), КОНОНОВА Г.А. УІПА (м. Харків), УЗІК В.В. КНУТД (м. Київ), ВДОВИКІН Б.Б. НТУ “ХПІ” (м. Харків), ГОНЧАРЕНКО А.О. КНУБА (м. Київ), КОРНІЙЧУК А.В. НТУ “ХПІ” (м. Харків), ЛУКАЧ О.В. КНУБА (м. Київ), МАР’ЄНКО О.М. ХНУР (м. Харків), ЯКОВИШЕНА К.І. ДВНЗ “ПрДАБА” (м. Дніпропетровськ).