Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

Online нарада освітян та науковців в галузі промислової електроніки.

6 вересня відбулася online нарада освітян та науковців в галузі промислової електроніки.


«Колеги, друзі, я дуже радий бачити вас, навіть в такий час і online. З року в рік ми збиралися на різних платформах, і наші зустрічі завжди були корисні як для нас, так і, взагалі, для синхронізували наші підходи, і ось сьогодні знову зібралися, щоб обмінятися думками» (Дмитро Алексієвський на відкритті наради з питань промелектроніки).


Доброю традицією спілкування спеціалістів у галузі електроніки є обговорення напрямків розвитку підготовки фахівців та вирішення існуючих проблем освітньої галузі. Круглі столи з цих питань проводились під головуванням Євгена Сокола в рамках конференції «Силова електроніка та енергоефективність», участь у підготовці якої, спільно з Інститутом Електродинаміки НАНУ, КПІ та ін., приймала кафедра «Промислова і біомедична електроніка» НТУ ХПІ.


У 2019 році було проведено останню, двадцять п’яту міжнародну конференцію з включенням обговорення питань підготовки спеціалістів. У подальшому, зміна формату проведення конференцій, вилучила ці питання з їх програми.

Але необхідність обміну думками та досвідом між освітянами, науковцями та представниками промисловості залишалась нагальною, і ось у вересні цього року, за ініціативи професора кафедри електроніки, інформаційних систем та програмного забезпечення Інженерного навчально-наукового інституту ім. Ю.М. Потебні Дмитра Алексієвського, такі зустрічі було відновлено.

Учасниками наради стали освітяни та науковці з різних куточків України. Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» був представлений завідувачем кафедри промислової і біомедичної електроніки Сергієм Кривошеєвим та професорами Володимиром Івахном і Володимиром Замаруєвим. Інженерний навчально-науковий інститут ім. Ю.М. Потебні представляли завідувачка кафедри електроніки, інформаційних технологій та програмного забезпечення Тетяна Критська; доценти цієї ж кафедри Єгор Кисельов, Оксана Небеснюк, Аліна Ніконова; старший викладач Костянтин Туришев; професор кафедри електричної інженерії та кіберфізичних систем Михайло Пазюк. Активну участь у обговоренні актуальних питань поточного життя та перспектив розвитку кафедр прийняли завідувачі кафедрами: електронних пристроїв та систем Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» Євген Вербицький; електричних та електронних апаратів Національного університету «Запорізька політехніка» Петро Андрієнко; теоретичної електротехніки та електронних систем Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова Володимир Рябенький; електронних апаратів східноукраїнського національного університету ім. В. Даля Юрій Паеранд; електроніки автоматики робототехніки і мехатроніки НУ «Чернігівська політехніка» Юрій Денисов. О тенденціях розвитку академічної науки, її проблемах і досягненнях, розповів завідувач відділу «Транзисторних перетворювачів» Інституту Електродинаміки НАН України Олег Юрченко.



Учасники наради обговорили викликані регіональними відмінностями особливості освітніх програм зі спеціальності 171 «Електроніка» кожного вишу-учаснику, обмінялися власним досвідом їх впровадження. Гаранти освітніх програм розповіли про ідеологію, що була закладена при їх розробці, їх зміст та особливості.


Коло питань з напряму електроніки, як галузі знань, та процесу освіти у виші, яким було приділено увагу під час наради, суттєво перевищило ресурс часу, що було заплановано, тож було вирішено, що такі наради варто проводити частіше, бажано декілька разів на рік, і долучати до них нових фахівців.


Календар

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031