Цієї весни у 5 університетах розпочався пілотний курс “Технологічне лідерство у хардверних стартапах” (“Technological leadership in hardware startups”) від YEP — екосистеми інноваційного підприємництва. Хоча на самому початку шляху ще важко говорити про наступні Petcube чи AJAX, але поділитися вже є чим!

Минулого тижня завершився перший важливий етап курсу — лекційна частина. Від загального огляду сфери та методології lean startup до конкретних порад від досвідчених менторів та експертів, два модулі курсу дозволили студентам засвоїти базові навички для розробки власних “важких” продуктів, зрозуміти, як залучити перші інвестиції.

До проведення воркшопів YEP залучив знані українські хардверні стартапи, організації та компанії — Petcube, SmartZavod, Promin Aerospace, Iot Hub, IOON, knopka та інші. Також долучилися викладачі Стенфордського, Талліннського технічного університетів та Університету Аальто. 

Потужна лекційна частина доповнилася практикою. Щотижня студенти працювали над ідеями, отримували фідбек від викладачів та запрошених менторів щодо своїх стартап-проєктів. 30 червня дванадцять команд із Житомирської політехніки, ДонНТУ, НТУ “ХПІ”, ЦНТУ та Запорізької політехніки презентували свої розробки журі. 

Вітаємо вісімку, що потрапляє до наступного етапу — Hardware Engineering Hackathon, який відбудеться вже наприкінці липня. Ці команди розроблять перший прототип свого продукту, консультуючись зі стартап-менторами та працюючи у fab lab. 

1eam — НУ “Запорізька політехніка”

AIDreamers — ДУ “Житомирська політехніка”

Bottle for 3-D print — НУ “Запорізька політехніка”

Health Helper — НТУ “ХПІ” (Кафедра Підприємництва, торгівлі і логістики)

Dimetra Navigation+ — ДонНТУ

DeMinEye — ДонНТУ

PillMate — ДУ “Житомирська політехніка”

→ Power Systems Faults Detection Automation — ЦНТУ

Вдячні членам журі, що допомогли зробити цей непростий вибір: Олексію Солнцеву (CEO Smartzavod), Роману Кравченку (Founder Iot Hub), Ксенії Семеновій (Program Lead YEP), Івану Осадчому (CEO knopka). Віримо, що для команд курс та можливість зробити мінімально життєздатний продукт (MVP) під керівництвом досвідчених стартаперів стане першим кроком до власної справи.

Дізнатися більше про ініціативу “Підприємницький університет” → https://www.yepworld.org/ 

Курс “Технологічне лідерство у хардверних стартапах” втілюється в межах ініціативи стартап-інкубатора YEP «Підприємницький університет», що реалізується спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес, Міністерством освіти і науки України, Міністерством молоді та спорту України, Українським фондом стартапів, Genesis за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».