Міжнародна діяльність

 Міжнародна співпраця

Понад двадцять років кафедра співпрацювала з інститутом славістики австрійського Альпен-Адріа університету в Клагенфурті. Плідна праця втілилася у наступні види діяльності: літні курси для українських та австрійських студентів; створено два підручники для німецькомовних студентів, три словники лексичних паралелей; навчальні екскурсії; спеціальний проект з вивчення українського суржику (анкетування, транскрипція, граматичний та лексико-семантичний опис).

Завідувач кафедри славістики Клагенфуртського університету проф. Тільман Ройтер був незмінним директором  Літньої мовної школи, що сприяла якісному вивченню мов австрійськими та українськими студентами Підтримується зв’язок з Віденським економічним інститутом, викладачем-лінгвістом Шарлоттою Хан, яка щорічно брала активну участь у організації та проведенні Літньої мовної школи. Співпраця  продовжується й зараз, незважаючи на військову агресію Росії в Україні. Створено нову програму вивчення мов – нову Літню школу “Summerschool Osteuropa”, яка проводиться за умови схвалення з боку BMBWF.

Цього року школа працюватиме тільки в Австрії, без візиту до України (Інсбрук / Оберґурґль). Її учасниками стануть 25 студентів австрійських університетів та 25 студентів українських закладів вищої освіти.

Багато років кафедра співпрацювала з німецьким університетом імені А.Гумбольдта (доктор Сузанне Лаудін) та з французьким університетом Бордо-Монтень. Проводилися курси мови для німецьких та французьких студентів, було створено два словника, три підручника та два навчальні відеофільми. Двотижневі мовні курси для іноземних стажистів цих університетів декілька років поспіль проводилися у Харкові на кафедрі української мови, слухачі отримували сертифікати НТУ «ХПІ».

Протягом 2023-2024 років співпрацюємо з кафедрою славістики, факультету Мистецтв університету Палацького в м. Оломоуц (Чеська республіка) Завідувач відділення української мови – доктор Уляна Холодова. Меморандум про співпрацю між нашими університетами в процесі підписання.

Міжнародна діяльність

Протягом двох навчальних років  ст. викладач Лухіна Марина Юріївна працювала в Анхойському педагогічному університеті та Анхойському бізнес-коледжі (КНР) . Під час навчання використовувала одну з найбільш ефективних технологій викладання мови – педагогіку співпраці, підготувала більше 100 китайських студентів до магістратури, брала участь в конференції МАПРЯЛ у Шанхайському університеті іноземних мов.

    Працюючи протягом 4-х років в Аньхойському педагогічному універсітеті (КНР), доцент Полянська Ірина Валентинівна досліджувала, апробовувала та впроваджувала у процес навчання КІМ як НБЕО. Під час роботи в КНР було написано та видано підручник “Професійне спілкування”, який посів на конкурсі гуманітарних видань призове місце.

        Міжнародне стажування та підвищення кваліфікації

У 2024 році професор Субота Лариса Андріївна в онлайн-форматі проходила  наукове стажування в Канаді в Університет Томпсон Ріверс (TRU, The Thompson Rivers University). Керівник Доктор Джон Черчлі. Тема стажування: Інноваційні методики та програми викладання у вищій школі. Можливості інтеграції до міжнародної академічної спільноти.

У 2023 році доц. Гомон Андрій Михайлович проходив  сертифіковане міжнародне наукове підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників (дистанційний курс  англійською мовою, локація та спікери: Нью-Йорк – Лондон, провідні викладачі вишів Великої Британії та США, організатор та модератор: ГО «Університет лідерства та інновацій», м. Дніпро) прослухав, розглянув та опанував 8 навчальних модулів дистанційного курсу «Quality and Sustainability in Higher Education: World experience and current trends (Якість і сталий розвиток вищої освіти: світовий досвід та сучасні тенденції)».

Наші міжнародні партнери        

  1. Університет  Палацького в м. Оломоуц, Чеська республіка,  кафедра славістики, факультету Мистецтв.
  2. Університет Ібн Зохр, Королівство Марокко, кафедра прикладних іноземних мов.
  3. Варшавський університет, Польща, кафедра русистики факультету прикладної лінгвістики.
  4. Альпен-Адрія Університет Клагенфурта,  Австрія, кафедра лінгвістики та культурології.
  5. Віденський університет економіки та бізнесу, Австрія, кафедра лінгвістики та культурології.
  6. Асоціація «Середовище для життя» в Лівані.
  7. Управління формуванням команд, Ліон, Франція.
  8. Університет Хасана ІІ Касабланки, Королівство Марокко.
  9. Міжнародний університет прикладних наук, Айзенштадт, Австрія.
  10. Агентство інтерактивних прав FOGstudіos, Канада.

 

Залишити відповідь