Міжнародний День світла та профорієнтація в Полтаві

Уже традиційною стала участь викладачів кафедри «Безпека праці та навколишнього середовища» НТУ «ХПІ» в фестивалях науки, зокрема, у Міжнародному Дні світла в рамках Всесвітньої ініціативи UNESCO. Цього року відзначення цієї події відбулось 24 травня у Полтавському політехнічному фаховому коледжі НТУ «Харківський політехнічний інститут», який цього року відзначає своє 80 – річчя.
Саме тісна співпраця педагогічного колективу НТУ «ХПІ» з студентами зазначеного коледжу та школярами м. Полтава надає імпульсу в профорієнтаційній роботі та формуванню майбутньої студентської спільноти НТУ «ХПІ». Викладачі НТУ ХПІ, зокрема кафедри «БП та НС», продемонстрували галузеві наукові досягнення і цікаві явища, відкриваючи перед молоддю світ найсучасніших професій і великих можливостей науки.
В ході проведення цього заходу викладачі кафедри Ящеріцин Є.В. та Мовмига Н.Є. проводили профорієнтаційну роботу щодо вступу абітурієнтів на спеціальність 263 «Цивільна безпека» освітньої програми «Охорона праці» та консультування з питань вступної компанії. Зрозуміло, що чим більше знає молода людина про різноманітні види виробництва та професії, про умови праці, про те, де можна навчитися тій чи іншій спеціальності та працювати в майбутньому, тим більш свідомим буде її вибір майбутнього життєвого шляху. Особливо, якщо цей вибір пов’язаний з новою професією, якої навчають на кафедрі «БП та НС» за освітньою програмою «Охорона праці».

Крім того, під час проведення заходу школярі та студенти коледжу взяли участь у демонстрації роботи приладів учбової лабораторії кафедри «Безпека праці та навколишнього середовища» з вимірювання параметрів шкідливих та небезпечних виробничих факторів, оцінці відповідності виміряних значень нормативним значенням у приміщенні та поруч з будівлею коледжу.
Для цих демонстраційних досліджень були застосовані такі прилади: анемометри (вимірювання швидкості руху повітря) – крильчастий цифровий «ВТМЕТЕR ВТ-816В» та чашковий «МС-13»; шумомір «Robotron» 00024» (рівень виробничого шуму); пірометр «INFRARED THERMOMETER Mestek IR01C» (температура та відносна вологість), люксметр Ю-116 (освітленість), тестер електромагнітного випромінювання Electromagnetic Radiation Tester GM3120 (напруженість електричного поля (E)  та магнітна індукція (B)).

Були виміряні такі параметри: рівень шуму: від 54 дБ(А) до 83 дБ(А) в приміщенні. Освітленість від 45 лк в приміщенні до 75-80 тис. лк за його межами. Температура: 18-19 °С, вологість – 52 %, швидкість руху повітря на відкритому повітрі: 0,3-0,6 м/с; в приміщенні – 0,1 м/с; характеристики електромагнітного випромінювання перевищували допустимі тільки в безпосередній близькості від корпусів електрообладнання та ліній електричних мереж.
Варто зауважити, що зацікавленість виявляли не тільки майбутні абітурієнти, а й їх батьки, які з великою зацікавленістю слідкували за проведенням досліджень та ставили запитання.

Цьогорічне Свято науки, яке було відзначено в рік святкування 80 – річчя Полтавського політехнічного фахового коледжу НТУ «Харківський політехнічний інститут», зібрало чимало абітурієнтів, тож сподіваємось, що багатьох з них в майбутньому зустрінемо вже у якості студентів нашого університету.

Доц. Ящеріцин Є.В., Мовмига Н.Є.