Кафедра економіки бізнесу і міжнародних економічних відносин була створена в 1950 р. для забезпечення економічної підготовки фахівців і є однією з перших кафедр України, яка готує фахівців з економічних спеціальностей.
У наш час кафедра функціонує у складі навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу (ННІ ЕММБ), є випускаючою з підготовки фахівців:
       ◈ І-го (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальностями:
       ✔  051 «Економіка»: освітньо-професійні програми: «Економіка та організація бізнесу», «Бізнес-економіка і управління персоналом»
       ✔ 292 «Міжнародні економічні відносини»: освітньо-професійні програми: «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародна комерція»
          ІІ-го (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальностями:
      ✔ 051 «Економіка»: освітньо-професійна програма: «Економіка»
     ✔ 292 «Міжнародні економічні відносини»: освітньо-професійна програма: «Міжнародні економічні відносини»
       ◈ ІІІ-го (доктор філософії) рівня вищої освіти за спеціальністю 051 «Економіка»: освітньо-наукова програма: «Економіка».
На кафедрі діють англомовні програми з підготовки фахівців:
         І-го (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини»
         ІІ-го (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 051 «Економіка».
Заняття зі студентами проводять досвідчені викладачі. Загальна чисельність професорсько-викладацького складу кафедри становить 36 осіб (32 штатних викладача, 4 сумісника). Серед викладачів штатного професорсько-викладацького складу кафедри: 6 докторів економічних наук, 17 кандидатів економічних наук, 2 доктора філософії з економічних наук, 1 кандидат технічних наук та 1 кандидат історичних наук. Більшість викладачів мають досвід практичної роботи, досвід ведення власного бізнесу, проходять постійні підвищення кваліфікації та стажування в вітчизняних та іноземних університетах.
Протягом 2020-2024 рр. на кафедрі підготовлено та захищено 1 докторську дисертацію та 4 дисертації здобувачів ступеня доктора філософії. На теперішній час на кафедрі проходять наукову підготовку 28 аспірантів.
Щорічно кафедра виступає в якості організатора двох міжнародних конференцій:
– міжнародна науково-практична Internet-конференція студентів та молодих вчених «Стратегії інноваційного розвитку економіки України: проблеми, перспективи, ефективність» (Форвард);
– міжнародна науково-практична конференція «Міжнародні економічні відносини. Сталий розвиток України в умовах глобалізації та Європейської економічної інтеграції: проблеми, перспективи, ефективність» (ФЕНІКС).
На кафедрі випускається науковий журнал «Вісник Національного технічного університету «ХПІ» (економічні науки)». На підставі Наказу Міністерства освіти і науки України № 409 від 17.03.2020 р. його включено до категорії «Б» Переліку наукових фахових видань України у галузі економічних наук зі спеціальностей 051, 071, 072, 073, 075, 076, 242, 281, 292.
Кафедра здійснює міжнародне співробітництво, беручи участь в семінарах, конференціях. Міжнародні зв’язки кафедри плідно впливають на якість підготовки здобувачів, дозволяють удосконалювати зміст і форми навчання, збагачують навчальний процес досягненнями іноземних науковців.
На кафедрі виконуються міжнародні проєкти:
– програма подвійного диплому з Вищою школою управління охороною праці в місті Катовіце (WSZOP);
– 4 проєкти ERASMUS + KA 1 Міжнародна кредитна мобільність студентів – 4-х місячні стажування (Магдебург, Мішкольц, Каліш, Катовіце, Афіни);
– щорічні професійні студентські практики-стажування в Університеті Мішкольц (Угорщина);
– магістерська програма з Талліннським технічним університетом;
– програма навчання за обміном студентів з Віденським економічним університетом;
– угода про співпрацю освітнього центру «Німецький технічний факультет» НТУ «ХПІ» (директор доц. Мєшков Денис Вікторович) з Університетом Отто фон Геріке (Магдебург, Німеччина) в рамках програми Східного партнерства DAAD.
Кафедра виступала відповідальним виконавцем і співвиконавцем в НТУ «ХПІ» 10 міжнародних проєктів: TEMPUS, INTAS, DAAD, EuropeAid, ERASMUS + KA2.