19 червня 2024 року на 62-му році помер відомий вчений в галузі транспортного машинобудування Академік Академії наук вищої освіти України лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки доктор технічних наук, професор НТУ «ХПІ» Дмитро Олегович Волонцевич. Все його життя було пов’язане з Харківським Політехом, де він пройшов шлях від студента до завідувача кафедри інформаційних технологій і систем колісних та гусеничних машин ім. О. О. Морозова. Під керівництвом професора Дмитра Волонцевича отримали наукові ступені і вчені звання десятки молодих науковців, аспірантів та докторантів. Дмитро Олегович був чуйною, щирою, відкритою та справедливою людиною, надійним другом і цікавим співрозмовником, мав незаперечний авторитет серед колег та студентів.

Коли у 2007 році професор Дмитро Волонцевич очолив кафедру інформаційних технологій і систем колісних та гусеничних машин ім. О. О. Морозова НТУ «ХПІ», двері його кабінету були завжди відчинені для відвідувачів. Маючи величезний життєвий та професійний досвід, Дмитро Олегович завжди знаходив час та можливість дати пораду та підтримати кожного. Студенти і викладачі могли у будь-який час прийти до нього за допомогою. Вони були впевнені, що Дмитро Олегович зробить все можливе, і навіть більше, щоб вирішити їх проблеми. Саме за цю чуйність та увагу його всі дуже любили і поважали.

«Жодного разу ми не чули від нього слів «я не знаю». Він був справжнім керівником, за яким підлеглі відчували себе як за кам’яною стіною. Дмитро Олегович був надійним другом та цікавим співрозмовником, життєвий досвід якого завжди притягував до нього людей», –кажуть колеги Дмитра Волонцевича.

Майже в кожному підрозділі НТУ «ХПІ» його знали як досвідчену, розумну, щиру, відкриту та справедливу людину, до того ж, це стосувалося багатьох питань: освітніх, наукових, технічних, побутових, робочих тощо.  У 2024 році Міністерство оборони України нагородило професора Дмитра Волонцевича медаллю «Золотий тризуб». Ця відзнака стала ще одним підтвердженням вагомого внеску науковця Харківського Політеху у сучасну науку та обороноздатність України. Дмитро Олегович багато зробив і для розвитку кафедри інформаційних технологій і систем колісних та гусеничних машин ім. О. О. Морозова і суміжних кафедр НТУ «ХПІ». Він виховав  не одно покоління молодих спеціалістів та вчених.  Харківський Політех втратив  дійсно видатну постать та науковця.

«Колектив кафедри інформаційних технологій і систем колісних та гусеничних машин ім. О. О. Морозова не може дібрати ані слів, ані емоцій, щоб висловити своє співчуття. Ми вдячні Дмитру Олеговичу Волонцевичу за ті зусилля, за той час та ті емоції, які він на нас витрачав. Ми завжди будемо пам’ятати його уроки та поради. Слів немає, то ж: «Дякуємо Вам, Дмитре Олеговичу!».

Пішов з життя Великий політехнік Дмитро Волонцевич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *