Студенти нашої спеціалізації здобули заслужену перемогу в Міжнародному конкурсі ICAMES 2019 в Стамбулі!
Новини 19:11 59 переглядів

Студенти нашої спеціалізації (161.04 «Хімічні технології тугоплавких неметалевих і силікатних матеріалів») здобули заслужену перемогу в Міжнародному конкурсі студентів інженерних спеціальностей ICAMES 2019в Стамбулі!

Вітаємо студентів нашої кафедри Ірину Тимошенко і Павла Корекяна, а також їх наукового керівника доцента Тараненкову В. В., які посіли 1 місце в Міжнародному конкурсі студентів інженерних спеціальностей ICAMES 2019 (International Cultural and Academic Meeting of Engineering Students)! Конкурс, як і завжди, проходив в Босфорській університеті (м Стамбул, Туреччина) під егідою Інженерного суспільства ENSO (Engineering Society).

Доповідають Ірина Тимошенко і Павло Корекян

У 2018 році команда НТУ «ХПІ» стала першою українською командою, яка взяла участь в конкурсі ICAMES, який щорічно запрошує близько 100 студентів з різних країн. У минулому році запрошення і грант від організаторів для участі в ньому здобула команда Інституту хімічних технологій та інженерії НТУ «ХПІ» в складі і студентів кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей Катерини Чуприни і Оксани Радецької (гр. ХТ-33мп (Н) ) під керівництвом доцента кафедри Вікторії Віталіївни Тараненковой. Представлена ​​ними робота була присвячена розробці нових видів екологічно ефективних будівельних матеріалів на основі доломітового в’яжучого для «Зеленого Будівництва». На презентації проекту також було продемонстровано зразки отриманих матеріалів. За підсумками конкурсу наша команда, вперше брала в ньому участь, зайняла друге призове місце в категорії конкретних проектів.

ICAMES 2018. Церемонія відкриття
ICAMES 2018. Команда НТУ «ХПІ», зліва направо: Оксана Радецька, Вікторія Тараненкова, Катерина Чуприна
ICAMES 2018. Зразки екологічно ефективних будівельних матеріалів на основі доломітових в’яжучих

Цього року ICAMES проходив в 24-й раз, і після ретельного розгляду заявок, що надійшли, знову запрошення і грант для участі в ньому отримала єдина команда з України – студенти кафедри технологи кераміки, вогнетривів, скла та емалей Ірина Тимошенко (капітан команди) і Павло Корекян, а також їх науковий керівник доц. Тараненкова В.В.

Наша команда на відкритті ICAMES 2019.

Поїздка була здійснена за підтримки Асоціації випускників НТУ «ХПІ». Особливу подяку за надану допомогу наша команда висловлює ректору Євгену Івановичу Соколу, проректору Андрію Петровичу Марченко та начальнику НДЧ Георгію Вікторовичу Лісачуку, без особистої участі яких наша поїздка б не відбулася.

Всього в конкурсі взяло участь 13 команд (80 студентів, 12 університетів) з 11 країн Європи, Азії, Африки і Південної Америки.

Учасники Міжнародного конкурсу ICAMES 2019.

Всі презентації і доповіді представлялися на англійській мові. Беруть участь проекти оцінювалися за такими критеріями: науково-технічний рівень роботи, оригінальність проекту, якість презентації та демонстрації.

Наша команда представила роботу, присвячену розробці нового виду функціональних матеріалів – жертовних в’яжучих для пасивних систем захисту атомних електростанцій. Цікава і креативна презентація, підготовлена нашими студентами, викликала величезний інтерес учасників і організаторів конкурсу. У презентації були проаналізовані причини та наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, а також запропоновані нові матеріали, що забезпечують ефективну роботу пасивних систем захисту АЕС третього і четвертого покоління, які дозволять уникнути катастроф подібних Чорнобилю і Фукусімі. За дивним збігом обставин, проект був представлений 5-го травня, а 6-го травня було розпочато прем’єрний показ резонансного американського телесеріалу «Чорнобиль», визнаного кращим в історії, що ще більше підкреслило актуальність і значимість представленої роботи.

ICAMES 2019. Презентація команди НТУ «ХПІ»
Доповідає Ірина Тимошенко
Презентація команди НТУ «ХПІ»
Креативний фінал доповіді у виконанні Марії Кюрі

Наша робота отримала високу оцінку академічного комітету конкурсу за свою актуальність, науковий внесок і практичну цінність. У зв’язку з широтою розглянутих проблем, а також різноманітністю запропонованих підходів до їх вирішення, проект отримав перше призове місце і нагороду “Multidimensional Award” (за багатовимірність та багатоспрямованість).

В очікуванні підбиття підсумків конкурсу
Нагородження переможців конкурсу (друга зліва – член Академічного комітету ENSO, професор Босфорського університету, пані Яамур Денізхан; крайній праворуч – представник оргкомітету Осман Кайдель)
Головний приз і сертифікати учасників ICAMES 2019.

ICAMES – це захід тривалістю 1 тиждень, що включає церемонію відкриття, дні презентації проектів, різні соціальні заходи, такі як вечір культур і вечір турецької культури, екскурсії та церемонію нагородження.

Цього року церемонія відкриття проходила в одному з наймальовничіших місць Стамбула, в ресторані на березі Босфору.

Відкриття ICAMES 2019

Презентації проходили впродовж двох днів в корпусі Інженерного факультету Босфорського університету. Університет є найстарішим вузом Туреччини і, мабуть, одним з найкрасивіших, і знаходиться на березі Босфору, звідки відкриваються чудові краєвиди на протоку.

Босфорський університет
На презентації проектів ICAMES 2019

Вечір культур – це одне з найцікавіших і веселих заходів конкурсу, на якому учасники в неймовірно теплій і дружній атмосфері представляють традиційні костюми і блюда національної кухні, знайомлять з звичаями і традиціями своїх країн. У минулому році ми познайомили учасників з головним українським делікатесом – салом домашнього приготування і нашим особливим чорним хлібом з житньої муки. В цьому році ми представили різну смакоту з курки, яловичини, а також нашу перцівку (іноземні учасники прозвали її спайсі горілка) і найкращими закусками для неї – оселедцем з маринованими огірочками, які мали шалений успіх.

Українська команда на вечорі культур
Підготовка до вечора культур
Вечір культур

Один із днів організатори обов’язково виділяють на знайомство з кампусами університету. У минулому році ми відвідали новий кампус Босфорської Університету в Кіліосе, що знаходиться на Чорноморській краю Босфорської протоки. Кампус побудований з урахуванням екологічних вимог та передових «Зелених Технологій». Наприклад, комплекс, що включає навчальні корпуси, гуртожиток, їдальню, спорткомплекс, а також науково-дослідні лабораторії, повністю енергоавтономні, завдяки використанню відновлюваної енергії. Крім того, ми ознайомилися з роботою лабораторії з отримання біопалива з морських водоростей. Зустрілися з провідними викладачами та керівниками науково-дослідних лабораторій. В цьому році ми провели campus day в Південному кампусі університету, спілкуючись з учасниками та командою організаторів конкурсу, а в завершенні дня потрапили на рок-концерт.

Соціальні активності конкурсу включають цікаві екскурсії не тільки по історичних місцях Стамбула, а й в різні музеї. У минулому році таким місцем став музей техніки Рахмі Коча. У музеї можна побачити, наприклад, еволюцію дитячої коляски, механізм роботи різних технічних пристроїв і приладів, перші паровози, унікальну колекцію автомобілів, і навіть справжній підводний човен.

Музей Рахмі Коча

В цьому році ми відвідали Стамбульський акваріум, який знаходиться на березі Мармурового моря. Неймовірне за красою і привабливості місце, в якому забуваєш про все, розглядаючи чудеса підводного світу.

Істанбул-Акваріум

І, звичайно, завжди знайдеться час на самостійне відвідування стамбульських пам’яток. Наприклад, поштовхатися в штовханині багатолюдних вулиць, а потім зайти в музей турецької живопису, який знаходиться в султанському палаці Долмабахче, щоб подивитися найбільшу, і, мабуть, найкращу колекцію картин Айвазовського. А ще посидіти на березі Босфору, спостерігаючи через палацову грати рух кораблів, або самим проїхатися по Босфору від Мармурового моря до Чорного, милуючись чудовими краєвидами.

І, звичайно ж, відправиться в гастрономічний тур, щоб спробувати на смак турецький фаст-фуд.

Піде – турецької піца; Турецький сніданок; «Мокрий» бургер

До речі, дістатися до всіх визначних пам’яток було дуже зручно, оскільки за традицією організатори розміщують учасників в хостелах в районі Таксим. Тут є метро, ​​фунікулер, автобус, а також багато бюджетних кафе, магазинів з демократичними цінами, нічні клуби і дискотеки, тому на Таксимо завжди багато молоді. У минулому році організатори розмістили учасників в хостелі Chambers of Bohemia. Це дуже незвичайне чарівне місце, обстановка в якому витримана в стилі початку 19-го століття, в той час як в цьому році ми оселилися в недавно відкритому хостелі “BUNK” з модним дизайнерським рішенням в дусі мінімалізму. Як виглядає “BUNK” зсередини можна побачити в передачі «Орел і решка. Перезавантаження. Стамбул », в ньому зупинялася ведуча програми Настя Івлеева. До слова, як і Настя, ми потрапили в Стамбул в священний для мусульман місяць Рамазан, і нас, так само як і її, о другій годині ночі будили барабанщики, що сповіщає про те, що потрібно встигнути поснідати перед світанком, оскільки до заходу сонця ортодоксальні віруючі дотримуються суворого посту.

Хостел Chambers of Bohemia; Хостел “BUNK”

Завершується конкурс турецьким ввечері в мейхане – традиційному закладі, повністю витриманому в національному стилі з типовими місцевими стравами. Це можливість не тільки познайомиться з колоритною місцевою кухнею, а й подякувати турецьких організаторів за душевну теплоту, гостинність і неймовірне дружелюбність.

Турецький вечір

Величезна подяка нашим турецьким друзям, які підтримували нашу команду і допомагали на кожному етапі конкурсу: Бурак Ерсой (президент ENSO), Озгюр Аканай (віце-президент ENSO), а також нашим справжнім ангелів-охоронців Ірем Улутас і Сервету Кочак.

Українське after-party для наших друзів:
Перше фото: крайня зліва Олександра Крколева (керівник команди Македонії), друга зліва Ірем Улутас (волонтер ENSO), другий праворуч Сервет Кочак (член ENSO); Друге фото: Українська команда-переможниця з віце-президентом ENSO Озгюр Аканай Українська команда-переможниця з віце-президентом ENSO Озгюром Аканаєм
Приємні сувеніри на пам’ять від організаторів конкурсу

Дорогі друзі, ми запрошуємо всіх потенційних і нинішніх студентів приєднатися до нашої команди. У вас є можливість познайомитися з вашими однолітками в інших країнах, відвідати один з найкрасивіших мегаполісів світу і стати частиною всесвітнього співтовариства студентів інженерних спеціальностей.

Вступайте до нас вчитися! Мрійте і втілюйте свою мрію, займайтеся наукою, вчіть іноземні мови. І тоді, як наші студенти, як наприклад, Катя і Оксана – дівчинки з маленького міста Бахмут, ви зможете поїхати до Стамбулу, що називають  містом душі.