15 ТРАВНЯ — ДЕНЬ ЄВРОПИ В УКРАЇНІ 🇪🇺 🇺🇦

 

Щорічно, в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи, відповідно до указу президента від 19 квітня 2003 року. Святкування дає можливість продемонструвати прагнення України до більш тісного зближення з країнами Європейського союзу. 

Цьогоріч в Україні триває інформаційна кампанія з нагоди Дня Європи. Обласні державні адміністрації покажуть приклади європейської поведінки, яка також втілює базові цінності ЄС, – як на прикладах власних дій і рішень, так і на прикладах поведінки жителів свого регіону. Всі історії об’єднаються хештегом #миEUКраїна у Фейсбуці.

 

Співпраця України з ЄС успішно розвивається в останні роки та набуває важливого значення завдяки великій ролі нашої країни в політиці поглиблення добросусідства з державами Європейського Союзу. Це проявляється зокрема в активній участі України в Європейському дослідницькому просторі (ERA), підтримці за допомогою програм, проєктів та грантів. 

Першою  правовою основою відносин між Україною та ЄС, яка започаткувала співробітництво з широкого кола питань стала Угода про партнерство та співробітництво (УПС) від 14 червня 1994 р. Укладення УПС дозволило встановити регулярний двосторонній діалог між Україною та ЄС на політичному та секторальних рівнях та визначити пріоритети адаптації законодавства України до стандартів та норм Європейського Співтовариства (acquis communautaire).

У рамках УПС було визначено 7 пріоритетів співпраці між Україною та ЄС: 

  • енергетика, 
  • співпраця у сфері науки,
  • технологій та космосу,
  • охорона навколишнього середовища,
  • торгівля та інвестиції,
  • транскордонне співробітництво,
  • юстиція та внутрішні справи, 
  • наближення законодавства України до законодавства Євросоюзу, 
  • транспортна сфера

У ході  15-го Саміту Україна – ЄС в Києві 19 грудня 2011 року сторони оголосили про завершення перегорів по майбутній Угоді про асоціацію, а 30 березня 2012 року текст майбутньої Угоди було парафовано главами перемовних команд України та ЄС.

Політичну частину Угоди про асоціацію було підписано 21 березня 2014 року, економічну частину – 27 червня 2014 року. 16 вересня 2014 року Верховна Рада України та Європейський Парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Відповідно до статті 486 Угоди з 1 листопада 2014 року здійснюється її тимчасове застосування. Повністю Угода про асоціацію між Україною та ЄС набирає чинності після її ратифікації усіма державами-членами.

Угода про асоціацію між Україною та ЄС є міжнародно-правовим документом, який на договірно-правовому рівні закріплює перехід відносин між Україною та ЄС від партнерства та співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції (© МЗС України)

 

Україна продовжує поглиблення інтеграції з Європейським Союзом. Для України рух у напрямку європейської інтеграції – це питання ефективності її включення в існуючу систему розподілу функцій і ролей у сучасній світовій науковій, економічній та політичній системах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *