75-річний ювілей д.т.н., проф. Шапрана Є.М.

30 жовтня 2023 р. відзначає 75-річний ювілей відомий вчений у галузі підприємництва, торгівлі та логістики — генеральний директор Наукового парку НТУ «ХПІ», професор кафедри підприємництва, торгівлі і логістики НТУ «ХПІ», доктор технічних наук, Академік Академії будівництва України, член-кореспондент Міжнародної академії інформатизації, член-кореспондент Транспортної академії України Євген Миколайович Шапран.

Багатотисячний колектив НТУ «ХПІ», зокрема: Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту та міжнародного бізнесу, кафедри підприємництва, торгівлі і логістики університету щиро вітають професора Євгена Шапрана з ювілеєм!

Наші щирі вітання прекрасній людині, неординарній особистості, талановитому керівнику та справжньому лідеру Євгену Миколайовичу Шапрану! Бажаємо Вам миру та злагоди, щастя та міцного здоров’я, довголіття та творчої наснаги!
Після успішного закінчення харківського Політеху у 1972 році Євген Миколайович працював конструктором у Харківському тресті «Електромонтажконструкція», завідуючим лабораторії випробувань тепловозів ВПО «Луганськтепловоз», директором Луганського ВО «Схід», проректором з економіки та розвитку Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, директором університетського технопарку, захистив кандидатську та докторську дисертації. Обирався членом Президії Центрального правління УТОГ (м. Київ), членом координаційної ради з організації спеціального режиму інвестиційної діяльності Луганської міської ради, заступником голови координаційної ради підприємців по житлово-комунальному господарству і будівництву Луганської обласної державної адміністрації. Під його керівництвом і за активної участі було побудовано рекуперативну станцію випробувань тепловозів, проведено реконструкцію Алчевського і Луганського промислових підприємств УТОГ з метою освоєння імпортозаміщенної електротехнічної продукції для комплектації мостових кранів, тельферів, верстатів, тракторів тощо. У Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля проведена реконструкція 7 навчальних корпусів площею близько 18 тис. кв.м. і побудовано новий аудиторний корпус площею 3000 кв.м.
У 2017 році Євген Миколайович повернувся до НТУ «ХПІ», де спочатку працював професором кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та фінансів, з 2018 року по вересень 2023 року – завідувачем кафедри підприємництва, торгівлі і логістики, з 2022 року – генеральним директором Наукового парку НТУ «ХПІ», з вересня 2023 року – професором кафедри підприємництва, торгівлі і логістики НТУ «ХПІ». У 2020 році в НТУ «ХПІ» Євген Миколайович спільно з викладачами кафедри започаткував як пілотний проєкт викладання вибіркової навчальної дисципліни «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту та міжнародного бізнесу під егідою МОН України, Міністерства цифрової трансформації України, Громадської організації «Платформа інноваційного партнерства» та підписав меморандум про співпрацю. Шапран Є.М. є одним із співавторів програми входження України до Міжнародного економіко-правового об’єднання «Ініціатива Трьох Морів» під патронатом Президента України Володимира Зеленського. Як науковець та експерт Шапран Є.М. також приймає активну участь в обговоренні антикризових програм на конференціях, семінарах і круглих столах, на яких були присутні провідні вітчизняні та закордонні науковці, політики та представники бізнес-спільноти, зокрема у 2022 році, у м. Львів він був учасником підписання «Меморандуму про співробітництво» з Львівською обласною військовою адміністрацією, Міською Радою, Громадською спілкою «Асоціація інновацій транспортної інфраструктури України», Національним університетом «Львівська політехніка», Східноукраїнським національним університетом імені Володимира Даля, ПАТ «Львівський локомотиворемонтний завод», згідно якого сторони об’єднались для реалізації заходів щодо інноваційного розвитку транспортної інфраструктури, логістики, енергетики і безпеки України у рамках Міжнародного економіко-правового об’єднання «Ініціатива Трьох Морів».
Професор Шапран Є.М. – автор понад 150 науково-методичних праць, в тому числі 7 монографій, 4 підручника, 36 авторських свідоцтв і патентів.
Довідка:
Професор Шапран Євген Миколайович нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України за значний особистий внесок у розвиток освіти і науки, почесними відзнаками: «Відмінник освіти України», «За розвиток регіону» і «Петра Могили», а також «Золотою зіркою» Героя Українського народу.