Від навчання до пригод: моя літня школа в Інсбруці

Студентка кафкдри інтелектуальних комп’ютерних систем Котюча Анастасія (СГТ-323) відвідала літню школу «OSTEUROPA» в м. Інсбрук, Австрія і поділилась своєю історією:

Як я потрапила у літню школу «OSTEUROPA» в м. Інсбрук, Австрія?

Вступивши у минулому році до НТУ «ХПІ» на спеціальність 035 Філологія, спеціалізація 035.10 «Прикладна лінгвістика» (друга іноземна – німецька), я дізналась про те, що існує Deutsches Ausbildungszentrum (Німецький освітній центр при університеті), що співпрацює з різними університетами німецькомовних країн та де додатково можна відвідувати курси німецької від рівня А1-С1.

На початку березня 2024 року у стрічці новин мені трапляється оголошення про відбір до літньої школи «OSTEUROPA» у липні при Інсбруцькому університеті імені Леопольда і Франца (Австрія, земля Тіроль) при інституті словʼянознавства. Ознайомившись з інформацією на офіційному сайті університету Інсбрука та літньої школи, вирішила спробувати свої сили та подати заявку. Для того були потрібні документи… Близько 3-х тижнів пішло на оформлення документів і 1 квітня заявка була подана, залишалось чекати на результат.

Навесні продовжувала вивчати німецьку на заняттях в університеті, дивилась відео в YouTube різних блогерів та спікерів, читала про Австрію, а саме про чарівне місто у мальовничих Альпах Інсбрук, в яке закохуєшся з першої побаченої світлини в Інтернеті. 18 квітня мені на пошту надійшов довгоочікуваний лист, що моя заявка успішно пройшла відбір та я увійшла до кращих 25 студентів з України. Згодом надходили листи з усією необхідною інформацією для навчання та комунікації з адміністрацією, викладачами, викладачками та іншими учасниками.

Навчання в літній школі «OSTEUROPA».

Я дуже задоволена програмою в літній школі «OSTEUROPA» від інституту славістики при Інсбруцькому університеті імені Леопольда і Франца. На відкритті літньої школи нас вітали ректорка університету, посол України в Австрії, директор державного офісу уряду землі Тіроль та інші шановні гості.

Щодня, окрім вихідних, ми мали по 2 пари німецької (я була в групі В1-В2, згідно пройденого тесту від університету на рівень знання мови), після того обід у їдальні Інсбруцького університету і воркшопи (лекції або інтерактиви з певних дисциплін: література/мистецтво/політологія/лінгвістика/музикологія) або ж тандеми (практика спілкування з носіями мови). Ми, українці, допомагали іноземцям вивчати свою рідну мову, а вони нам свою. Студенти з австрійських університетів були з різних країн: окрім Австрії, ще були дівчата та хлопці з США, Італії, Південної Кореї, Монголії, Японії. І всі вони цікавляться українською мовою та культурою, із задоволенням вивчали нове!

Заняття були сповнені цікавими матеріалами, доступною інформацію, інтерактивами та усім іншим задля легшого вивчення іноземної мови. Викладачі та викладачки на високому рівні пояснювали матеріал, завжди були привітні та готові допомогти будь з чим у будь-який час.

Також само у перші вихідні відбулась екскурсія в Обергургль, курорт в Альпах на кордоні Австрії та Італії, де ми вже всі краще познайомилися та підкорювали вершини неймовірних гір висотою, що сягала до 3000 м. Під час того викладачі нам організували гру: коли піднімались на гору, ми спілкувались виключно німецькою, а коли спускались, то виключно українською. Також під час цього потрібно було зібрати цікаві факти про учасників літньої школи та потім називати нові іноземні слова, які ми вивчили під час спілкування. 

Згодом були ще три цікаві екскурсії до памʼяток культури та історії землі Тіроль: Museum Hofkirche, Museum Bergisel та Schloss Ambras. Екскурсії були німецькою або англійською мовою на вибір учасників та учасниць.

Протягом навчання нас поділили на 3 групи для виконання творчих проєктів (Радіо, відео та ведення соціальних мереж), які презентувались на закритті літньої школи. З нами були куратори, справжні знавці своєї справи, які допомагали з реалізацією робіт на високому рівні. Я потрапила у групу, з якою ми робили відео. На щастя, робота з відеопроєктами для мене була не вперше, адже ще зі шкільних років брала участь у різних всеукраїнських, міжнародних конкурсах та конференціях, повʼязаних з режисурою, постановкою та монтажем. Разом з командою у відео ми порушували проблему стереотипів про українців та австрійців та розвіювали їх через інтервʼю з іншими учасниками та учасницями літньої школи. У нас вийшов чудовий невеликий документальний фільм, в кінці якого щиро подякували усім причетним до створення та реалізації задуму щодо такої неймовірної літньої школи у місті Інсбрук, в якій ми не тільки навчались та дізнавались нове, а ще знайшли найголовніше – вірних друзів.

На закритті літньої школи було видано сертифікати від Інсбруцького університету імені Леопольда і Франца інституту словʼянознавства про успішне проходження навчання.

Чудові люди, неймовірної краси місця, цікаве інтерактивне навчання та просто позитивні емоції! Щиро вдячна НТУ «ХПІ» та DAZ за надані знання та можливість всебічного розвитку!”