Розробка кафедри КІП НТУ “ХПІ” – “Електронний індивідуальний план викладача”

Третій рік поспіль НТУ «ХПІ» змушений багато завдань виконувати в дистанційному режимі. Це стосується не тільки навчального процесу (проведення занять, організація поточного та підсумкового контролю, захист дипломних робіт, тощо), але й наукової, методичної та організаційної роботи. В цих умовах кафедра «Комп’ютерна інженерія та програмування» особливу увагу приділяє розробці та зберіганню електронних документів.

Так співробітниками кафедри КІП був розроблений електронний варіант індивідуального плану викладача у вигляді шаблону, який зручно заповнювати та зберігати на електронних ресурсах кафедри, а також легко друкувати. Особливістю шаблону є заповнення деяких полів зі списку можливих значень (наприклад, посада, науковий ступень, вчене звання,  тощо). Також індивідуальний план містить додатковий аркуш з даними підрахунку загального навантаження з зазначенням навантаження за основними видами робіт (навчальна, методична, наукова та організаційна). Всі суми у шаблоні підраховуються автоматично, а у разі відхилення від норми часу є відповідні підказки.

Таке рішення не є випадковим. Кафедра КІП має багаторічний досвід розробки різноманітних інформаційних технологій. Вона веде підготовку понад 700 студентів та близько 25-30 аспірантів за спеціальністю 123 «Комп’ютерна інженерія» щорічно. На кафедрі КІП працюють близько 40 штатних викладачів та понад 10 сумісників, тому задача розподілу навчального навантаження є доволі трудомістким завданням.

Співробітниками та студентами кафедри КІП була розроблена автоматизована система розподілу навчального навантаження між викладачами, яка пройшла апробацію та використовується багато років. В цьому році був розроблений та впроваджений новий модуль автоматизованої системи, який дозволяє автоматично заповнювати розділ навчального навантаження в індивідуальному плані, а також ряд інших полів, наприклад ПІБ, частину методичної роботи, тощо.

Розробки кафедри КІП дозволяють прискорити процес розподілу навантаження, уникнути багато помилок при заповненні індивідуального плану, легко адаптувати шаблон відповідно до змін, які вносяться до переліку робіт згідно з нормативно-правовою базою та положеннями НТУ «ХПІ», а відповідальним за навчально-методичну, наукову та організаційну роботу кафедри легко перевіряти.

Відповідальна за розробку та  навчальну частину індивідуального плану викладача –
Філатова Ганна Євгенівна, заступник завідуючого кафедри КІП по науковій роботі