Неформальна освіта

Неформальна освіта – це освіта, яка здобувається, як правило, за освітніми програмами та не передбачає присудження визнаних державою освітніх кваліфікацій за рівнями освіти, але може завершуватися присвоєнням професійних та/або присудженням часткових освітніх кваліфікацій (Закон України «Про освіту»).

 

Інформальна освіта (самоосвіта) – це освіта, яка передбачає самоорганізоване здобуття особою певних компетентностей, зокрема під час повсякденної діяльності, пов’язаної з професійною, громадською або іншою діяльністю, родиною чи дозвіллям.

 

Неформальне навчання передбачає отримання слухачами актуальних практичних і теоретичних знань та вдосконалення професійних навичок через участь в освітніх проєктах, літніх та весняних школах, отримання знань на освітніх платформах тощо. Ваші напрацювання у неформальній та інформальній освіті  – важлива складова Вашого особистого професійного розвитку та розкривають ваші потенційні можливості.

 

Визнання результатів навчання здобутих у неформальній та інформальній освіті здійснюється відповідно до «Порядку визнання у вищій і фаховій передвищій освіті результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти» (затверджено наказом МОН від 08 лютого 2022 року №130) та «Положенням про організацію освітнього процесу у Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» (розділ 9; введено в дію наказом ректора № 491 ОД від 27 грудня 2023 р.).

 

Навчальні програми, на яких здобувачі освіти мають можливість пройти безкоштовні курси

 

Досягнення здобувачів кафедри у неформальній та інформальній освіті представлено у галереї