ЦІКАВІ СВЯТА. ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ «ДЯКУЮ»

11 січня відзначається Всесвітній день «дякую» – свято, що було започатковане за ініціативи ЮНЕСКО та ООН. В Україні цей день став святковим з 2008 року. Таку дату запровадили для того, щоб люди не забували про виявлення вдячності. «Дякую» – одне з найбільш уживаних слів у міжнародній лексиці. Воно вказане в усіх туристичних розмовниках. Щодня люди вимовляють слово «дякую» мільйони разів, але чи замислюються вони про те, як це слово з’явилося в нашій мові, що означає і наскільки потужну енергетику має?

Слово «дякую» має складну історію, ареал розповсюдження слів із цим коренем надзвичайно широкий – він охоплює майже усі германські мови (німецька «danke», голландська «dank», англійська «thank», скандинавські «tak», «takk»), усю групу західнослов’янських мов (чеська «děkuji», польська «dziękuję», словацька «ďakujem»), а також вживається у білоруській «дзякуй» та українській мовах. Як зазначають науковці, вперше вислів «дякую» зафіксували у словнику-розмовнику, виданому в Парижі у 1586 р. Міжнародний день «дякую» у багатьох країнах святкують із великим розмахом, проводячи ярмарки, влаштовуючи освітні акції, конкурси й безліч інших розважальних заходів.

Тема «вдячності» для українців особливо актуальна зараз, поки коли відбувається війна. Вдячність за те, що ми прожили ще один день у таких небезпечних для життя обставинах – це річ, яка може і має нас емоційно підтримати. Тому усі, хто не виробив до війни правильну життєву філософію вдячності, мають прекрасну нагоду зробити це просто зараз. Казати слово «дякую» – це більше, ніж соціальна поведінка, а й оцінка старань. На жаль, ми часто забуваємо подякувати іншим, не завжди помічаючи зусиль рідних та друзів. Будьте ввічливі, адже просте «дякую» покращить життя ваших близьких.

Крім того, науковці визначають доведені емпіричними дослідженнями переваги вдячності: вона допомагає завести нових друзів, покращує самопочуття, зміцнює психологічне здоров’я, посилює емпатію і знижує агресію, поліпшує сон, покращує самооцінку, робить нас більш стресостійкими. Отже долучайтеся до хороших манер, діліться душевним теплом з оточуючими. У кожного з нас з’являється можливість подякувати тим, хто поруч, колегам, викладачам, співробітникам,  яким  колись забули  сказати це тепле слово.

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.