ЛІТНЯ ШКОЛА ТРЕНЕРСЬКОЇ МАЙСТЕРНОСТІ

13 серпня 2024 року науково-педагогічні працівники кафедри соціології і публічного управління – д.держ.упр., професор Віталій Круглов, д.держ.упр., професорка Діна Терещенко – взяли участь у Літньої школи тренерської майстерності., що організована Вищою школою публічного управління.

Освітній проєкт «Літня школа тренерської майстерності» реалізується Вищою школою публічного управління спільно з Національним агентством України з питань державної служби за підтримки проєктів міжнародної технічної допомоги: Програма розвитку ООН в Україні, ООН Жінки в Україні, Проєкт Ради Європи «HELP» (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни», Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні, Проєкт ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні, Національний тренінгововий центр з питань запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству.

Головна ціль зазначеної ініціативи – модернізувати систему підготовки державних службовців шляхом впровадження інноваційних освітніх методик та передових тренінгових підходів. Ключові напрямки роботи включають:

– аналіз сучасних трендів у сфері професійного вдосконалення працівників публічного сектору;

– демонстрація найефективніших навчальних практик, що застосовуються у органах публічного управління та освітніх установах;

– формування розгалуженої мережі висококваліфікованих тренерів для забезпечення всебічного професійного росту кадрів державної служби.

У рамках Літньої школи тренерської майстерності в онлайн форматі було реалізовано сучасні європейські тренди професійного розвитку публічних службовців. Із вітальними словами до учасників звернулися: Наталія Алюшина, Голова Національного агентства України з питань державної служби; Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань гендерної політики; Джулія Брусард, Заступниця Представниці ООН Жінки в Україні; Яко Сільє, Постійний представник Програми розвитку ООН в Україні та інші.

У перший день Літньої школи відбулася тематична панель «Сучасні європейські тренди професійного розвитку публічних службовців». Досвідом поділилися представники європейських шкіл державного управління Марек Табор, Керівник відділу освіти Коледжу Європи в Натоліні; Кйості Вакевайнен, директор Фінського інституту публічного управління (HAUS); Галина Смірнова, Старша спеціалістка Проєкту Ради Європи «HELP» (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни.

Учасниками Літньої школи стали тренери, експерти, представники проєктів міжнародної технічної допомоги, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування з усієї України, науково-педагогічні працівники та інші.

У контексті розвитку публічної служби України ключову роль відіграє інтеграція передових європейських практик професійного зростання державних службовців. Зазначені практики є фундаментом для створення прозорої, ефективної та орієнтованої на потреби громадян системи публічного управління. Сучасні реалії вимагають від українських посадовців не лише відповідності європейським стандартам належного врядування, але й володіння широким спектром професійних компетенцій. Провідні європейські тенденції у сфері публічного управління зосереджені на впровадженні новаторських підходів до управління, підвищенні продуктивності органів влади та оптимізації процесу надання публічних послуг. Вивчення та аналіз міжнародного досвіду дозволяє Україні не лише запозичити найефективніші методики, але й уникнути потенційних помилок, тим самим прискорюючи процеси європейської інтеграції та післявоєнного відновлення країни.

Таким чином, адаптація європейських трендів професійного розвитку публічних службовців є ключовим фактором у модернізації української системи публічного управління, що сприятиме її наближенню до високих стандартів ЄС та підвищенню ефективності в умовах сучасних викликів. Постійне вдосконалення освітніх програм для публічних службовців залишається критично важливим завданням для забезпечення сталого розвитку та ефективності публічної служби в Україні.

 

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.