ХАРКІВ ЗІНАЇДИ СЕРЕБРЯКОВОЇ. Фотовиставка студентських робіт

17.09.21 о 17.00 Музей видатних харківʼян ім. К.І. Шульженко запрошує на відкриття виставки, присвяченої памʼяті визначної художниці, чиє життя було повʼязане з Харковом.

З 10 грудня 2020 року, дня народження нашої землячки, визначної художниці Зінаїди Серебрякової, до кінця минулого року галерея “ART KhPI”, що працює у Палаці студентів НТУ “ХПІ”,  провела фотоконкурс та онлайн-виставку “Харків, яким його бачила Зінаїда Серебрякова”.

 

У конкурсі та виставці узяли участь члени фотогуртка “SPALAH” при  галереї   “ART KhPI”, причому деякі з них одночасно стали учасниками і Обласного фотоконкурсу “Міста Зінаїди Серебрякової”, онлайн-виставка за результатами якого була розміщена на ресурсах художньої галереї “Мистецтво Слобожанщини” Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва .

 

Політехівський конкурс відбувся за підтримки Профкому студентів НТУ “ХПІ”, а організаторами його були галерея “ART KhPI”, Неформальне товариство друзів Зінаїди Серебрякової, Етнографічний музей «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича НТУ «ХПІ».

Зінаїда Серебрякова (1884 – 1967) народилася у селі Нескучному (тепер Харківського р-ну Харківської обл.). Тут протягом 20 років вона створила шедеври, що стали класикою світового мистецтва. Але і з Харковом вона була повʼязана з першого року свого життя. У 1918-1920 роках саме у Харкові вона знайшла притулок під час жахів Громадянської війни і написала низку творів.

Фотохудожникам пропонувалося відправитися у подорож по Харкову і спробувати знайти куточки міста, які не змінилися за 100 минулих років (фрагменти вулиць, будинки, дворики) і відтворити втаємничену красу цих місць. Важливо було, щоб робота, крім документальної відповідності, відзначалася художньою оригінальністю, виразністю.

З цим непростим завданням вдалося впоратися частині учасників проєкту, причому деяким з них не довелося далеко ходити, бо і на теритерії ХПІ ще можна знайти куточки старовини.

 

Ознайомитися з онлайн-виставкою “Харків, яким його бачила Зінаїда Серебрякова” можна на Інтернет-ресурсах галереї “ART KhPI”: https://www.facebook.com/media/set?vanity=artkhpi&set=a.1730284180459955

Telegram: https://t.me/artkhpi

 

Instagram: https://www.instagram.com/artkhpi/

Cайт http://web.kpi.kharkov.ua/artkhpi/

 

А «вживу» роботи переможців та лауреатів конкурсу запрошуємо подивитися на виставці «Харків Зінаїди Серебрякової» з 17.09.21 до кінця вересня у Музеї видатних харківʼян ім. К.І. Шульженко. Вхід вільний. Адреса: пров. Байкальський, 1 (м. Захисників України). Тел. для довідок: 067 91 014 91.