18-21 червня сто переможців всеукраїнського освітнього проекту «Авіатор 2019» відвідали Францію. Серед них – студент кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем гр. І-26б Володимир Хлудєєв. Учасники конкурсу провели чотири захоплюючих дні в Парижі: це і оглядова екскурсія по Парижу, і візит на найбільший в світі Міжнародний форум авіакосмічної галузі Ле Бурже 2019, відвідування Діснейленду та багато іншого. Ми попросили Володимира Хлудєєва написати про свої враження від поїздки до Франції.

Ось і настав час поділитися своїми враженнями та емоціями від поїздки до Парижу. Багато хто чомусь говорять: «Побачити Париж і померти» – цей вислів не для мобільного 21-го століття. Найкрасивіші та незвичайні місця, які я відвідав, – це відома Ейфелева вежа, Лувр, Нотр-Дам-де-Парі, Тріумфальна арка, Версаль, Діснейленд, Марсове поле. У них є як позитивні, так і негативні сторони, які я детальніше розповім.

 

 

 

 

 

 

 

Такі місця як Ейфелева вежа, Лувр, Марсове поле надзвичайно гарні, особливо якщо гуляти по ним під час заходу сонця. Вартість підйому на вежу коштує 10 євро, якщо ти хочеш пройти 600 сходинок пішки і на останньому поверсі вже піднятися на ліфті, або у тебе є другий варіант, який коштує трохи дорожче, близько 15 євро, але зате тебе доставлять прямо на верхівку вежі за допомогою ліфта.Ми з друзями зупинилися на першому і економному варіанті, і нам він видався найбільш цікавим. Краса і жива черга, яку ми зустріли по дорозі наверх, була просто невимовна. Тому на саму вежу ми піднімалися близько півтора години, з урахуванням наших «перекурів» і розпивання кави. На другому поверсі вежі знаходиться нічний клуб і бар-ресторан, власне там ми і зупинилися на час. По завершенню місії, ми піднялися на самий верх, було близько півночі, в такий час там можна побачити тільки людей, які здійснюють свою мрію з поцілунком і міні-магазин з вишуканим і дуже смачним вином. Лувр – теж незвичайне місце, але побувати всередині у нас просто фізично бракувало часу, вхід коштує 15 євро, як на мене, це дорого, тому що більшість сплачує такі гроші, щоб побачити Мону Лізу. (Більшість французів вважає, що в Луврі знаходиться репліка, а оригінал перебуває в руках колекціонера). Марсове поле, цим полем власне оточена Ейфелева вежа, ходити далеко не довелося, багато молоді, яка просто відпочиває і веселиться. Найвагоміший недолік, це те, що дуже багато торговців всякими сувенірами в описаних місцях, спочатку вони здалися нам досить веселими, але через деякий час це дуже набридало і моментам псувало настрій.

 

 

 

 

 

 

Нотр-Дам-де-Парі: тут і описувати нічого. Близько підходити до нього не можна, будівлю огородили невисоким парканом і оточили патрульні, тому всі фото здалеку. Ну і потроху йде відновлення, сподіваюся, до моєї наступної поїздки його відновлять. Тріумфальна арка і Версаль: досить пари хвилин, щоб ці місця запам’яталися. Пару фотографій і все це надовго залишиться в пам’яті.

У Парижі ми відвідали дуже багато місць, які тут просто не опишеш. Познайомилися з великою кількістю людей, поспілкувалися з ними, з деякими навіть обмінялися контактами. Люди там дуже добрі та привітні. Можна просто підійти до людини, поцікавитися чим-небудь або просто познайомитися, вони до цього схильні. Спробували дуже багато смачної і місцевої їжі, напоїв, все шалено сподобалося, крім смаженої моркви, французи чомусь її дуже сильно люблять, ну да ладно.

Ну, й на найсолодше, – Діснейленд. Були ми там близько 5 – 6 годин, але за весь цей час побували тільки на 2 атракціонах. Чому так? Та тому, що черги на всі ці атракціони величезні, і доводилося стояти по кілька годин. Займати комусь чергу не можна було, так як за це вас можуть вигнати з парку і ваш квиток був би вже непридатний, вхідний квиток, до речі, коштує 60 євро: з урахуванням всіх тих атракціонів і просто приємного проведення часу, це доречна ціна.

Ну а тепер про головне – щодо мети поїздки. Ми відвідали виставку Paris Air Show 2019 Le Bourget, на якій були представлені новітні досягнення в авіації. Вражень – маса! Уявіть – брало участь 48 країн, близько 2,5 тис. компаній, 142 літальних апарати демонструвалися в повітрі й на землі. Цікаво було подивитися нові літаки Airbus і Boeing, в тому числі прототип літального апарату з електродвигунами і можливістю вертикального зльоту і посадки, і багато, багато іншого.

Наш день починався з підйому о 6 ранку, так як потрібно було добре поснідати і їхати по наміченої фондом Бориса Колеснікова програмі. По закінченню програми, це зазвичай було близько 17:00, – вільний час, яким ми могли мати у своєму розпорядженні і побувати там, де хотіли. Ішли ми з готелю о 18:00, а поверталися зазвичай під ранок близько 4-5 ранку, завжди по-різному. Так-так, деякі з нас спали дуже мало, ну … буває. В цілому все дуже сподобалося, чудова компанія, прекрасне і незабутнє місто. Ще раз хочу подякувати Фонд Бориса Колеснікова, за надану можливість!