24.02.24 о 16.00 відбудуться «Етнографічні посиденьки з Михайлом Красіковим» на тему:«Війна: актуалізація фольклорної свідомості»

24.02.24 о 16.00 відбудуться «Етнографічні посиденьки

з Михайлом Красіковим»

на тему:«Війна: актуалізація фольклорної свідомості»

 

Трансляція на платформі Zoom

 

Як би далеко не пішло суспільство в своєму цивілізаційному розвиткові, але війна завжди пробуджує в людях архаїчну свідомість та ритуалізовані практики, що сягають сивої давнини. Які повірʼя й табу виникли у сучасних українських військових? Які образи традиційної народної культури використовують українські художники, дизайнери, звичайні користувачі Інтернету для реакції на певні події, повʼязані з війною проти України? Які вирази, меми та інші тексти, народжені у 2022 -2023 роках, мають коріння в українському фольклорі?

 

На ці та на безліч інших питань шукатимемо відповіді під час нашої народознавчої зустрічі з Михайлом Красіковим, етнологом та фольклористом, провідним методистом ООМЦКМ, професором кафедри українознавства, культурології та історії науки НТУ «ХПІ», директором Етнографічного музею «Слобожанські скарби»  імені Г. Хоткевича НТУ «ХПІ», членом Національної спілки письменників України, Національної спілки художників України, Національної спілки краєзнавців України,  лауреатом муніципальної премії в галузі фольклористики та етнології ім. П. Іванова 2007 р., премії ім. Л. Танюка “за збереження історичної памʼяті України” 2022 р., премії The Slavic, East European, and Eurasian Folklore Association (SEEFA) 2023 р.

 

Довідки за телефоном 067 91 014 91.

Покликання на онлайн-зустріч: https://us05web.zoom.us/j/86964656752?pwd=eJXSf2YgnAMI7dsTe2WbZjuweGwXxi.1

Ідентифікатор заходу: 869 6465 6752

Код доступу: 0J6ddS

 

Співорганізатори:

Харківський обласний організаційно-методичний центр культури та мистецтв

Харківська державна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка
Харківське обласне відділення Української бібліотечної асоціації

Етнографічний музей «Слобожанські скарби»  імені Г. Хоткевича НТУ «ХПІ» Харківська обласна бібліотека для дітей

Харківська спеціалізована музично-театральна бібліотека

Харківський історичний музей

Охтирський краєзнавчий музей