Карамель заслужено вважається королевою всіх солодких ласощів у світі, адже смак цього десерту ми знаємо з дитинства. До того ж карамель використовується не лише як самостійний десерт, а й як добавка до складу багатьох продуктів:
- десертів
- коктейлів
- кави
- підсолоджувачем для широкого спектру газованих та безалкогольних напоїв.
У чому ж її секрет, і як простий цукор може стати знаменитим на весь світ?
Сама назва «карамель» є похідною від латинського слова cannamella, яке означає «цукровий очерет». Першовідкривачами карамелі вважаються народи стародавньої Індії – далити, які варили цукрову тростину на вогні.
Цікавий факт: у старі часи для виготовлення карамелі цукор варили в мідних каструлях на відкритому вогні разом з водою. У котли поміщали градусник, і коли температура доходила до потрібної позначки, карамель відразу розливали у відра або виливали на мармурову поверхню, а коли вона остигала, розділяли її на шматочки. Дослідники зазначають, що у Стародавній Греції та Стародавньому Римі видобували ячмінний цукор з ячмінної крупи, а потім із цього цукру та води робили карамель. Подібні ласощі були і в Китаї, проте в Азії отриманий десерт додатково обвалювали в обсмаженому насінні кунжуту, отримуючи смачні цукерки. Аналог сучасного цукру з тростини навчилися робити і в Середньовіччі. Процес був не найпростішим, тому цукор коштував по-справжньому величезних грошей і був доступний лише еліті.
Для Середньовіччя була звичайною ситуація, коли людина проживала життя, жодного разу не скуштувавши нічого солодкого. Сучасним дітям це можна розповідати, як жах перед сном
Цікаві факти про карамелі:
- Виробництво карамелі почалося у 14-16 століттях.
- Багато країн називають себе винахідниками карамелі. Серед них Франція, Великобританія та Америка.
- У Франції карамель на паличці була дуже популярною, проте її могли дозволити собі виключно багатії.
- В Англії льодяники з карамелі з’явилися лише у 18 столітті.
Де застосовують карамель?
Кулінарія. Карамель сама по собі чудова насолода, але ще нею прикрашають десерти. Наприклад, за допомогою карамелі французькі кондитери створили торт Крокембуш. Карамелью поливають випічку та тости, млинці та бісквіти, додають її в чай чи каву.
Медицина. Наприкінці ХІХ століття у німецького фармацевта Карла Солдана захворіла дочка Люсі. Дитина навідріз відмовлялася пити гіркі мікстури та трав’яні настої. Лікарю довелося піти на хитрість – додати в карамельний сироп, що вариться, витяжки з лікувальних трав. Завдяки лікувальним цукеркам Люсі одужала. Незабаром після цього льодяники Dr.C.Soldan’s стали відомі на всю Німеччину.
Льодяники на паличці. У багатьох країнах із теплої, ще не застиглої карамелі намагалися ліпити незвичайні постаті. Наприклад, льодяники у вигляді півника на паличці були звичними ласощами на ярмарках. У Китаї аналогічно ліплять фігурки драконів. Ну, а найвідоміші льодяники на паличці вигадав іспанець Енріке Бернат – творець цукерок чупа-чупс.
Харчова добавка Солодощі застосовують не тільки як добавки для кондитерських виробів, але і при створенні газованих напоїв.