МІЖНАРОДНЕ НАУКОВЕ СПІВРОБІТНИЦТВО КАФЕДРИ «СОЦІОЛОГІЇ І ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ»

9-10 грудня 2022р. у Ризі, Латвія на базі Балтийської міжнародної академії пройшла XI Міжнародна науково-практична конференція «Трансформації суспільства в соціальних і гуманітарних науках» за участю науковців із Латвії, України, Туреччини, Румунії та інших країн. Нашу кафедру гідно представила професорка Марина Василівна Бірюкова, яка виступила з доповіддю «Соціальне самопочуття біженців та тимчасово переміщених осіб на початку війни 2022 року», порушивши болючі питання збільшення групи біженців і внутрішньо переміщених осіб (ВПО) після 24.02.2022, яке зумовлено обширним театром військових дій, терористичною тактикою збройних сил Росії, урбаніцидом й фактами геноциду, швидким просуванням агресора вглиб території України в перші тижні війни, що викликало фрустрацію і частково панічні настрої серед мирного населення України. У доповіді було наведено дані соціологічного дослідження, яке було проведено науковцями НТУ «ХПІ» та беспосередньо професоркою М.В. Бірюковою (у червні-липні 2022 року за допомогою Інтернет-опитування (N=1170 осіб), вибірка стихійна, регіональна за принципом снігового кому).

Особливу увагу привернув аналіз самопочуття, емоційного стану українців на початку війни, та що саме викликало найбільше занепокоєння, страх.

За результатами дослідження 24 лютого 2022 року стало точкою відліку динамічного зростання ступеня самоідентифікації себе як представника єдиної політичної нації українців, яким є чим пишатися, що втрачати, захищати й виборювати.

Викладачі кафедри укріплюють міжнародні стосунки, поширюють результати власних досліджень на європейську наукову спільноту. На цей час колектив кафедри готує монографію, де будуть висвітлені всі інші результати дослідження.

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.