ДЕНЬ ПАМЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

26 квітня 1986 р. Чорнобильська АЕС стала символом найбільшою техногенною катастрофою за всю історію ядерної енергетики у світі. В результаті аварії на ЧАЕС був повністю зруйнований атомний реактор. В навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а їх хмару рознесло територією України та ряду країн Європи. Сталося радіоактивне зараження території загальною площею 207,5 тисячі квадратних кілометрів. Площа радіаційного забруднення України у 12 областях становила 50 тисяч квадратних кілометрів. Майже 8,4 мільйона осіб зазнали впливу радіації. До групи ризику потрапили персонал ЧАЕС, учасники ліквідації наслідків аварії, населення уражених територій.

Минають роки, але чорна віха Чорнобиля і сьогодні кидає свою тінь на долі мільйонів українців. Аварія на ЧАЕС змінила радіаційну обстановку, екологію, здоров’я, психіку, долі людей, їх соціальні, економічні, побутові умови життя не тільки на європейському континенті, а й у всьому світі.

17 грудня 2003 року Генеральна асамблея ООН підтримала рішення про проголошення 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Було запропоновано державам-членам ООН відзначати цей Міжнародний день і проводити в його рамках відповідні заходи.

Чорнобиль – це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності українців. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки становить 600 000 осіб. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

Низький уклін і пошана всім, хто боровся зі страшною бідою!!!

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.