ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БІЖЕНЦІВ. ЦЬОГО РОКУ ВІН ТОРКНУВСЯ І УКРАЇНЦІВ

Всесвітній день біженців – це міжнародний день, призначений Організацією Об’єднаних Націй на честь біженців по всьому світу. Його відзначили вперше 20 червня 2001 року, на честь  50-тої річниці Конвенції 1951 року про статус біженців. Він вшановує силу і мужність людей, які були змушені втекти з рідної країни, щоб уникнути конфліктів чи переслідувань. Всесвітній день біженців – це нагода викликати у громадськості співчуття та розуміння їхньої біди та визнати їхню стійкість у відбудові власного життя. Цього дня у всьому світі проводиться багато заходів, які привертають увагу суспільства і світової влади до проблеми біженців у світі та закликають людей їх підтримувати.

Нині український народ не за чутками знає, що таке бути біженцем. З початку повномасштабного вторгнення кількість біженців з України, зареєстрованих у програмі тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, станом на кінець травня 2023 року досягло рекордних 5 мільйонів 8,28 тисяч осіб, повідомило Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) на своєму сайті. Загалом з початку повномасштабної війни на території Європи зареєстрували 8 мільйонів 173 тисячі українських біженців – з урахуванням тих, хто вже повернувся додому або поїхав до інших країн світу. Найбільше українців прихистила Польща – 1,5 мільйона. На другому місці Німеччина – 922 тисячі. У Чехії притулок знайшли 502 тисячі українців. Демографічний склад біженців має такий вигляд: 33% біженців – діти; 60,4% – особи віком від 18 до 64; 6,6% – люди, старші за 65 років.

Проблема біженців – це соціальна проблема, яку можуть досліджувати та допомагати вирішувати фахівці, яких готує кафедра соціології і публічного управління. Так,  соціологи можуть за допомогою різноманітних соціологічних методів вивчати потреби і особливості поведінки біженців та надавати рекомендації для їх вирішення, а спеціалісти з публічного управління – реалізовувати ці рекомендації  на практиці. Якщо ти амбітна молода людина, цікавишся проблемами суспільства і хочеш змінити своє життя і життя своєї країни на краще – вступай на нашу кафедру. Відбудуємо Україну разом!!!

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.