РАДІОДИКТАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ-2023

27 жовтня в Україні відзначають День української писемності та мови.

Традиційно в цей день всі бажаючи з усього світу мають чудову можливість долучитися до найбільшого україномовного флешмобу – Радіодиктанту національної єдності!  Його мета – не тільки перевірка грамотності, а своєрідне єднання навколо рідної мови, підтримки України. І це дійсно наймасовіший флешмоб осені і найпопулярніший Google-запит серед української інтернет-аудиторії.

Започаткувало проведення Радіодиктанту у 2000 році Українське Радіо. Це була всеукраїнська акція на підтримку української мови.

У 2014 році було встановлено рекорд України – наймасовіше написання радіодиктанту в Київському університеті імені Бориса Грінченка.

З 2015 року організатори акції запровадили процес диджиталізації. Написані диктанти можна було сканувати або фотографувати й надсилати електронною поштою. Також диктант починають транслювати на UA:Перший, а з 2017 – ще й на Facebook-сторінці.

Щороку кількість візійних локацій, де пишуть диктант, збільшується. А 9 листопада 2019 року Google-запит «Радіодиктант» став найпопулярнішим серед української інтернет-аудиторії.

У 2020 році Радіодиктант вперше писали учасники української антарктичної експедиції станції “Академік Вернадський”. Відтоді дослідники роблять це щорічно.

Текст для радіодиктанту-2023 під назвою «Дороги України» написала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. До роботи над ним також долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко. Читав текст диктанту у прямому ефірі актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

Як зазначають координатори проєкту, під час війни це особливо актуально. А також символічно, що за годину прямого ефіру є включення з різних регіонів України: люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом. Вдруге в умовах повномасштабної війни до написання Радіодиктанту приєдналися захисники на фронті. Цьогоріч на Дніпропетровщині писали бійці 13-ї бригади НГУ “Хартія”.

В цьому році  Радіодиктант писали студенти, викладачі, співробітники НТУ «ХПІ». З привітанням виступив проректор з науково-педагогічної роботи проф. Труш О.О. Кафедру соціології і публічного управління представляла старша викладачка Сутула О.А.

Всі учасники акції відзначили, що коли пишеш диктант одночасно з багатьма людьми, які приєднуються до події не лише в Україні, а й по всьому світові, з’являється надзвичайне відчуття єдності, приналежності до великого і важливого. Безумовно, така акція демонструє престижність  української мови. Після написання диктанту вас можуть відвідати найприємніші почуття – гордість, піднесення, радість. А це те, чого нам дуже не вистачає сьогодні, в такий важкий воєнний час.

 

 

 

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.