1 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СМІХУ!

1 квітня в усьому світі відзначається неофіційне свято День сміху або День дурня. У цей день прийнято жартувати над рідними і друзями, але розіграші мають бути смішними, неочікуваними, а жарти – викликати щирий сміх і приємні емоції!

Достовірно невідомо звідки до нас прийшло свято гумору та веселощів. Але знайдавніших часів більшість культур світу зустрічали весну як довгоочікуване свято. Проводилися ярмарки, фестивалі, під час яких люди повністю віддавалися веселощам та розвагам. Одягнені в маскарадні костюми люди дозволяли собі значно більше, ніж в інші дні – наприклад, могли безкарно жартувати та насміхатися.

Також історія Дня сміху звертається до XVI століття – часів впровадження в європейських країнах григоріанського календаря, за яким початок року наставав 1 січня, а не в період від весняного рівнодення до кінця березня, як було раніше. Але деякі люди продовжувала святкувати Новий рік в останній березневий тиждень – до 1 квітня. Прихильники старих звичаїв ставали об’єктами насмішок та отримували прізвисько «квітневий дурень».

Але як не виник День сміху, схоже, що він справді пов’язаний зі святами відродження природи. Недаремно в його основу закладено найбільш життєві емоції — радість та сміх, які притаманні весняному часу.

Попри те, що свято неофіційне, воно є дуже популярним у багатьох країнах, кожна з яких має свої особливі традиції.

Наприклад, у Франції та Італії в цей день прийнято крадькома чіпляти на спину знайомим паперових риб, а потім називати обдуреного «квітневою рибою». В США розповсюджені невинні розіграші щодо розв’язаних шнурків або відмінених уроків. В Греції вірять, що вдала брехня 1 квітня обіцяє щастя на весь наступний рік, а дощ цього дня є цілющим. Шотландія унікальна тим, що відзначає День дурнів протягом двох днів.

Україна в 2023 році зустрічає квітень в умовах російсько-української війни. Сьогодні як ніколи важливо дивитися на все крізь призму оптимізму, з вірою в перемогу! Нехай гумор допомагає всім нам у важких ситуаціях, а сміх буде дзвінким, справжнім, від душі. Бажаємо кожного дня знаходити приводи для посмішки, адже СМУТОК НАМ НЕ ДОПОМОЖЕ!

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.