ВИКЛАДАЧІ І АСПІРАНТИ КАФЕДРИ СОЦІОЛОГІЇ І ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ НТУ «ХПІ» ВЗЯЛИ УЧАСТЬ В РОБОТІ ХІІ МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «ТРАНСФОРМАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА В СОЦІАЛЬНИХ І ГУМАНІТАРНИХ НАУКАХ»

Реалізуючи потенціали міжнародного співробітництва, 24 листопада 2023 року науково-педагогічні працівники і аспіранти кафедри соціології і публічного управління (завідувач кафедри – доктор наук з державного управління, професор, професор Володимир Мороз) Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (Харків, Україна) взяли участь в роботі ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Трансформації суспільства в соціальних і гуманітарних науках», яку проводила Балтійська Міжнародна Академія (м. Рига, Латвійська Республіка).

В рамках роботи секції «Геополітичні та гуманітарні аспекти європейської безпеки» учасниками конференції-представниками кафедри соціології і публічного управління представлено дослідження: «Оновлення системи і змісту університетської освіти крізь призму студентоцентрованості навчання»; «Обґрунтування доцільності комбінаторного використання кількісних та якісних методів збору інформації у межах обмежених за кількістю осіб фокус-групах»; «Фокус уваги пілотного дослідження здобувачів вищої освіти з Риги (Латвія) та Харкова (Україна) щодо їх уявлення про наявні життєві шанси які актуалізуються вибором закладу вищої освіти»; «Фокус уваги глибинного інтерв’ю щодо проблематики якості вищої освіти на рівні системи внутрішнього забезпечення якості».

Онлайн-зустрічі на секційних засіданнях надали можливість познайомитися з науковцями інших країн та розкрити особливості власного наукового пошуку здобувачам вищої освіти за третім (освітньо-науковим) рівнем вищої освіти ступеня доктор філософії за спеціальностями 054 «соціологія» і 281 «Публічне управління та адміністрування», якими також було підготовлено тези (Терещенко А. та Тищук О.), але з огляду на щільний графік роботи конференції та неабияке представництво вчених з провідних університетів світу залишились у резерві спікерів цього свята науки.  Молоді науковці набули досвіду не лише участі у науковому заході, а й спілкування англійською у світовому науковому середовищі.

Це не перша подія, яка відображає співпрацю кафедри соціології і публічного управління НТУ «ХПІ» з науковцями Балтійської міжнародної академії. Починаючи з 2012 року тимчасові наукові колективи названих закладів вищої освіти системно працюють над проблематикою забезпечення якості вищої освіти. Так, вченими НТУ «ХПІ» та Балтійської міжнародної академії були проведені опитування студентів за анкетами «Оцінка якості вищої освіти» та «Відношення до дистанційної освіти та оцінювання її якості», а також узагальнені отримані результати. Неабиякі результати взаємодії вчених з названих закладів вищої освіти стали підґрунтям для розвитку нового етапу у їх співробітництві. Під час візиту науково-педагогічних працівників кафедри соціології і публічного управління Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» до Балтійської Міжнародної Академії у межах програми Erasmus +, представники Харківської школи публічного управління (проф. Мороз В. та проф. Терещенко Д.А.) та Ризької соціологічної наукової школи (проф. Волков В. та проф. Бука С.) домовились про продовження досліджень проблематики забезпечення якості вищої освіти, але із розширенням інструментарію збору соціологічної інформації.

Дякуємо організаторам конференції за можливість участі в актуальному, цікавому, сучасному в тематичному, технічному й організаційному аспектах науковому заході; за можливість обговорити актуальні проблеми трансформації суспільства! Заплановано і в подальшому розширювати співпрацю у науковій і навчально-методичній співпраці!

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.