СПРИЙНЯТТЯ УКРАЇНЦЯМИ ФАКТОРІВ УСПІХУ У ВІЙНІ ПРОТИ РОСІЇ

Наприкінці лютого 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус». Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних опитано 1052 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

У медіа просторі можна зустріти безліч думок і порад від «експертів», що саме має бути основою успіху України у війні. В дослідженні було поставлено відповідне запитання респондентам і їх  попросили з переліку дев’яти можливих факторів успіху обрати до 3-х найбільш важливих. Порядок зачитування варіантів відповідей для кожного респондента визначався комп’ютером випадково і тому результати не залежать від порядку зачитування варіантів.

Більшість українців – 57% – вважають, що найбільш важливим фактором успіху є належна підтримка Заходу зброєю, фінансами, санкціями. Серед респондентів, які до найбільш важливих факторів зараховують належну підтримку Заходу (якщо їх брати за 100%), 42% відчувають, що «Захід втомлюється від України і його підтримка слабне; Захід хоче натиснути, щоб Україна пішла на поступки росії».)

Далі за важливістю йдуть вища ефективність і прозорість діяльності влади України (33%), відсутність конфлікту між політичним керівництвом та військовим командування (32%) і співпраця між владою та громадянським суспільством (26%).

Близько 16-21% респондентів вважають, що Україні має допомогти співпраця влади та опозиції і створення широкої коаліції патріотичних сил, зменшення підтримки росії її союзниками і вища ефективність українського військового командування.

Лише 8% вірять, що Україні зможе допомогти російська опозиція через розхитування ситуації в росії.

І також лише 7% українців готові делегувати військово-політичному керівництво надзвичайні повноваження і можливість порушувати закони для швидкого ухвалення необхідних рішень.

Більш детально ознайомитись з результатами дослідження можна за посиланням: https://shorturl.at/mpJNV

Графік 1. Як Ви вважаєте, що з цього переліку є найбільш важливим для досягнення Україною успіху у війні з росією? Оберіть до 3-х відповідей.

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.