СТАВЛЕННЯ УКРАЇНЦІВ ДО СВЯТ І ЗОКРЕМА ДО 8 БЕРЕЗНЯ

Наприкінці лютого 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус». Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних опитано 1052 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

КМІС регулярно (понад 10 років) ставить українцям запитання, які державні свята є для них пріоритетними, пропонуючи обрати  з переліку свят не більше 5-ти, які є найбільш важливими чи улюбленими. Умовний «рейтинг» цих свят та його зміна з роками свідчить не тільки про «смаки» населення, а насправді значною мірою відображає динамічну суспільно-історичну ситуацію та пріоритетність цінностей.

Згідно з даними дослідження, більшість населення України святкує Різдво Христове та Великдень (Пасху) як найбільш популярні свята, з відсотком у 70% та 68% відповідно. Ці дані підтверджують, що традиційні християнські свята, які тісно асоціюються з родинністю, як і раніше, мають велике значення для українців.

Разом з цим лише трохи менше респондентів як найбільш важливі назвали День Незалежності (64%) та День захисників і захисниць України (58%). Високі показники для Дня Незалежності України є свідченням національної гордості та патріотизму. День захисників і захисниць України має також високу популярність, що свідчить про значну повагу до військовослужбовців та вдячність за захист і героїчну боротьбу з ворогом у відстоюванні незалежності та суверенітету країни.

Розглянемо більш детально ставлення до Міжнародного жіночого дня. Ставлення до нього погіршилося, його популярність за останні два роки знизилася з 34% до 21% (зокрема, є зниження з 25% у 2023 році до 21% зараз, у 2024 році). Серед жінок воно трохи більш популярне (23%), ніж серед чоловіків (18%). У 2017 році це свято було одним з найбільш улюблених, його відзначали як улюблене приблизно половина населення (49%).

На графіку 2 наведена динаміка відсотку людей, які вважають Міжнародний жіночий день 8 березня своїм улюбленим чи важливим святом. Час від часу через ініціативу деяких депутатів або публічних осіб скасувати це свято точаться дискусії з приводу того, чи має сенс це робити. З точки зору президента КМІС Володимира Паніотто, зараз для нашого суспільства важлива як ніколи єдність і зайві дискусії з непринципових питань тільки шкодять боротьбі з ворогом. Крім того, взагалі для скасування тих чи інших свят, які відповідають багаторічним традиціям, потрібно спочатку переконати населення і сформувати позитивне ставлення до цього рішення. Поки існує більше 10-15% людей, які є прихильниками цього свята, ініціатива його скасування не виглядає доречною, а зараз прихильників 21% (а серед жінок 23%),  тому соціальні умови для цього поки що не створені. Як бачимо з графіку 2 кількість прихильників цього свята постійно зменшується в останні роки досить швидкими темпами і через декілька років може залишиться менше 10% прихильників цього свята (як зараз це стало з Днем праці 1 травня – 5%). Тоді буде природно скасувати це свято.

Отже, святкувати чи ні 8 березня і який сенс вкладати у це свято – особиста справа кожного. Соціологи ж, досліджуючи громадську думку, лише оприлюднюють її.

Зі святом весни вас, дорогі наші користувачі!

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.