УКРАЇНСЬКИ ОСВІТЯНИ: НЕЗЛАМНІ  І НЕСКОРЕНІ

24 лютого 2024 року минає два роки з початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну, яке стало продовженням злочину проти миру, фундаментальних принципів та норм міжнародного права.

Загарбницька війна російського режиму зруйнувала життя мільйонів українців, зрівнявши із землею їхні рідні домівки та змусивши їх шукати безпеку та притулок в інших областях України та за її межами.

Постійні ракетно-артилерійські обстріли та руйнування українських міст і сіл, об’єктів цивільної енергетичної і транспортної інфраструктури, житлових будинків, дитячих садків та шкіл, стадіонів та лікарень, театрів та музеїв, промислових об’єктів принесли горе і біль сотням тисяч українців.

У лютому 2024 року Світовий банк, уряд України, Європейський Союз і ООН опублікували спільне дослідження Rapid Damage and Needs Assessment (Швидке оцінювання шкоди й потреб, RDNA), у якому оцінено втрати та потреби на відновлення України внаслідок війни з росією (https://documents1.worldbank.org/curated/en/099021324115085807/pdf/P1801741bea12c012189ca16d95d8c2556a.pdf). За даними спільної оцінки вартість післявоєнного відновлення в Україні станом на кінець 2023 року становить 486 млрд дол.. Міністерством освіти і науки опублікувало частину цього дослідження (https://mon.gov.ua/ua/news/ocinyuvannya-vtrat-ta-potreb-ukrayinskoyi-osviti-na-osnovi-rdna3).

В Україні найбільша частина пошкоджень припадає на школи – це майже дві тисячі шкіл. Серед ЗВО пошкоджено або зруйновано більше 21% , серед дослідницьких установ – більше 31% від загальної кількості. В м. Харкові і області повністю зруйновано більше 50 закладів освіти, пошкоджено – більше 500.

Зазначимо, що органи місцевого самоврядування активно реконструюють школи, дошкільні й інші заклади освіти. В Україні за 2023 рік частка закладів освіти, що мають укриття, зросла з 68% до 80%, а частка шкіл, у яких відбувається навчання очно, зросла з 25% до 57%. В м. Харкові на станціях метро працює школа і дитячий садочок, йде будівництво підземних шкіл.

Потреби, пов’язані з реконструкцією інфраструктури й відновленням якісної очної освіти, оцінюють у 13,9 млрд дол. на 2024–2033 роки. З них відновлення закладів освіти протягом наступних 10 років коштуватиме 9,8 млрд дол.. Заклади мають відповідати стандартам безпеки, екології та якості, охопити інноваційні підходи до навчання, а також брати до уваги демографічні моделі для забезпечення стабільності освіти.

Україні потрібен мир для можливості спокійно вчитися, працювати, жити і планувати своє майбутнє у сильній незалежній державі. Але за мир потрібно боротися, саме тому освітяни віддають шану хоробрості і героїзму захисникам і захисницям України!

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Comments are closed.