Новини

Інститут комп’ютерного моделювання (ІКМ) НТУ «ХПІ» спільно з SoftServe запускають оновлену спеціальність з дуальною формою навчання

Вже восени 2022 найбільша IT-компанія з українським корінням Softserve разом з Навчально-науковим інститутом комп’ютерного-моделювання, прикладної фізики та математики (ІКМ) НТУ “ХПІ” на базі спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» на освітній програмі «Моделювання, проектування та компютерна графіка». Вступити цього року на неї зможуть понад 150 абітурієнтів, які вже з 3-го курсу матимуть можливість поєднувати навчання з роботою.

Дуальне форма навчання – це спосіб організації навчального процесу за яким теоретичний матеріал опановується здобувачем у закладі вищої освіти, а практичне відпрацювання одержаних навичок проходить у компанії чи на виробництві. Це дає можливість по-справжньому поєднати навчання і роботу: отримувати якісну академічну освіту в університеті, і разом з цим – вміння такі знання використовувати на практиці при розв’язанні реальних задач, розуміти усі технологічні процеси та мати досвід взаємодії з досвідченими фахівцями галузі.

В оновленій освітній програмі оптимізували порядок вивчення предметів, актуалізували та доповнили навчальні курси. Студенти матимуть можливість працювати з досвідченими менторами SoftServe, відвідувати мотиваційні лекції про роботу в ІТ, поглиблені технічні курси, аби обрати свій стек технологій. А вже з другої половини третього курсу навчання, студентів інтегруватимуть в реалії роботи в ІТ – вони працюватимуть в компанії над справжніми проектами. Спільні ініціативи дозволяють поєднати високий академічний рівень викладання дисциплін в університеті з передовими практиками індустрії.

Таким чином, ще до своєї першої роботи, студенти пройдуть посилену теоретичну підготовку, і матимуть можливість одразу використовувати на практиці отримані теоретичні знання. Виконання робочих завдань в компанії, при цьому, зараховуватимуться університетом за навчальною шкалою оцінок. Такий формат допоможе студентам легше працевлаштуватися після випуску, а також покращити ситуацію з дефіцитом спеціалістів в українській ІТ-сфері.

 «Ми маємо гарний досвід співпраці з SoftServe протягом кількох років для реалізації цілого комплексу ініціатив в організації освітнього процесу зі спрямуванням на актуалізацію змісту навчання в технологічному стеку та адаптації практичної складової в навчанні наших студентів. Серед історій успіху в нас кілька реалізованих вібіркових курсів, спроба пілотування проектного навчання. Разом з фахівцями SoftServe нам вдалось пройти цікавий шлях детального обговорення структурно-логічної схеми освітньої програми. Все це стало запорукою та пререквізтом до створення програми з дуальною формою організації навчального процесу. Ми вкладаємо гарні сподівання на успіх цієї програми і продовжуємо активно працювати над забезпеченням високого рівня забезпечення якості освіти», – коментує професор Олексій Ларін, директор ІКМ.

«Побудова дієвої системи розвитку молодих талантів була і залишається однією зі стратегічних цілей SoftServe. І сьогодні в часи війни, в умовах коли Україна стикнулася з одним із найбільших викликів у своїй історії, ця мета лише підсилила свою актуальність. Тому ми продовжуємо вибудовувати взаємодію з університетами, розробляти різноманітні програми та імплементувати у життя найкращі практики. Дуальна освіта стає логічним наступним кроком у формуванні молодих фахівців з практико-орієнтованим мисленням та бізнес підходом», – коментує В’ячеслав Лаптєв, менеджер центру розвитку талантів в ІТ-компанії SoftServe, доктор економічних наук.

Закінчився вибірковий курс Data Engineering від компанії Quantum

Раді повідомити про вдале завершення курсу основи Data Engineering, який вдалось реалізувати в рамках співпраці інституту з компанією Quantum. Цього лютого ми почали курс для студентів ІКМ, як дисципліну вільного вибору (ДВВ) і планово, не дивлячись на відомі перешкоди, закінчили його у травні.

Quantum це є українська ІТ компанія, яка спеціалізується на проектах в області штучного інтелекту та Data Science. В цьому році Quantum запропонували в рамках співпраці спільно провести курс з основи Data Engineering. Це вкрай спеціалізований та складний технічний курс, який має безліч технологічних новацій й особливостей, що використовують в сучасному аналізі даних.

В загальній методології розробки та впровадження моделей машинного навчання та   штучного інтелекту – питання підготовки даних, власне суть data engineering приділяється велика увага, оскільки від якості цієї підготовки залежить кінцевий результат, а час який слід витратити на цю роботу інколи може перевищувати весь інший час роботи. Але нажаль, тематиці інженерії даних приділяється замало уваги у навчальному процесі в Українських ЗВО і, в принципі, дуже мало фахівців як в теоретичному так і тим паче в практичному аспекті.

Отже в межах вибіркової складової освітнього процесу для студентів ІКМ було запропоновано відповідний технічний курс. Здобувачі освіти, які навчаються на 3-му курсі мали можливість ознайомитись з презентацією курсу та його описом і записатись онлайн на його відвідування. Зацікавленість курсом проявили студенти спеціальностей 113 “Прикладна математика”. Освітня програма “Комп’ютерне та математичне моделювання”, 122 “Комп’ютерні науки”. Освітня програма “Моделювання, проектування та комп’ютерна графіка”, 151 “Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології”. Освітня програма має таку ж назву .

Тож, якщо ви бажаєте розпочати свій шлях до співпраці з нашою компанією – обрай для вступу зазначені вище спеціальності та відповідні освітні програми (http://web.kpi.kharkov.ua/infiz/uk/computer-sciences/).

Юра Брайко, Data Engineer та лектор курсу зробив програму доступною, а процес викладання приємним для студентів.

В концепції програми основним завданням було донести до студентів, чому інженерний світ прийшов до тих чи інших рішень, шляхом практичних прикладів. Курс охопив огляд специфічних для Data Engineering задач,  і чим вони відрізняються від операційних задач типової системи. На заняттях теоретичного та практичного типу студенти заглибились у формати даних, їх види та відмінності, разом з перевагами та недоліками. Було розглянуто концепції Data Lake,  Data Warehouse та Data Lakehouse. В рамках курсу також наведено огляд систем зберігання даних та стратегії їхньої обробки,  де ретроспективно розібрали ідею MapReduce та порівняння типу роботи Spark і Ariflow. В кінці курсу ментор познайомив студентів з DAG і розібрав концепції та місця черг/потоків подій в системі загалом.

У підсумку, основна ідея курсу витримана — Юра простими словами розповів студентам, як працюють механізми, що знаходяться поза сценою, на якій, в тих чи інших технологіях реалізуються прикладні задачі. А студенти тим часом отримали базу знань, яку вони згодом будуть використовувати у побудові складних технічних архітектурних рішеннях.

“Було б зухвальством сказати,  що повномасштабні воєнні дії жодним чином не вплинули на якість курсу,  особливо враховую факт що деякі студенти та лектор знаходились в Харкові. Але щиро сподіваюсь, що основна ідея витримана – розповідати механізми,  що знаходяться поза сценою, на якій, в тих чи інших технологіях реалізуються прикладні задачі. Трохи сумно від факту,  що знання це дійсно когерентна штука, і не можна викладати щось,  у вакуумі. І стає дилема, між вибором викладання переліку прикладних технік, що скоріш за все допоможуть на співбесіді та викладанням того, що має шанс стати фоновими знаннями, але не допоможе написати гарний продукт тут і зараз. Проте схоже це вирішується форматом, в якому група просто проходить практичні приклади, і, можливо це надає навички прикладної роботи. Точно про це можна судити лише в майбутньому.

В кінці хочу сказати, що переважна більшість студентів – це кращі представники нашого світу, яким,  за великим рахунком потрібна увага та простір для висловлювання своїх думок. І я не маю права говорити інакше, коли в вихідний день вони збиратися на лекцію, майже в тому ж складі,  що і зазвичай.”

Юра Брайко

Освітні програми згідно закону України про вищу освіту повинні мати вибіркову складову в межах 25%. В інституті комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики (ІКМ) НТУ ХПІ  успішно реалізується концепція дисциплін вільного вибору, які адміністрація інституту готує для студентів у співпраці з провідними технологічними компаніями регіону. Ідея такого підходу полягає в залученні в якості ментора (другого викладача курсу) практикуючого фахівця в галузі для надання студентам знань та навичок практичного спрямування з актуальних технологій. Це вузькоспеціалізовані курси, які не потрібні всім студентам, тому їх пропонують на вибір лише тим хто зацікавиться. Такий підхід забезпечує можливість свідомої та відповідальної кастомізації освітнього треку. Крім того, інтеграція ментора у традиційний навчальний процес в якості другого лектора (але провідного з точки зору формування практичної складової) дозволяє актуалізувати практичні знання викладачів університету. Одним з партнерів ІКМ в такій співпраці уже 2 роки є компанія Quantum.

Вітаємо студентку ІКМ - 719в - Радченко Даяну!

Гарна новина!

Наша студентка ІКМ, група 719в – Радченко Даяна, стала бронзовою призеркою на чемпіонаті світу з фрідайвінгу!

Змагання проходили у Сербії, місто Белград, 12 – 16 червня 2022 р.

Вітаємо Даяну з Перемогою та бажаємо надалі ще більш високих досягнень!

Студенти ННІФІ прослухали спецкурс від американської IT-компанії

Вже восени 2022 найбільша IT-компанія з українським корінням Softserve разом з Навчально-науковим інститутом комп’ютерного-моделювання, прикладної фізики та математики (ІКМ) НТУ “ХПІ” на базі спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» на освітній програмі «Моделювання, проектування та компютерна графіка». Вступити цього року на неї зможуть понад 150 абітурієнтів, які вже з 3-го курсу матимуть можливість поєднувати навчання з роботою.

Дуальне форма навчання – це спосіб організації навчального процесу за яким теоретичний матеріал опановується здобувачем у закладі вищої освіти, а практичне відпрацювання одержаних навичок проходить у компанії чи на виробництві. Це дає можливість по-справжньому поєднати навчання і роботу: отримувати якісну академічну освіту в університеті, і разом з цим – вміння такі знання використовувати на практиці при розв’язанні реальних задач, розуміти усі технологічні процеси та мати досвід взаємодії з досвідченими фахівцями галузі. 

В оновленій освітній програмі оптимізували порядок вивчення предметів, актуалізували та доповнили навчальні курси. Студенти матимуть можливість працювати з досвідченими менторами SoftServe, відвідувати мотиваційні лекції про роботу в ІТ, поглиблені технічні курси, аби обрати свій стек технологій. А вже з другої половини третього курсу навчання, студентів інтегруватимуть в реалії роботи в ІТ – вони працюватимуть в компанії над справжніми проектами. Спільні ініціативи дозволяють поєднати високий академічний рівень викладання дисциплін в університеті з передовими практиками індустрії. 

Таким чином, ще до своєї першої роботи, студенти пройдуть посилену теоретичну підготовку, і матимуть можливість одразу використовувати на практиці отримані теоретичні знання. Виконання робочих завдань в компанії, при цьому, зараховуватимуться університетом за навчальною шкалою оцінок. Такий формат допоможе студентам легше працевлаштуватися після випуску, а також покращити ситуацію з дефіцитом спеціалістів в українській ІТ-сфері. 

 «Ми маємо гарний досвід співпраці з SoftServe протягом кількох років для реалізації цілого комплексу ініціатив в організації освітнього процесу зі спрямуванням на актуалізацію змісту навчання в технологічному стеку та адаптації практичної складової в навчанні наших студентів. Серед історій успіху в нас кілька реалізованих вібіркових курсів, спроба пілотування проектного навчання. Разом з фахівцями SoftServe нам вдалось пройти цікавий шлях детального обговорення структурно-логічної схеми освітньої програми. Все це стало запорукою та пререквізтом до створення програми з дуальною формою організації навчального процесу. Ми вкладаємо гарні сподівання на успіх цієї програми і продовжуємо активно працювати над забезпеченням високого рівня забезпечення якості освіти», – коментує професор Олексій Ларін, директор ІКМ. 

«Побудова дієвої системи розвитку молодих талантів була і залишається однією зі стратегічних цілей SoftServe. І сьогодні в часи війни, в умовах коли Україна стикнулася з одним із найбільших викликів у своїй історії, ця мета лише підсилила свою актуальність. Тому ми продовжуємо вибудовувати взаємодію з університетами, розробляти різноманітні програми та імплементувати у життя найкращі практики. Дуальна освіта стає логічним наступним кроком у формуванні молодих фахівців з практико-орієнтованим мисленням та бізнес підходом», – коментує В’ячеслав Лаптєв, менеджер центру розвитку талантів в ІТ-компанії SoftServe, доктор економічних наук.

Навчання з трьох дисциплін вільного вибору, які викладали розробники IT-компанії Akvelon, пройшли студенти НТУ «ХПІ». За підсумками занять кращі студенти отримали сертифікати і були відзначені призами.

Серед дисциплін вільного вибору були: «Основи сховищ даних», «Практичне застосування теорії алгоритмів в Software Development», «Основи Swift», на які записалося понад 50 студентів. Курси проходили в осінньому семестрі 2020 року, а викладачами були розробники компанії Akvelon Олег Борисевич, Роман Барвинський і В’ячеслав Бєлий.

Вручення сертифікатів про успішне завершення навчання і пам’ятних подарунків від компанії відбулося 25 лютого 2021 року. Їх отримали тринадцять найактивніших студентів ХПІ. Зустріч пройшла за участі представників компанії Akvelon, проректора НТУ «ХПІ» Руслана Мигущенка і директора Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексія Ларіна.

«Це дуже хороший приклад інтеграції IT-бізнесу та університетської освіти, адаптації та актуалізації навчального процесу, а також безпосереднього врахування позиції стейкхолдерів в освітньому процесі. Сподіваємося на подальшу співпрацю!», — сказав Олексій Ларін.

Оновленний коворкінг для студентів ХПІ

У гуртожитку № 1 («Гігант») відбулося відкриття оновленого місця відпочинку для студентів Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту та факультету комп’ютерних наук і програмної інженерії вишу (секції 6—9) за підтримки IT-компанії Grid Dynamics.

На думку студентів, нове місце відпочинку було просто необхідно: тут можна не лише провести час із друзями, але й підготуватися до майбутніх іспитів або просто змінити оточення.

«Цією територією користувався рідко, але часто бачив там інших студентів, які проводять час з користю. Це зручно для спілкування з друзями та мотивує на навчання або роботу», — розповідає студент групи І-219д Микита Буланов.

«Коворкінг зона від Grid Dynamics стала чудовим подарунком для студентів, які проживають в гуртожитку. У нас з’явилося місце, де ми можемо зібратися з друзями, щоб відпочити від навчання та добре провести час. Прекрасно, що напередодні сесії у нас з’явилося місце, де ми можемо зібратися з одногрупниками і разом підготуватися до іспитів. Вважаю, що саме там з’являться багато нових ідей і стартапів», — каже студентка групи І-117а Яна Соломонова.

Директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін зазначив: «Співпраця з IT бізнесом у напрямі поліпшення умов проживання та створення нових зон відпочинку, куточків для колективної роботи студентів безумовно піде їм на користь. Дякуємо Grid Dynamics за чудовий подарунок!»

Компанія SoftServe відзначила кращих студентів-айтішників ХПІ

Провідна харківська ІТ компанія протягом осіннього семестру для студентів інфізу викладала дисципліну з практичним ухилом – «Основи WebUI», даний курс було офіційно введено у навчальний процес, як дисципліну вільного вибору в осінньому семестрі 2020/2021 навчального року, на який записалися 34 студенти ХПІ. Лектором курсу був практикуючий фахівець і розробник компанії SoftServe Юрій Зябля.

9 грудня 2020 року відбулася фінальна зустріч із учасниками програми. Студенти, які виконали всі практичні завдання та проект з дисципліни, отримали від компанії сертифікати про успішне завершення курсу. Крім того, кращих з них запросили продовжити навчання у SoftServe IT Academy.

«Це є винятково гарним прикладом інтеграції IT-бізнесу та університетської освіти, адаптації та актуалізації навчального процесу. Сподіваємося на подальшу співпрацю та нові спільні програми з компанією SoftServe!», — сказав директор навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін.

«Пройшовши курс «Основи WebUI», я можу точно сказати, що жодного разу не пошкодувала, що вибрала саме його. Він орієнтований як на новачків у сфері веб-розробки, так і на тих, хто прагне поліпшити свої знання в цій галузі. Весь теоретичний матеріал викладався цілком зрозуміло, а домашні завдання допомогли закріпити вивчене на практиці. Я вважаю цей досвід дуже корисним. Курс повністю виправдав мої очікування, тому всім, хто сумнівається в необхідності його проходження, раджу не сумніватися!», — поділилася враженнями студентка групи І-218а Аріна Запорожець.

Пілотний проект «Дизайн інженерних проектів»

«Дизайн інженерних проектів» – це тестовий проект, який створено для розвитку інноваційних та підприємницьких навичок у студентів інженерних спеціальностей, які хочуть розвинути свої професійні здібності та навички, під час реалізації інженерного проекту в рамках своєї курсової роботи. Під час цього курсу на учасників чекала справжня робота в команді, тренінги з розвитку SoftSkills, змістовні семінари та майстер-класи з розвитку навичок бізнес-планування, маркетингового аналізу та лідерских здібностей з залученням українських та американських експертів.

Три студентські команди Інфізу приймали участь у цьому пілотному курсі з наступними інженерними рішеннями: «Вертикальний ветрогенератор», «Квадрокоптер-художник», «Цифрова стоматологія».

Ідея створення «Квадрокоптера-художника» полягає в автоматизованому нанесенні масштабних зображень на стіни в цілях реклами та урбанізації міста, без участі людини в процесі нанесення малюнку, використання цього пристрою буде більш ефективним за роботу людини з економією часу та коштів.

Інший проект – «Цифрова стоматологія», основною ідеєю якого є створення методики ортодонтичного лікування. Проект спрямован на те, щоб забезпечувати надання більш якісного лікування без використання спеціалізованих дорогих програмних комплексів.

Проект «Вітрогенератор» – несе ідею створення компактного економічно вигідного вітрогенератору, невеликої потужності, задля накопичення енергії достатньої для заряду мобільних пристроїв. Розміщення такої установки можливе на зупинках транспорту та місцях відпочинку, тощо.

Учасники команд працювали не лише над інженерною складовою зі створення кінцевого продукту та його прототипу, а й над формуванням стратегії започаткування бізнесу, основаного на інноваційних рішеннях. Необхідно було скласти план реалізації інженерного проекту, розподілити відповідальності між членами команди, прорахувати бюджет для закупівлі комплектуючих для створення кінцевого продукту, зробити попередній аналіз конкурентів, оцінити перспективи виведення цих розробок на ринок та економічну ефективності запропонованих пропозицій.

26 листопада  відбувся заключний захід за Пілотним курсом «ДИЗАЙН ІНЖЕНЕРНИХ ПРОЕКТІВ», на якому 5 проектних команд презентували результати своїх інженерних рішень.

Учасники отримали професійну оцінку результатів та злучні рекомендації від запрошених експертів щодо поліпшення процедур пошуку та засобів приваблення потенційних інвесторів , новий багаж знань, завершений інженерний проект та його прототип. Усім учасникам також було вручено сертифікати про участь в міжнародному проекті з розвитку інженерного підприємництва.

Аспірантці ННІФІ призначено академічну стипендію Президента України на 2020/2021 навчальний рік

21 обдарований аспірант другого року навчання отримуватиме стипендію в розмірі 7 тис. 176 грн за рахунок стипендіального фонду закладу освіти. До списку аспірантів, яким у 2020/2021 навчальному році призначено академічні стипендії Президента України, затверджений наказом МОН, включено аспірантку інженерно-фізичного інституту кафедри “Радіоелектроніка” Марину Олексіївну Шульгу.

Академічні стипендії Президента України призначаються аспірантам закладів вищої освіти та наукових установ, які найбільш відзначилися  в  навчальній  та  науковій роботі.

Молоді вчені ХПІ — лауреати Премії Верховної Ради України

Шести викладачам та аспірантам Харківського Політеху присудили Премії Верховної Ради України для молодих вчених за 2019 рік. Про це йдеться в Проекті постанови Верховної Ради України від 25.11.2020 №4425. Були відзначені наукові роботи представників Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ» та Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ».

 Двом викладачам та аспіранту нашого інституту присуджено цю премію:

  • Катерині Клепіковій — старшому викладачу кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики;
  • Андрію Доброжану — викладачу-стажисту кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики;
  • Дмитру Жадану — аспіранту кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики.

Харківський Політехнічний відзначає 135-річчя з дня заснування

25 листопада НТУ «ХПІ» відсвяткував 135-річчя з дня свого заснування. У цей день у соціальних мережах вишу розпочався марафон привітань, де транслювалися відео урочистих презентацій та поздоровлень. Також відбулося декілька важливих заходів: відкриття стартап-центру «SPARK» НТУ «ХПІ»— місце, яке організоване для підтримки студентських проектів від розробки ідеї до її комерціалізації, та передача НТУ «ХПІ» унікального оцифрованого архіву Османської Імперії про співпрацю України і Туреччини за останні 600 років. З нагоди свого Дня народження перший технічний університет отримав близько півтисячі привітань від органів влади, бізнес-структур, підприємств, організацій, наукових установ, навчальних закладів, як України, так і зарубіжних країн.

Історія НТУ «ХПІ» розпочинається з 1885 року зі офіційного відкриття Харківського практичного технологічного інституту. На початку свого заснування у складі інституту функціонували механічне та хімічне відділення, на які у серпні був зроблений перший прийом студентів — 125 чоловік. Протягом всіх цих років харківський Політехнічний рухався  вперед, завдяки розвитку сучасних напрямів науки та досягненням наших вчених та викладачів. Сьогодні НТУ «ХПІ» – це лідер технічної освіти, визнаний у світі за рейтингами QS World University Ranking, The World University Rankings, який пропонує понад 130 освітніх програм за 43 спеціальностями, та в якому навчається близько п’ятнадцяти тисяч студентів.

За останні роки зроблено багато чого в галузі освіти. Стартували нові педагогічні технології — дуальна форма організації навчального процесу, проектне навчання, гейміфікація навчального процесу, створено Innovation Campus. Багато зроблено в галузі наукових досліджень – за п’ять останніх років наші вчені отримали 7 Державних премій в галузі науки і техніки, а 15 співробітників вишу стали Лауреатами премії Президента для молодих вчених. НТУ «ХПІ» освоює також і нові напрямки розвитку науки – це комерціалізація інтелектуальної власності. Для цього відкрито новий стартап-центр «Spark», налагоджено працю з Інноваційним центром Черновецького, який протягом трьох років відбирає кращі стартапи наших молодих вчених. Це також і співпраця з ео Business incubators, де найкращі ментори світу дають можливість нашим молодим вченим зрозуміти, як створювати стартапи, їх розвивати, впроваджувати. Наші студенти приймають участь у міжнародних проектах Erasmus+ К1 та К2, що дають їм можливість проходити включене навчання за кордоном. Близько 300 студентів ХПІ кожного року відвідують закордонні університети і мають можливість долучитися до найкращої світової матеріальної бази.

Бажаємо нашій Альма-матер не зупинятися на досягнутому, постійно розвиватися, йти тільки вперед в ногу з часом та досягати висот разом зі своєю надійною командою.

Співпраця НТУ "ХПІ" та Харківського ІТ Кластера

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вже довгий час є одним із найактивніших партнерів Харківського ІТ Кластера. Харківський ІТ Кластер — громадська неприбуткова організація, метою якої є покращення технічної освіти в регіоні та створення комфортних умов для розвитку технологічного бізнесу. Університет неодноразово брав участь у проєктах організації. І це давало можливість покращувати якість технічної освіти в регіоні та забезпечувати роботодавців висококваліфікованими фахівцями. Зі свого боку Харківський ІТ Кластер регулярно бере участь у Днях відкритих дверей університету, розповідаючи про ІТ-індустрію: які професії актуальні та які вимоги висувають ІТ-компанії до своїх фахівців.

У партнерстві з Харківським ІТ Кластером університет має можливість брати участь у важливих для міста та ІТ-освіти заходах, проєктах та ініціативах. Так, університет брав участь у таких проєктах Кластера:

  • Higher HE — проєкт, присвячений підвищенню якості вищої ІТ-освіти. За минулий сезон відповідно до поточних вимог ІТ-індустрії був адаптований зміст освітньої програми університету «Комп’ютерні науки», спеціальності 122 (Комп’ютерні науки).
  • Skill Matrix — проєкт, метою якого є розробка моделі компетенцій сучасного ІТ-фахівця. Представники університету брали активну участь у розробці та узгодженні якостей та навичок, необхідних сучасному ІТ-фахівцю рівня junior.
  • Open IT — безкоштовні лекції для студентів із різноманітних тем, які стосуються професій в IT. 225+ студентів із ХПІ мали можливість поспілкуватися з кращими IT-фахівцями з усього світу та прокачати базові знання в IT-галузі протягом минулого навчального року.
  • Junior Club — безкоштовні практичні воркшопи, протягом яких учасники розглядають теми soft & hard skills, вчаться, як застосовувати отримані знання на практиці, та знайомляться з представниками IT-компаній. У минулому навчальному році більше ніж 15 студентів нашого університету взяли участь у проєкті.
  • Boot Camp — проєкт, спрямований те, щоб студенти отримали практичний досвід у реалізації соціальних проєктів, використовуючи IT-технології. Під керівництвом менторів із компаній Кластера 9 студентів із ХПІ розробили власний програмний застосунок.

Плідна співпраця університету та організації — важливий крок до найвищої якості технічної освіти регіону, розвитку Харкова як першої ІТ-локації в Україні та гарантія майбутнього випускників у провідних ІТ-компаніях.

IT партнер ХПІ нагородив кращих студентів

Оригінально вирішили підбити підсумки весняної сесії та літнього студентського рейтингу в Інженерно-фізичному інституті НТУ «ХПІ». Десять кращих студентів-першокурсників отримали сертифікати на безкоштовне вивчення англійської мови та подарунки від IT компанії Grid Dynamics. Нагородження відбулося за участю керівництва вишу.

Серед тих, хто відзначився — студенти спеціальностей «Прикладна математика» і «Комп’ютерні науки» Інженерно-фізичного інституту ХПІ. Організатори зазначають, що в складних умовах дистанційного навчання, ці студенти показали наполегливість, старання і високу якість отриманих знань.

Сертифікати на вивчення англійської мови (8 безкоштовних занять) і подарунки студентам вручали представники партнера університету — IT компанії Grid Dynamics. До привітань відмінників приєднався проректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, який зазначив старання студентів і далекоглядний мотивуючий крок компанії.

У планах Grid Dynamics — подальша співпраця з ХПІ. На зустрічі, яку представники компанії провели з керівництвом університету, обговорювалися спільні програми з розвитку і поліпшення IT-освіти в Харкові.

Серед нагороджених студентів: Ілля Бранчук, Віра Зімненко, Анастасія Кайдалова, Софія Кирилюк, Даніїл Ковальов, Наталія Мірошнік, Дарина Павленко, Ольга Польчук, Микита Симоненко, Роман Сициховський.

ХПІ & SoftServe: Політех розвиває сучасні тенденції в освіті

НТУ «ХПІ» радий представити результати успішного пілотного проекту в рамках співробітництва з компанією SoftServe. Для студентів 3го курсу спеціальностей комп’ютерних наук та прикладної математики навчально-наукового інженерно-фізичного інституту та факультету комп’ютерних наук і програмної інженерії було запропоновано до їхніх індивідуальних навчальних планів обрати дисципліну, яка була розроблена та супроводжувалась практикуючим спеціалістом з провідної IТ компанії України – SoftServe. 
 
Дисципліна «Основи WebUI» була запропонована у якості дисципліни вільного вибору студентам серед списку інших дисциплін, що пропонували кафедри. Важливо, що практика вибору студентами дисциплін є сучасною тенденцією студентоцентрованого підходу, який передбачає попередній свідомий вибір здобувачів освіти. На курс записалось 36 студентів, викладав дисципліну практикуючий фахівець та розробник компанії SoftServe, Юрій ЗЯБЛЯ. До карантину заняття проходили очно, а з початком карантину з використанням засобів дистанційного навчання. Важливими аспектом контролю якості освітнього процесу є зворотній зв’язок. На останній зустрічі було проведене опитування студентів, результати якого показують позитивну оцінку курсу студентами, та їхню пропозицію/бажання продовжувати та розвивати таку практику. 
 
Студент гр. І-67(АП) Кристал Ілля: – Курс дуже сподобався, особисто для мене більш важливою була інформація про практичні приклади та реальний стиль програмування в компанії. Пан Юрій дуже ввічливо до нас ставився і зрозуміло пояснював нюанси. В цілому, я вважаю такі курси більш корисними для студентів усіх рівнів володіння матеріалом. Плюсом також є сертифікат від фірми. Я сподіваюсь, що в наступному семестрі буде можливість знову обрати таку форму ДВВ.
 
Студент гр. І-217а Громовий Богдан: – На мою думку, якщо для студента цікавий цей різновид програмування, то курс вплине на покращення і засвоєння його навичок. Мені здається, що така форма навчання, привертаючи спеціалістів із різних компаній та різних видів програмування, надає студентам великий та цінний досвід.

Японські компанії зацікавилися у співпраці з ІТ-факультетами ХПІ

НТУ «ХПІ» відвідала делегація з Японії — представники кількох компаній IT-галузі. Вони зустрілися з ректором ХПІ Євгеном Соколом і керівництвом IT-факультетів вишу. Мета — ознайомлення з ХПІ, обговорення співпраці у сфері працевлаштування випускників Політеху, надання практики та стажувань студентам IT-напрямів.У зустрічі приймали участь директор нашого інституту Олексій Ларін та його заступник Володимир Мєтєльов.

В ході переговорів представники японських компаній «Mynavi Global Corporation» — виконавчий директор компанії Motoki Yuzuriha і представник відділу бізнес-стратегії компанії Shutaro Okamoto, виконавчий директор «AGO-RA IT Consulting» Hiroshi Shibata висловили зацікавленість у співпраці з ХПІ. Зокрема, мова йшла про надання студентам можливості проходити оплачувану практику в IT компаніях Японії, впровадження програм дуальної освіти, працевлаштування випускників Харківського Політеху в IT компаніях Японії.

Нагадаємо, в НТУ «ХПІ» працюють безкоштовні заняття з японської мови для студентів 4 – 6-го курсів ХПІ, які навчаються за IT-спеціальностями. Вони стартували в 2017 році за результатами візиту до вишу японської делегації.

Джерело: http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/2020/02/04/yaponskie-it/

Фото: прес-служба НТУ “ХПИ”

Зимовий випуск магістрів НТУ «ХПІ»

24 грудня у Палаці студентів НТУ «ХПІ» відбувся святковий концерт, присвячений випуску магістрів. З привітаннями до випускників, їх батьків і всіх гостей урочистої події звернувся ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол. Після напутніх слів ректора відбулася церемонія вручення дипломів кращим студентам-магістрам — переможцям конкурсів, олімпіад, учасникам наукових конференцій, активістам наукового, культурного та громадського життя університету. У цей випускний вечір на сцені сіяли зірки нашого інституту Анастасія Григор’єва, Олександр Лейба, Анастасія Лукіна, Ірина Павловська, Юлія Прилуцька та Юлія Сурганова. У грудні 2019 понад 60 студентів інженерно-фізичного інституту отримали дипломи магістрів про закінчення НТУ «ХПІ».

Вітаємо Вас випускники з закінченням alma-mater!

Стрімко пролетіли веселі студентські роки. Нехай вони залишаться в серці на все життя, як найяскравіші, наповнені враженнями, подіями та дружбою.  Нехай за порогом рідного університету, для Вас відкриється нове захоплююче і дуже щасливе життя. Застосовуйте на практиці, те чому ви навчилися. Працюйте і отримуйте від цього задоволення! Бажаємо, щоб Ви досягли всього, про що мрієте сьогодні, ніколи не сумнівайтесь в собі і не зупиняйтесь на досягнутих успіхах, прагніть до великих перемог!

Стажування у Магдебурзькому університеті ім. Отто фон Герике у рамках програми DAAD «Східне партнерство»

З 02.12.2019 по 15.12.2019 заступник директора ННІФІ, проф. Конкін В.М. та доцент кафедри теоретичної механіки Лавінський Д.В. проходили науково-педагогічне стажування у Інституті механіки машинобудівного факультету Магдебурзького університету  ім. Отто фон Герике (Німеччина) у рамках програми DAAD «Східне партнерство». Під час стажування було проведене ознайомлення із роботою наукових лабораторій Інституту механіки, проводилась робота із інформаційною базою даних наукових статей, також були відвідані лекції співробітників Інституту механіки із навчальних дисциплін та захист бакалаврської роботи.

У рамках цієї ж програми аспірантка кафедри Динаміки та міцності машин Суханова Ольга перебувала на дослідницькому стажуванні на кафедрі Інженерної механіки в Магдебурзькому університеті з 25 листопада по 20 грудня 2019 року.

За час свого перебування у Магдебурзі аспірантка Суханова О. працювала над установкою програмних комплексів Peridigm та Paraview, виконувала еталонні тести з використанням встановлених програм, а також займалася моделюванням ламінованого скла під імпульсним навантаженням та розрахунками на розповсюдження у ньому пружної хвилі. Ці результати будуть застосовані в дисертаційній роботі аспірантки. Також у період свого перебування Ольга отримала можливість працювати та перейняти досвід як у німецьких колег, так і у співвітчизників, що приїжджали за різними програмами стажування.

У вільний час Ольга відвідувала різдвяний ярмарок та різні пам’ятки міста Магдебург, а також здійснила подорож до невеликих містечок Верніґероде та Кведлінбург, де у даний час були влаштовані передріздвяні святкування.

В ХПІ на кафедрі фізики відкрився оновлений атомний і оптичний практикум

НТУ «ХПІ» продовжує реконструкцію навчальних та лабораторних приміщень однієї з найстаріших кафедр університету — кафедри фізики. У грудні 2019 року було відкрито після ремонту атомний і оптичний практикум. Тут студенти різних спеціальностей, які вивчають курс фізики, зможуть виконувати лабораторні роботи на новому обладнанні.

Тепер студенти 1-2 курсу, в залежності від навчальних програм, зможуть виконувати лабораторний практикум з використанням сучасної техніки. Зокрема, в аудиторії представлені обладнання для лабораторних робіт з атомної фізики, магнетизму, а також оптики.

Викладачі кафедри фізики розповідають, що нові установки, які забезпечують високий рівень вимірювань, допоможуть студентам ознайомитись з методами фізичного виміру, фізичного експерименту. Крім того, студенти зможуть обробляти результати, використовуючи інформаційні технології.

Раніше вже були відремонтовані чотири аудиторії кафедри фізики.

Відзначимо, що 4 грудня на кафедрі фізики відбулася нарада за участі ректора ХПІ Євгена Сокола, проректорів вишу, директора Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту Олексія Ларіна, зав. кафедри фізики Олени Любченко, викладачів кафедри, де були поставлені завдання щодо подальшої модернізації лабораторної бази кафедри фізики НТУ «ХПІ».

Джерело: http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/2019/12/12/hpi-fiz-laboratoriya/

Фото: прес-служба НТУ “ХПИ”

Представники інституту на Synergy. IT Business and IT Education

Synergy. IT Business and IT Education – це платформа, де обговорюють спільні проекти  між IT-компаніями та навчальними закладами.

Вже шостий рік поспіль IТ Ukraine Association збирає разом представників IT-бізнесу, освіти та влади, щоб обговорити шляхи трансформації освітньої системи в Україні. Цьогоріч конференцію відвідало понад 350 учасників, серед яких був доцент кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем Мєтєльов В.О.

В рамках Synergy розглянуті реальні кейси колаборації провідних IT-компаній та вишів, кращі практики корпоративної IT-освіти, доповіді спікерів, панельні дискусії, ресепшн стартапів і освітніх проектів та, звичайно, нетворкінг в неформальній атмосфері.

Серед спікерів Synergy: топ-менеджери IT Ukraine, EPAM Ukraine, SoftServe, Luxoft Ukraine, GlobalLogic Ukraine, регіональних IT-кластерів, представники Міністерства освіти і науки та Міністерства цифрової трансформації, керівники вишів та лідери студентських спілок.

Участь у європейському форумі «The European Quality Assurance Forum» (EQAF)

ХПІ став єдиним представником закладів вищої освіти України на 14-му європейському форумі щодо забезпечення якості освіти «The European Quality Assurance Forum» (EQAF). У роботі форуму взяли участь: ректор НТУ «ХПІ», професор Євген Сокол і директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ, професор Олексій Ларін. Захід відбувся на базі Технічного університету Берліна (Німеччина) 21-23 листопада 2019 року. Головною темою EQAF стала громадська підтримка розвитку вищої освіти — «Supporting societal engagement of higher education». Для учасників EQAF були доступні різноманітні пленарні сесії, воркшопи, дискусії, семінари, спілкування з експертами.

Масштабний День відкритих дверей і Фестиваль науки

17 листопада 2019 року в НТУ “ХПІ” відбулись День відкритих дверей та фестиваль науки “Science is fun”, що вперше пройшли під егідою UNESCO в рамках святкування Всесвітнього дня науки для миру та розвитку.

У цей день на гостей чекала масштабна програма майстер-класів, експериментів, демонстрації інжинірингу та робототехніки, мотиваційних лекцій від випускників Політеху і роботодавців. Абітурієнти та їхні батьки, вчителі змогли познайомитися з усім розмаїттям затребуваних професій, а також сучасними навчальними програмами, поспілкуватися з викладачами, студентами нашого інституту, поставити їм всі питання щодо навчання, можливостей, які надає Харківський Політех. .

Крім того, всі охочі могли дізнатися актуальну інформацію про вступну кампанію 2020 року та пройти експрес-тестування ЗНО – майже 180 школярів склали тести з фізики, математики, хімії, української мови та інших предметів.

IT-Кластер презентував підсумки дослідження IT індустрії в регіоні. KHARKIV IT-RESEARCH 2.0

15 листопада Харківський IT-Кластер презентував підсумки дослідження IT галузі регіону KHARKIV IT-RESEARCH 2.0, яке проводить вже другий рік поспіль за підтримки PricewaterhouseCoopers и IRS-group. IT cluster зібрав в одному місці представників IT-компаній, інфраструктурного бізнесу, місцевого самоврядування та обласної адміністрації, освітніх установ. Форум відвідали представники нашого інституту: директор Олексій Ларін та доцент кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем Володимир Мєтєльов.

Вже традиційно, за кількістю компаній та спеціалістів, Харків випереджає інші ІТ – локації країни, поступаючись лише Києву, а за концентрацією IT спеціалістів, співвідношенням до інших професій – іде на рівні зі столицею. Особливістю локації є велика кількість малих та середніх компаній, таких як, наприклад, Altexsoft, Codе IT чи INSART, які успішно працюють в регіоні разом з гігантами індустрії NIX, Softserve, Sigma Software чи EPAM. Результати дослідження IT Research 2.0 характеризують Харків як сприятливий регіон для розвитку технологічного бізнесу. Дослідження показало, що ТОР-3 показниками, через які молоді люди обирають харківський регіон для життя є:

  • здобуття якісної освіти
  • різноманіття можливостей для професійного розвитку
  • розвинута інфраструктура и мультикультурність міста.

Також серед позитивних сторін – консолідована IT спільнота, здатність гравців об’єднуватися та велика концентрація освітніх закладів, заходів і конференцій, що формують інтелектуальний потенціал для компаній. Власне, саме це зумовило появу та розвиток найдинамічнішого IT Кластеру в країні. Кількість компаній, які працюють в IT-сфері в Харківській області, у 2019 році зросла до 483, а кількість співробітників збільшилася на 6 тис. осіб і перевищила 31 тис. Попит на експертів у галузі інформаційних технологій у 2019 році також перевищує пропозицію – потреба компаній у спеціалістах у півтора рази перевищує кількість випускників (харківські університети щороку випускають понад 2 000 молодих спеціалістів тільки за профільними спеціальностями).

Підбиваючи підсумки дослідження, експерти оптимістичні у своїх прогнозах. Це дозволяє називати Харків однією з ключових IT-локацій Східної Європи, яка, за стабільних та прозорих умов ведення бізнесу, буде продовжувати темпи зростання.

Ректор ХПІ Євген Сокол нагородив кращих студентів інфізу

У НТУ «ХПІ» привітали своїх студентів з Міжнародним днем студента.  15 листопада ректор ХПІ професор Євгеній Сокол вручив нагороди політехнікам, які особливо відзначилися у науковій, творчій, спортивній та громадській сферах діяльності вузу і країни.  Спеціальні стипендії та почесні грамоти отримали понад 80 студентів Політеху.

За високі результати в навчанні і активну громадську діяльність кращим студентам інженерно-фізичного інституту були вручені почесні стипендії та грамоти:
  • стипендия президента України – Конкін Станіслав І-17а;
  • обласна персональна стипендія – Соломонова Яна І-17а;
  • іменна стипендія ім. В.Л.Кирпичова – Грошевий Михайло І-26б, Матухно Дмитро – І-17а;
  • кращі учасники науково-дослідної роботи – Букрєєв Микита І-26б, Грошевий Михайло І-26б, Сидоренко Олександр І-46а(МТ), Хлудєєв Володимир І-26

В ХПІ обговорили, як навчати вмінню комерціалізації винаходів

НТУ «Харківський політехнічний інститут» відвідали представники Інженерного коледжу Темпльського університету (Філадельфія, США) — професори Дмитро Дікін та Олександр Піллапаккам, з метою розвитку міжнародного співробітництва в освітній та наукових сферах між вишами. Під час триденного візиту (4-6 листопада) вони провели переговори з керівництвом ХПІ, зустрілися з науковцями та студентами кафедр вишу, взяли участь в практичному семінарі.

Візит стартував з переговорів з адміністрацією університету – обговорювалися питання співпраці з ХПІ в сфері досліджень та інновацій, а також реалізація партнерського (ХПІ з ТУ) проекту «Навчання з комерціалізації технологій для студентів інженерних спеціальностей магістерського рівня технічних університетів», який реалізується Харківським громадським центром сприяння приватним ініціативам за підтримки Посольства США в Україні. Після переговорів професори Темпльського університету зустрілися з науковцями інститутів НТУ «ХПІ». Для студентів інженерних спеціальностей Політеху представники американського вишу провели інформаційно-консультаційну сесію про можливості навчання в магістратурі та аспірантурі Інженерного коледжу ТУ в США.

Наступного дня американські експерти взяли участь у практичному семінарі «Сучасні освітні підходи до розвитку інженерного підприємництва в технічних університетах. Досвід Темпльського університету, інженерного коледжу, США і НТУ «ХПІ», Україна». Він проходив протягом двох днів в Науково-технічній бібліотеці ХПІ. Учасниками стали понад 20 представників інженерних кафедр Політеху. Вони ознайомилися з досвідом Темпльського університету в організації багатопрофільної програми «Senior Design», а також проектами з підтримки і розвитку інженерного підприємництва, які інтегровані в навчальні програми ХПІ. 

Наступні кроки проекту «Навчання з комерціалізації технологій для студентів інженерних спеціальностей магістерського рівня технічних університетів» — створення адаптованого для технічних університетів України курсу і його пілотне впровадження на кафедрах Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки та Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ».

Освітній комітет Kharkiv IT Cluster. Обговорення поточних проектів, досягнень та перспектив

Kharkiv IT Cluster разом з представниками університетів та IT компаніями Харкова 30 жовтня провів перший, у цьому навчальному році, освітній комітет, на якому були презентовані результати освітніх проектів за минулий сезон та плани на майбутнє. На зустрічі були присутні представники НТУ «ХПІ» з інженерно-фізичного факультету та факультету комп’ютерних наук та програмної інженерії.

Крім чинних Kharkiv IT Cluster представив й нові проекти:

  • “Популяризація неформальної освіти”;
  • “Адаптація програм вишів”;
  • “ADVANCED EXPERTISE”;
  • “BOOT CAMP”;
  • “SOFT SKILLS SCHOOL”;
  • “Kids2IT: PARENTS KNOWLEDGE”.

Учасники освітнього комітету отримали можливість долучитись до робочих груп стартових проєктів, дізнатись більше про очікувані результати нового навчального року та поставити питання кураторам проектів від Kharkiv IT Cluster.

Стажування доцента кафедри фізики ХПІ в США зі STEM освіти

Популяризатор STEM-освіти в Україні доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова пройшла стажування в США за міжнародною програмою лідерства «International Visitor Leadership Program» (IVLP). Вона стала єдиним представником від України, і протягом трьох тижнів в складі міжнародної групи відвідувала різні установи науки і освіти в п’яти американських містах. Мета — обмін досвідом, підходами в просуванні та розвитку STEM / STEAM-освіти, а також розширення контактів, культурний обмін.

Для участі в проекті «International Visitor Leadership Program» доцента кафедри фізики ХПІ Ксенію Мінакову номінувало Посольство США в Україні. За підсумками конкурсного відбору вона була обрана в якості представника від України. 

Інтернаціональна група програми IVLP об’єднала учасників з майже тридцяти країн. Це люди з активною життєвою позицією, які займаються просуванням і розвитком STEM / STEAM-освіти в своїх країнах. Стажування, що проходило з 5-го по 26 жовтня 2019 року, передбачало насичену програму — відвідування різних установ науки, освіти та інших спільнот, спілкування з їхніми представниками в п’яти американських містах: Вашингтоні, Сіетлі, Цинциннаті, Бостоні та Новому Орлеан

Про штучний інтелект на IT Weekend Kharkiv 2019

Досі гадаєте, що штучний інтелект захопить всесвіт? Директор інженерно-фізичного інституту Олексій Ларін і доцент кафедри Володимир Мєтєльов відвідали  IT Weekend Kharkiv 2019. IT Weekend Kharkiv, що проходив 26 листопада, зібрав 300 учасників.  14 спікерів говорили про штучний інтелект та машинне навчання. Серед цьогорічних спікерів – фахівці SoftServe, IBM, OracleIntego Group, LLC, a також вчені, які досліджують теоретичні питання штучного інтелекту і побудови інтелектуальних систем.

Основні керунки конференції:

  • Машинне навчання у прогнозуванні.
  • Обробка сигналів та зображень.
  • Аналітика великих даних.
  • Обробка текстів на природній мові.
  • Візуалізація даних.
  • Робототехніка. 

Ось деякі з прикладів того, як AI & ML успішно використовуються в бізнесах:

  • Для попередження ризиків впровадження змін — COACH (COgnitive Analysis of Change)
  • Для ефективного отримання та зберігання інформації – Knowledge Graph
  • Для опрацювання даних в режимі real-time – Oracle Field Service Cloud
  • Для боротьби з фродами на рекламному ринку — моделі Data Science.

Звісно, таких прикладів дуже багато, і їхня кількість буде тільки зростати!

Програмування та інженерія — майстер-класи від Інфізу ХПІ.

Інженерно-фізичний інститут провів для старшокласників серію заходів #HighTechSchool 26 і 28 жовтня – на школярів чекали зхоплюючі майстер-класи, практикуми, інтерактивні лекції з інженерії та програмування. Учасниками стали майже півсотні старшокласників. Протягом двох днів вони знайомилися з напрямами та спеціальностями Інфіза ХПІ, обговорювали перспективи навчання і подальшого працевлаштування, можливості дуальної освіти.

Серед інтерактивних занять, в яких школярі брали участь — створення та програмування роботів, знайомство з основами Web-програмування, тривимірною графікою та віртуальною реальністю, розробка гри, проектування об’єктів та друкування їх на 3D-принтері, досліди з рідким азотом, демонстрації комп’ютерних симуляцій динаміки механічної системи, візуалізація графіки і розв’язання рівняння засобами комп’ютерної алгебри тощо.

Друге призове місце на Всеукраїнських перегонах автономних роботів

Студент нашого інституту Вербенський Роман,  у складі команди НТУ “ХПІ”,взяв участь у Всеукраїнських змаганнях з перегонів автономних роботів, які пройшли 24-26 жовтня у Львові. За підсумками змагань вони посіли друге призове місце.

Всього у конкурсі взяли участь 28 команд з Харкова, Львова, Одеси, Івано-Франківська, Черкас та Тернополя. Роботи студентів НТУ «ХПІ» вперше брали участь в найскладнішій номінації «RoboRace», яка полягала в проходженні траси в складних умовах за найкоротший час.

В ХПІ проходила інтенсивна школа «STEMCamp for educators» для вчителів та їх учнів

Учасниками інтенсивної школи для вчителів «STEMCamp for educators» стали близько двадцяти команд викладачів природничих наук та учні-старшокласники з шести регіонів України. Протягом п’яти днів вони опановували методи проектної роботи в стилі hands on science в таких напрямах, як електротехніка, екологія, хімія, фізика, енергетика, математика, 3D-моделювання та IT, а також пройшли ряд тренінгів — інтерактивні лекції, семінари, лабораторні практикуми, воркшопи, взяли участь в дослідженнях та майстер-класах.

В секції 3D моделювання учасники реалізували та захищали проект разом з викладачами нашого інституту Марією Шаповаловою та Людмилою Розовою. Команда Южноукраїнської гімназії №1 та Харківської гімназії №47 працювала над втіленням 3D моделі “Мальтійського механізму”. Для реалізацїї завдання використовувались знання та навички наших менторів з проектування у програмі SolidWorks та розв’язання математичних задач за допомогою Maple15. 

Свої проекти вчителі разом з учнями  представили на закритті «STEMCamp for educators», які зможуть потім реалізувати у школах в рамках проведення STEM-уроків.

Тренди інженерної освіти. Зустріч студентів Інфізу з главою компанії BIIR в харківському офісі "БІІР Україна"

21 вересня в Харкові відбулася прес-конференція на тему: «Перспективи інженерної освіти та інженерної професії України. Погляд з Європи». Спікерами стали представники данської компанії BIIR та НТУ «ХПІ». Вони обговорювали питання сучасних вимог до технічної освіти, інженерного аутсорсингу, а також співпрацю європейських інжинірингових компаній з українськими вишами. Основний меседж зустрічі — глобальні тренди XXI століття припускають роботу в проектному форматі, творчий пошук інженерних рішень, створення якісного продукту для клієнтів з різних країн світу. І для таких цілей міжнародні компанії обирають українських фахівців-інженерів.

Конференція проходила в прес-центрі KHARKIV Today, серед спікерів — директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін, менеджер FEA відділу «БІІР Україна», випускник ХПІ Юрій Веретельник, голова правління данської інженерно-консалтингової компанії BIIR Томас Сіллесен (Thomas Sillesen) .

Після прес-конференції глава правління данської інженерно-консалтингової компанії BIIR Томас Сіллесен (Thomas Sillesen), інші співробітники компанії провели зустріч зі студентами інженерно-фізичного інституту в харківському офісі «БІІР Україна».

Участь у міжнародному практичному семінарі «International Reference Ionosphere 2019 Workshop

Аспірант(и) та асистент кафедри радіоелектроніки інженерно-фізичного інституту Шульга Марина та Аксьонова Катерина на конкурсній основі отримали грант на участь у «International Reference Ionosphere 2019 Workshop (A COSPAR Capacity – Building Workshop)», що вібувався у теплому і сонячному місті Нікосія (Кіпр) з 2 по 13 вересня 2019 року на базі Frederick University.

Метою даного двотижневого тренінгу було навчити студентів та молодих дослідників основам іоносферного моніторингу та моделювання,  а також ознайомити з роботою з онлайн базами іоносферних наземних та космічних даних.

Протягом першого тижня молоді вчені слухали лекції видатних вчених, що висвітлювали питання, пов’язані з обладнанням та аналізом даних, що використовуються для моніторингу іоносфери з землі та з космосу та представлення іоносферних параметрів у таких моделях, як International Reference Ionossphere (IRI), а також приймали участь у групових проектах, щоб отримати практичні навички роботи в обробці даних супутникових спостережень та наземних станцій дослідження іоносфери.

На другому тижні відбувся черговий Міжнародний практичний семінар з іоносфери (IRI), який надав учасникам можливість ознайомитися з останніми розробками моделі іоносфери IRI, прослухати доповіді досвідчених вчених в області космічної фізики та іоносферного моделювання, а також представити результати роботи групових проектів та отримати корисні коментарі та поради від провідних спеціалістів. Також, на даному семінарі Мариною Шульгою було представлено доповідь на тему: «Propositions on improvement of the topside ion composition model in IRI for low solar activity conditions» (Пропозиції щодо вдосконалення моделі іонного складу верхньої іоносфери в IRI для умов низької сонячної активності).

Всі учасники семінару отримали безліч незабутніх емоцій від перебування у наповненому стародавньою історією місті Нікосія та від всього острову Кіпр в цілому.

Премія Президента України для молодих вчених

Шість молодих вчених Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» отримали премії Президента України 2018 року. У червні відбулася офіційна церемонія вручення нагород. Премію Президента України для молодих вчених 2018 року було вручено викладачу Інженерної-фізичного інституту кандидату технічних наук Олексію Водці за роботу «Структурна інженерія композитних матеріалів на різних рівнях організації»

Олексій Олександровичу, бажаємо Вам успішно розвиватися в професійній сфері, креативних ідей, вдалих проектів, гідних досягнень і вічної любові до науки!

Студенти інженерно-фізичного інституту представили свій проект StudHelp на конкурсі «Харків ‒ місто молодіжних ініціатив»

Вже четвертий рік поспіль за ініціативою Харківського міського голови Геннадія Адольфовича Кернеса проводиться конкурс студентських проектів «Харків ‒ місто молодіжних ініціатив». Цього року урочистий прийом переможців конкурсу пройшов 12 червня у Харківській міській раді. Учасниками зустрічі з міським головою стали автори 50 проектів-переможців: 87 студентів, які представляли вісімнадцять вишів Харкова, серед яких і НТУ «ХПІ». Політехніки брали участь в декількох номінаціях. Всього ж у конкурсі взяли участь цього року 1240 студентів.

Студенти ІнФізу групи І-26б Грошевий Михайло та Хлудєєв Володимир посіли третє місце у напрямку «Розумному місту — креативна молодь» з проектом StudHelp та отримали сертифікат на грошову премію в розмірі 15000 грн.

Ідея цього проекту полягає в створенні єдиної платформи для спілкування викладачів та студентів, щоб зробити процес навчання більш комфортним. Програмне забезпечення StudHelp об’єднує в собі особливості соціальних мереж і систему управління навчальним процесом. Додаток виконує інформаційну функцію для зберігання всього навчального матеріалу: розклад занять, освітня інформація, домашні завдання, підручники, поточна інформація для студентів та посилання на корисні ресурси, ще й соціальну – особиста сторінка, новини, приватні повідомлення, друзі. StudHelp також допоможе користувачу додатка зібрати однодумців або просто гарну компанію для спільного проведення вечора. Цей додаток не тільки може інформувати користувачів, але й спонукати до навчання. Ще однією з цікавих задач цього додатку є мінімізація пропусків та прогулів у навчальних закладах. У будь-який час, батьки зможуть подивитися чи пішла їх дитина на пари, які саме оцінки у нього є на даний час, скільки у нього пропусків та з яких причин. Усе це – лише маленька частина функціоналу, який хлопці планують у майбутньому розширювати. Додаток вже розроблено, адаптовано до нашого Університету та зараз проходить його тестування.

Студенти інженерно-фізичного інституту переможці ІТ-олімпіади IT-Universe 2019

6-10 червня відбувся фінал Міжнародної студентської олімпіади у сфері інформаційних технологій IT-Universe 2019 у м.Києві.

Студенти нашого інституту успішно пройшли кілька відбіркових online-етапів та були запрошені до фіналу IT-Олімпіади, у якому посіли призові місця у декількох конкурсах :«Дизайн та просування бренду», «Роботи з нами, роботи навколо нас» , «Розробка мобільних застосунків» та «Управління підприємством в ERP-системі».

Сидоренко Олександр І-46а(МТ), Хорошайло Анна І-46а(МТ), Букрєєв Микита І-26б, Грошевий Михайло І-26б, Хлудєєв Володимир І-26б, Кристал Ілля І-67(АП).

Участь у цьому проекті це новий досвід для наших хлопців та дівчат, вони змогли перевірити свої знання і можливості, продемонструвати свої найкращі якості та отримати досвід у вирішенні практичних завдань. Адже ключовим аспектом проекту є спільна робота бізнесу, освіти і ІТ-спільнот для підвищення якості підготовки молодих ІТ-фахівців, а також підтримка активної і талановитої молоді. Завдяки плідній роботі студентів нашого Університету, НТУ «ХПІ» посів 1 місце у рейтингу IT-Universe-2019 серед вищих навчальних закладів.

Вітаємо наших студентів з перемогою та другими здобутими місцями й бажаємо їм успіхів, нових досягнень у навчанні та подальших перемог!

Випуск магістрів - 2019

30 травня у Палаці студентів НТУ «ХПІ» відбувся урочистий випускний вечір. 

Ось і закінчилися дивовижні, веселі, насичені емоціями студентські роки. Дорогий магістр, ти виконав величезну роботу, тобою отримано чимало важливих знань, нехай стане в нагоді все, чого тебе навчили. Бажаємо тобі успішної кар’єри, прагни до нових досягнень, не бійся труднощів та вір в свої здібності. Нехай тебе чекає в усьому успіх і здійснюються всі твої мрії!
Випускниця інженерно-фізичного інституту Ольга Суханова поділилася своїми враженнями і планами на майбутнє. «Я відчуваю гордість, що закінчила найкращий університет в світі. Мені ХПІ дав дуже багато. Це школа життя. Ми пройшли через неї, і я щаслива. Я брала участь в інструментальному ансамблі «Отакої» – це давало мені можливість реалізувати себе, втілити мрії в реальність. Хочеться працювати інженером-механіком, але ще думаю вступати до аспірантури ХПІ, а також до аспірантури у Німеччині. Політех дає гарну можливість навчатися в подвійній аспірантурі»

Аспіранти ІнФізу учасники міжнародних наукових семінарів з космічної погоди та іоносферного прогнозування GNSS

З 20 по 31 травня 2019 року аспіранти кафедри «Радіоелектроніка» 2-го і 3-го року навчання за спеціальністю 104 «Фізика і астрономія» Марина Шульга і  Артем Резниченко примали участь у міжнародних наукових семінарах з космічної погоди та іоносферного прогнозування для роботи глобальної супутникової системи навігації (GNSS) в країнах, що розвиваються.

Cемінари проводилися в м. Трієст (Італія) на базі Міжнародного Центру Теоретичної фізики (ICTP) в партнерстві з Міжнародним комітетом по GNSS (ICG), Управління ООН з питань космічного простору (UNOOSA), Інститутом наукових досліджень (ISR) Бостонського коледжу,  Науковим комітетом з сонячно-земної фізики (SCOSTEP), Національним управлінням з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA), Європейського космічного агентства (ESA). Під час поїздки молоді вчені розширили свої знання в області сонячної фізики, методах прогнозування поведінки космічної погоди, ознайомилися з новими дослідженнями сонячно-земних зв’язків та впливу факторів космічної погоди (геомагнітних збурень і сплесків потужного радіовипромінювання Сонця) на глобальні навігаційні супутникові системи (GNSS) та інші мережі зв’язку та енергопостачання на Землі. Слухали лекції відомих учених в області космічної фізики.

Прийняли участь в обговоренні результатів досліджень з іншими учасниками семінарів, а також зав’язали нові знайомства, як з молодими так і з досвідченними вченими та фахівцями в галузі космічної науки і техніки.

Як приємний бонус усі учасники отримали безліч позитивних емоцій від перебування у мальовничому та затишному італійському містечку Трієст.

Наукове стажування у польському університеті

У 2017 року доцент кафедри прикладної математики інженерно-фізичного інституту Бурлаєнко В’ячеслав Миколайович на конкурсній основі отримав грант на проведення наукових досліджень у Люблінському технологічному університеті, м. Люблін, Польща за програмою польського національного наукового центру. Програма націлена на стажування науковця щодо виконання теоретичних та експериментальних досліджень у співпраці з науковцями польського универсутету за темою науково-дослідницького проекту “Дослідження надійності інтерфейсу ‘зовнішня поверхня-основа’ у тришарових композиційних структурних компонентах що знаходяться під дією динамічного навантаження”. За період стажування з червня 2017 року по травень 2019 року Бурлаєнко В.М. спільно з польськими колегами виконав дослідження щодо розрахунку та аналізу динамічного руйнування композиційних плит, використовуючи сучасні методи механіки руйнування, моделювання з залучанням потужного програмного інженерного комплексу ABAQUS і тестування розшарування зразків композиційного матеріалу за допомогою новітнього експериментального обладнання ARAMIS. За результатами досліджень були опубліковані декілька наукових статей у журналах, які індексовані у Scopus, і зроблені доповіді на міжнародних конференціях та симпозіумах. Це стажування, яке було засноване на співпраці з науковцями Люблінського технологічного університету, дало можливість отримати досвід роботи у команді науковців польського університету і набути нові сучасні знання та навички їх застосування щодо рішення задач механіки динамічного руйнування, а також обговорити напрями досліджень для подальшого співробітництва.

Міжнародна конференція «Освіта, що дає світло» в Італії

Ксенія Мінакова доцент кафедри фізики, будучи делегатом Українського національного вузла Міжнародного Дня світла ЮНЕСКО, гідно представила НТУ «ХПІ» та Україну і отримала грант на участь в урочистій конференції «Illuminating Education» ( «Освіта, що дає світло»).

Конференція відбулася 16 травня в місті Трієст (Італія) в Міжнародному центрі теоретичної фізики імені Абдус Салама (ICTP). Учасники обговорили питання, пов’язані з використанням світла в наукових і культурних проектах, STEM-освіті і поділилися результатами проведення різних заходів. Ксенія Мінакова представила власний досвід проведення в квітні 2019 інтерактивних майстер-класів з фізики «Light is Fun» для школярів, вчителів та батьків в трьох містах України: Харкові, Полтаві та Києві. Також розповіла про підготовку онлайн-олімпіади з фізики для школярів – результату співпраці викладачів НТУ «ХПІ» та освітнього проекту «На урок».

На Харківщині на честь Дня науки пройшов Міжвузівський науковий квест

У традиційному квесті «Пошуки скарбів науки», що приурочений до Дня науки,  взяли участь 19 команд молодих вчених і студентів. НТУ «ХПІ» гідно представила команда студентів інженерно-фізичного інституту: Коценко Андрій І-16б, Чечоткіна Анжеліка І-27б, Аніко Таверас Лаура Даніелла І-17а, Зязін Максим І-27а, Грошевий Михайло І-26б.

«Команди подорожують по різних локаціях (вузи і наукові установи Харківської області), де вирішують наукові завдання різної тематики на ерудицію. Таким чином молодь отримує нові знання і нові поштовхи в науковій діяльності. Вони цікавляться чимось новим і розкривають себе з різних сторін », – зазначила голова Ради молодих вчених Наталія Куфтеріна.

Партнерський візит представників Магдебурзького університету ім. Отто фон Геріке

24 квітня відбувся візит делегації професорів Магдебурзького університету ім. Отто-фон-Геріке в НТУ «ХПІ». Професор Хольм Альтенбах та професор Костянтин Науменко давно і успішно підтримують науковий і студентський обмін між нашими університетами. Під час зустрічі з ректором, проф. Соколом Є.І., сторони наголосили на важливість та послідовність співпраці між нашими університетами, відзначили прогрес, досягнутий за останній час, і обговорили перспективи розширення взаємодії в майбутньому. З представниками Магдебурзького університету обговорювалося принципове створення нової програми подвійного навчання для аспірантів ІнФізу НТУ «ХПІ» та інституту Механіки Магдебурзького університету Отто-фон-Геріке.

Гості також взяли участь у науковому семінарі, на якому була представлена кандидатська дисертація доцента кафедри Комп’ютерного моделювання процесів і систем Нікрасової Марії Володимирівни. Німецька делегація відвідала кафедру динаміки і міцності машин, де були заслухані доповіді студентів-дипломників спеціальності 122 «Комп’ютерні науки», які є претендентами на стипендію імені Леонарда Ейлера.

Лідери інженерного аутсорсингу України — в ХПІ

12 квітня 2019 року ХПІ відвідали представники двох українських лідерів інженерного аутсорсингу: датської компанії BIIR і компанії «Прогресстех-Україна». Мета візиту — проведення переговорів щодо поглиблення співпраці з НТУ «ХПІ», спілкування зі студентами та викладачами вишу. Крім того, гості взяли участь в організації та нагородженні спонсорськими призами переможців Всеукраїнської олімпіади з систем автоматизованого проектування (САПР) і комп’ютерного моделювання в машинобудуванні, яка проводилась на базі університету.

Студент інженерно-фізичного інституту — переможець конкурсу «Авіатор-2019»

12 квітня, в День авіації і космонавтики, Фонд Бориса Колеснікова підвів підсумки всеукраїнського студентського конкурсу «Авіатор 2019». Переможці нагороджені сертифікатами на поїздку до Міжнародного авіакосмічного салону Ле Бурже, Франція. Серед переможців конкурсу студент групи І-26б інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ», Володимир Хлудєєв.

У фіналі Володимир захищав бізнес-кейс, стартап команди студентів і викладачів кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем, «Smart Quadcopter: гібридний квадрокоптер для автоматичного моніторингу, доставки вантажів і контролю безпеки і охорони технічних об’єктів».

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з галузі «Цивільний захист»

11 квітня у конференц-залі університету проректор з наукової роботи Володимир Андронов вручив нагороди переможцям Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі «Цивільний захист» у Національному університеті цивільного захисту України. Галузева конкурсна комісія забезпечила рецензування 45 студентських наукових робіт, що надійшли з 17 закладів вищої освіти різних регіонів нашої держави. На підсумковій науково-практичній конференції виступили 25 молодих науковців з 18 закладів вищої освіти нашої держави.

Вітаємо наших студентів групи І-26б кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем Михайла Грошового та Микиту Букрєєва, що отримали диплом I ступеня та грамоту у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі «Цивільний захист».

Переможець конкурсу на отримання стипендії ім. Леонарда Ейлера

Вадим Космін студент 5 курсу інженерно-фізичного інституту групи 2.І206.8 переможець конкурсу на отримання стипендії ім. Леонарда Ейлера, що фінансується Німецьким фондом академічних обмінів DAAD для українських студентів. З 3 квітня 2019 р. розпочато його місячне стажування на кафедрі технічної механіки Магдебурзького університету ім. Отто фон Гьоріке у рамках стипендіальної програми. Вадимом заплановано продовження досліджень за темою дипломної роботи магістра, пов’язаних з розробкою програмного засобу на мові PYTHON, призначеного для моделювання процесів деформування тонкостінних елементів конструкцій

Навчання за програмою ЄС Erasmus+ в університеті прикладних наук Вюрцбурґ–Швайнфурт

Двоє студентів 3 курсу інженерно- фізичного інституту НТУ «ХПІ» повернулися з Німеччини, де проходили навчання за програмою ЄС Erasmus+ в університеті прикладних наук Вюрцбурґ–Швайнфурт (Hochschule für angewandte Wissenschaften Würzburg-Schweinfurt — FHWS). Аліса Харіна та Вадим Хіхло вдало пройшли співбесіду і склали тести з англійської мови та були рекомендовані Німецьким освітнім центром Політеху для участі в проекті співробітництва між FHWS та ХПІ.

Міжнародний день авіації та космонавтики

Музей історії Політеху провів захід «Per aspera ad astra!» (в перекладі. з латинської: Через терни – до зірок!), Присвячене Міжнародному дню авіації та космонавтики.

Студентів 1-3 курсу інженерно-фізичного інституту чекала зустріч з автором книги «Харків: космічне сходження», знайомство з відомими випускниками НТУ «ХПІ», а також тематичні документальні фільми і конкурси. Студенти дізналися про внесок харківських політехніків в розвиток ракетно-космічної галузі країни.

Відомий польський математик став Почесним доктором ХПІ

29 березня на Вченій раді університету відбулася урочиста церемонія вручення диплома і мантії почесного доктора НТУ «ХПІ» професору польського Технічного університету м. Лодзь, член-кореспонденту Польської академії наук Яну Аврайцевичу. Диплом і мантію, що підтверджують високе звання, вченому вручили ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол і Почесний ректор університету Леонід Товажнянський. Під час візиту польської делегації до ХПІ були проведені переговори з адміністрацією ХПІ для обговорення подальшої співпраці між вишами, а також відбулась лекція для студентів Політеху від Яна Аврайцевича.

Магдебург — Харків

Студентки 6 курсу кафедри динаміки і міцності машин НН ІФІ повернулися з Магдебурзького університету ім. Отто фон Геріке (Німеччина), де успішно пройшли навчання за програмою студентського обміну. 

З 2017 року по сьогоднішній день Євгенія Філанова і Анна Пернатій здобувають освіту в двох університетах одночасно: НТУ «ХПІ» та університеті Німеччини. Останнє стажування в Магдебурзі тривало з 1 жовтня 2018 року по 1 березня 2019 року.

На базі інженерно-фізичного інституту стартував україно-американський педагогічний експеримент

На базі Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ» здійснюється педагогічний експеримент з метою трансформації інженерної освіти у виші. Ідея реалізується в рамках предмета «Математична статистика» в форматі проектного навчання із залученням американського фахівця. Учасники — студенти III курсу спеціальностей «Комп’ютерні науки» і «Прикладна математика». У підсумку навчального року вони повинні будуть виконати статистичний аналіз в певній галузі та представити обґрунтовані прогнози.

Міжнародна конференція з нелінійної динаміки NODYCON 2019, Italy

Перша міжнародна конференція з нелінійної динаміки NODYCON 2019 відбулася 17-20 лютого 2019 року в університеті Риму «La Sapienza». У цьому масштабному форумі взяли участь провідні вчені з багатьох країн світу, пройшовши жорсткий попередній відбір. Україну на конференції представляли вчені ХПІ: співробітники кафедри прикладної математики інженерно-фізичного інституту, зав. каф., д.т.н. проф. Л.В. Курпа, д.ф.-м.н., проф. Ю.В. Міхлін, к.т.н., проф. В.Н. Бурлаєнко, а також співробітники кафедри вищої математики, к.т.н., доц. Т.В. Шматко і ст. викл. С.Б. Дімітрова-Бурлаєнко. 

Організатори конференції під керівництвом професора Вальтера Лакарбонара (Walter Lacarbonara) блискуче впорались зі своїм завданням. На форумі нашими співробітниками  було зроблено кілька доповідей, які були схвалені учасниками конференції. Професор Ю.В. Міхлін був членом міжнародного наукового комітету та спів-головою на двох наукових засіданнях. Під час конференції співробітники ХПІ брали участь у наукових дискусіях і обговорювали наукові проблеми з професорами Х. Бальтазаром (Бразилія), Я. Вармінсько і Я. Аврейцевічем (Польща), В. Лакарбонара, Дж. Рега і Ф .  Пеллікано (Італія), В.Н. Пилипчуком і С.Шоу (США).

Програма SCOSTEP Visiting Scholar

У жовтні-листопаді 2018 року асистент кафедри радіоелектроніки інженерно-фізичного інституту Аксьонова Катерина на конкурсній основі отримала грант на навчання за програмою SCOSTEP (Scientific Committee on Solar Terrestrial Physics) Visiting Scholar. Програма націлена на підготовку молодих вчених і аспірантів у відомих лабораторіях та установах сонячно-земної фізики на період 1-3 місяців. Ця програма допомогає молодим вченим просунутися по кар’єрних сходах, використовуючи техніку та навички, які вони отримали під час тренінгу. Було складено заявку з детальним планом взаємовигідного співробітництва на базі відомої лабораторії Institute for Space-Earth Environmental Research (ISEE), Нагоя, Японія. Результатом стала плідна робота, заснована на консультаціях з вченими світового рівня, а також придбання нових зв’язків для подальших досліджень.

Студент ІФІ - кращий студент-дизайнер України

Вітаємо Олександра Сидоренко нашого студента з перемогою у всеукраїнському конкурсі «Кращий студент України». Олександр посів 1 місце у номінації «Кращий студент-дизайнер».

«На конкурс я презентував дизайн-макет сайту про визначні місця Харкова, – розповідає Олександр. – Сподіваюсь, що він зацікавить представників місцевої влади, які допоможуть мені його реалізувати. Я вдячний своїм друзям та викладачам, які підтримували мене та разом зі мною раділи перемозі. Своє майбутнє пов’язую тільки з обраною спеціальністю, вже два роки займаюсь веб-дизайном у харківській компанії PinoFran  та зараз працює викладачем комп’ютерної графіки у центрі дитячого розвитку «Конфеті».

Олександр не зупиняється на досягнутому, поглиблює свої знання та досвід. Щиро вітаємо та бажаємо Олександру нових досягнень у навчанні та веб-дизайні!

Премія Президента України 2018 року

З восьми науковців Харківської області, які отримали Премії Президента України для молодих вчених 2018р. — шість представників з ХПІ. Серед лауреатів Премії Президента для молодих вчених 2018 року відзначився викладач інженерно-фізичного інституту доцент Олексій Водка. Голова ХОДА привітала науковців Харківщини, які отримали за свої розробки найвищі державні нагороди. Юлія Світлична подякувала їм за підтримку наукового іміджу Харківщини.

Керівництво НТУ «ХПІ» вітає своїх науковців з отриманням заслужених нагород та бажає їм нових досягнень  у науковій сфері.

Науково-педагогічне стажування у Німеччині

6-19 листопада відбулось двотижневе стажування завідувача кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем професора Дмитра Васильовича Бреславського. 12-22 грудня також відбулось стажування доцента кафедри КМПС О.А Татарінової та доцента кафедри теоретичної механіки Г.О. Аніщенко. Візит до Магдебурзького університету ім. Отто фон Ґеріке на кафедрі технічної механіки відбувся в рамках угоди про довгострокове наукове співробітництво між кафедрами. Сумісно з німецькими колегами розпочата робота з організації проекту дослідження новітнього напрямку математичного та комп’ютерного моделювання процесів руйнування у відповідальних конструктивних елементах сучасних машин та літальних апаратів. Під час візиту професор Бреславський та завідувач кафедри, керуючий директор Інституту механіки професор Хольм Альтенбах обговорили напрями подальшого співробітництва між колективами та можливість реалізації нових спільних проектів.

Китай стає ближче

23-25 жовтня у КНР відбулася міжнародна конференція в рамках ініціативи “Один пояс – один шлях”.  Захід об’єднав провідних фахівців науки і освіти України та Китаю, а також більше 40 китайських компаній, зацікавлених у співпраці з Україною в сфері інновацій. До складу української делегації увійшли представники нашого Університету: начальник відділу міжнародних зв’язків вишу Олександр Гончаров та професор Олексій Ларін заступник директора інженерно-фізичного інституту. Основною метою зустрічі було розширення наукового обміну вченими, встановлення двостороньої науково-технічної та практичної співпраці.

Стажування в Канаді за програмою Mitacs Globalink Research Internship

Українські студенти з 2018 року мають можливість стажуватися в канадських університетах за програмою науково-дослідницьких стажувань Mitacs Globalink Research Internship Program.

Програма існує вже 7 років. Щоліта на три місяці приїжджають приблизно 700 студентів із дев’яти країн-партнерів. У 2018 році до програми долучилася і Україна. Учасники, що проходять відбір, беруть участь в дослідницькому стажуванні під керівництвом канадських викладачів університетів з різних наукових дисциплін: від інженерних, технічних і математичних до гуманітарних і соціальних наук. Студенти обирають від трьох до семи прикладних дослідницьких проектів, які цікаві саме їм і, над якими хотіли б працювати. І це одна з відмінностей канадської програми від Fulbright в США або Erasmus+ в ЄС. 

Минулого року за цією програмою було відібрано 50 кращих студентів зі всієї України. До списку кращих потрапила студентка 4 курсу інженерно-фізичного інституту Тетяна Долуда група І-45 (МТ) кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки. Дівчина провела Літо–2018 в Канаді на стажуванні Mitacs Globalink Research Internship та  працювала в SMACLab лабораторії, в OCAD University of Toronto під патронажем канадського професора. Проект був присвячений віртуальній реальності.

Стипендія Леонарда Ейлера та стажування студентів інженерно-фізичного інституту у Німеччині

Стипендія програми Leonhard-Euler-Scholarship Program служби академічних обмінів DAAD присуджується аспірантам і студентам старших курсів, які вивчають інженерні та природничі науки та мають суттєві досягнення у навчанні і науковій діяльності. Магдебурзький університет Отто фон Геріке вже багато років співпрацює з різними кафедрами НТУ «ХПІ» та приймає наших студентів, аспірантів і викладачів. Завдяки спільній роботі тільки за останні 15 років більше 50-ти студентів ІнФізу отримали стипендію Леонарда Ейлера і пройшли місячне стажування у Німеччині. 

У квітні минулого року така можливість була надана студентам кафедри Динаміки і міцності машин Сухановії Ользі та Малишеву Сергію. У рамках програми учасники протягом місяця перебували в партнерському університеті у Німеччині. Метою їх перебування було ознайомлення з новітньою літературою, проведення необхідних експериментів, відвідування ознайомчих лекцій. Підсумок – обговорення отриманих результатів перед тим, як завершити написання заключної наукової роботи у себе на батьківщині.Окрім наукових заходів, студентам вдалось відпочити, відвідати ряд культурних заходів та пам’ятки багатьох міст Німеччини.

Слідкуйте за нами в соціальних мережах: