Студентка кафедри про навчання в Італії за програмою Еразмус+

Продовжуємо ділитися враженнями наших студентів про програми міжнародного навчання! Сьогодні про свою подорож розповідає Катерина Беззубенко, студентка 4-го курсу англомовної програми 073 Менеджмент, яка з вересня 2021 перебуває в Університеті Сапіенца (Рим, Італія):

 

«У Римі є все з цілого світу, а в цілому світі немає Риму»

Отже, настав час поділитися з вами своїми враженнями про стажування за програмою академічної мобільності Еразмус+. Але як в одному есе повною мірою можна осягнути неосяжне? Італія  – не лише країна можливостей, які відкриваються для мене тимчасово як для студентки європейського вишу, а й країна, якій хочеться віддати своє серце! Архітектурними шедеврами усіяний весь центр Риму! А такої гастрономічно смачної пасти я ще не куштувала!

Коли усвідомлюєш, що живеш у місті з найдавнішою біблійною історією, “вічному місті”, то так чи інакше перехоплює подих. Недарма кажуть, що у Римі є все від цілого світу, але в цілому світі немає Риму. Пробувши тут три місяці, розумієш, що за плечима багато вражень, а попереду ще стільки ж. Туристичний перелік з найвідоміших визначних пам’яток “must have”, які у всіх на слуху, такі як Пантеон, Колізей, Римський Форум, Музеї Ватикану, Імператорський палац на Палатині я відвідала відразу ж після приїзду. Шалено була щаслива побачити ці місця власними очима! У січні я планую відвідати інші великі міста Італії: Мілан, Болонью, Неаполь. Ще стільки всього треба побачити! Під час академічної мобільності я щодня бачу Італію такою, яка вона є, якої її не знають мандрівники. І я точно впевнена, що я ще сюди повернуся.

Навчання в Римському університеті Сапієнца дається мені легко. Завдяки цьому я маю вільний час для вивчення італійської мови, що в майбутньому дасть мені можливість продовжити навчання в Україні. Для ринку праці в Україні знання двох і більше іноземних  мов дає значні переваги у працевлаштуванні за моєю спеціальністю. Я дуже рада, що практикую мову з носіями! Це неймовірний досвід, який мотивує мене щодня ставати кращою. Крім занурення у мовне середовище, програма Еразмус+ сприяє також міжкультурному спілкуванню. Я ніколи не могла б повірити, що моєю гарною подругою стане бразильська дівчина із Сан-Паулу. Також у мене з’явилися приятелі з Італії, Грузії, Боснії та Герцеговини, з якими надалі я планую підтримувати спілкування.

Академічна мобільність для мене – час ставати сильнішою та впевненішою. Коли, як не зараз? Чимало організаційних питань по приїзду потрібно було вирішити самостійно, що є непоганою перевіркою на міцність. Організація бюджету, часу, зусиль – те, чому навчається кожен учасник програми!

Програма Еразмус – це новий етап у моєму житті. Квиток у майбутнє, який я отримала завдяки кафедрі менеджменту та оподаткування! Надалі впевнена, що знання та досвід, набуті тут, виявляться базою моїх успіхів у майбутньому.

Велику подяку хочу висловити завідувачці моєї кафедри Наталії Станіславівні Краснокутській та моєму куратору, викладачу та Еразмус-координатору Павлу Володимировичу Бріню за виявлену увагу та допомогу у вирішенні адміністративних питань! Дякую Вам за те, що допомогли прийняти правильне рішення, і за те, що, незважаючи на пандемію, я знаходжусь у серці Італії.