Викладачі кафедри менеджменту ХПІ презентували новаторські дослідження на конференції НАТО в Агадірі, Марокко

Доцентки кафедри менеджменту Наталя Ширяєва та Ірина Сітак продемонстрували свій досвід як ключові доповідачі на конференції НАТО «Наукові розробки для миру та безпеки», що проходила в Агадірі, Марокко. Конференція була зосереджена на сучасних технологіях, що сприяють інноваційним методам моніторингу морського середовища та зміцненню критичної морської інфраструктури. Захід, в якому взяли участь вчені та інженери, які займаються діяльністю морської критичної інфраструктури з понад 12 країн НАТО та країн-партнерів, став платформою для обміну знаннями та співпраці.

Під час конференції доцентки представили змістовні доповіді на тему «Навігація в умовах кризи та відновлення: трансформаційна роль морської інфраструктури в економіці України». Їхні доповіді проливають світло на ключову роль морської інфраструктури в економіці України, особливо під час кризи та етапів відновлення. Доцент Ірина Сітак заглибилась у вплив морської інфраструктури до та під час повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року, підкресливши стратегічне значення українських морських портів для експорту товарів, зокрема зернових культур. Вона підкреслила негативні наслідки блокування експортних шляхів, включаючи зниження рентабельності для вітчизняних сільгоспвиробників і потенційний дефіцит продовольства в регіонах, залежних від українського експорту.

У своїй доповіді під назвою «Відбудова економіки України: використання морської інфраструктури для стійкості та зростання» доцент Наталя Ширяєва підкреслила потенціал морської інфраструктури для економічного відродження України в найближчі роки. Вона підкреслила важливість міжнародної співпраці з організаціями та сусідніми країнами для сприяння розвитку морської інфраструктури та її інтеграції в більш широкі стратегії економічного відновлення. Ця інтеграція, на її думку, суттєво сприятиме економічному відновленню країни, створюючи для неї процвітаюче майбутнє.

Ключовим бонусом заходу для всіх учасників було знайомство з передовими технологіями для побудови систем зміцнення, захисту та моніторингу, спрямованих на захист критичної морської інфраструктури. Також цікавим було відвідування порту Агадіру, де учасникам заходу продемонстрували центри, обладнані сучасними технологіями, де навчають майбутніх фахівців.

 

Довідка: Захід організовано за підтримки NATO. Організатори заходу:  University of Sannio (Italy), Universiapolis Université Internationale d’Agadir (Morocco), École Polytechnique d’Agadir (Morocco). З більш детальною інформацією щодо заходу можна ознайомитись за посиланнями: https://www.atcnato-universiapolis.com/event-programmehttps://universiapolis.ma/universiapolis-organise-nato-advanced-training-course/