Вітаємо ювіляра!

16 липня 2023 року професор кафедри технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ», доктор технічних наук, професор Федір Федорович Гладкий відзначає 90-річний ювілей.

Колектив кафедри від щирого серця вітає ювіляра зі святом і хоче вкласти в слова привітань теплі почуття любові та поваги!

Професор Федір Федорович Гладкий випускник ХПІ 1955 року. Учень професора Б.Н. Тютюнникова, доктора наук, видатного вченого, він близько 40 років очолював кафедру технології жирів.

Професор Федір Гладкий з 1955р. до 1962 р. працював у харчовій промисловості України і одразу на керівних посадах. У свої 22 роки (1955р.) він стає начальником цеху Вінницького олійно-жирового комбінату, де працював до 1958р., у 1958-1960 рр. – начальник цеху Харківського жиркомбінату, у 1960-1962 рр. головний інженер Харківського миловарного заводу.

Харківському Політеху він присвятив понад 60 років свого життя: пройшов шлях від аспіранта (1962 р.) до завідувача кафедри (з 1979 р.).

Заслуги професора Ф.Ф. Гладкого в розвитку науки, технології, освіти неможливо переоцінити.

Федір Федорович присвятив своє життя розвитку науки та харчової промисловості, вихованню висококваліфікованих фахівців. Під його керівництвом захищені 14 дисертацій, з них 1 докторська, 13 кандидатських дисертацій. Випускники Федора Федоровича Гладкого – це вчені, керівники крупних підприємств харчової промисловості, серед них і нинішній завідувач кафедри, д.т.н., професор Павло Олександрович Некрасов.

Ф. Ф. Гладкий продовжує традиції сучасної наукової школи в галузі хімії та технології жирів, заснованої у 30-х роках минулого століття видатним вченим-педагогом Борисом Тютюнниковим, який очолював кафедру з 1930 року по 1978 р. (з невеликою перервою). Тобто за 88-річну історію кафедри технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ» завідували фактично дві людини.

Наукові дослідження, які проводив професор Федір Федорович Гладкий в рамках наукової школи, присвячені вдосконаленню технологічного процесу виробництва та переробки жирів, створенню нових матеріалів і технологій їх виробництва. Близько сорока років Федір Федорович є керівником держбюджетних науково-дослідних тем з фундаментальних та прикладних досліджень, які координує МОН України.

Під його керівництвом у 2004 році на кафедрі була відкрита нова спеціальність «Технологія бродильних виробництв і виноробства.

І це, звісно, не всі заслуги та досягнення видатного вченого, талановитого педагога, професіонала, наставника та Людини!

Сьогодні Федір Федорович продовжує викладати, передавати свій багатий досвід численним учням.

 

Шановний Федоре Федоровичу!

Дякуємо Вам за мудре керівництво, за Ваше почуття гумору, підтримку, турботу та життєву мудрість.

Ви стали прикладом професіоналізму, людяності та відданості своїй справі для багатьох поколінь студентів, аспірантів та викладачів нашої кафедри.

Від усього серця бажаємо радувати нас своєю присутністю! Нехай у Вашому житті будуть тільки сонячні і позитивні моменти! Діліться своєю радістю з нами, заряджайте нас позитивом, оптимізмом і натхненням! Бажаємо Вам міцного здоров’я, добробуту та мирного неба!