Cтудентка кафедри менеджменту ХПІ про участь у програмі Еразмус+ в Австрії

Ділимося новими враженнями наших студентів від участі в програмі Еразмус+! Цього разу до вашої уваги розповідь студентки другого курсу Поліни Скрипки, яка мала нагоду навчатись у Відні (Австрія):

 

Із відчуттям невимовного щастя та вдячності хотіла б поділитися з вами своїми враженнями від року, проведеного у Віденському економічному університеті за програмою обміну.

Так вийшло, що моя поїздка до Австрії припала на досить складний час як для нашої країни, так і для мене. І хоча на початку було досить страшно їхати одною в іншу країну, я все ж таки вирішила скористатися цим шансом і зробити крок в невідомість. І ви знаєте, я жодного разу про це не пошкодувала! Ба більше, цей досвід дав мені величезну купу знань, навичок та, найголовніше, близьких друзів.

У цьому році Відень втретє визнали найкращим містом для життя за версією The Economist. Доступний та комфортний громадський транспорт, розвинена інфраструктура, затишні кафе, зелені парки, розмаїття культурного життя — все те, що ти можеш відчути на собі в перші тижні перебування у Відні. Це місто можна сміливо назвати одним із найбільш інтернаціональних міст Західної Європи, адже за останні десятиліття воно стало домом для десятків тисяч людей зі всього світу. Саме тому, тут ти ніколи не відчуваєш себе чужинцем, бо одразу бачиш підтримку та відкритість від людей, які тебе оточують…

Віденський економічний університет, відомий своєю привітністю до студентів зі всієї земної кулі, дружньо зустрів нас, організувавши безліч цікавих заходів та інтеграційних програм, де ми мали змогу познайомитися не тільки з університетом, а із іншими студентами за обміном. Разом ми мали екскурсії історичним центром, хайкінг у горах, тури по кампусу університету та навіть скуштували традиційні страви австрійської кухні! Також на початку семестру міжнародний офіс організував безкоштовні курси вивчення німецької мови, щоб зробити наше перебування у німецькомовному середовищі набагато легшим.

Цей університет входить в список найкращих економічних вишів у Європі, маючи сучасний кампус, новітнє обладнання та досвідчених викладачів, які мають досвід роботи у сферах, предмети з яких вони викладають. Також кожне заняття є максимально орієнтованим на практику та роботу в групі, що дуже сильно розвинули мої комунікаційні та соціальні навички. Мабуть, саме це зробило моє навчання таким корисним, цікавим та ефективним.

Загалом, за цей рік Відень став для мене другим домом, місцем, де я отримала безцінний досвід, який розширив кордони моєї особистості, допомігши мені стати більш самостійною. А ця програма за обміном не тільки покращила мої знання, давши змогу бути корисною Україні в майбутньому, а й подарувала близьких друзів. Тепер я можу сміливо сказати, що мене чекають у гості люди з інших континентів. А я в свою чергу, вже завчасно запрошую їх до України (після закінчення війни, звісно), бо хочу показати їм нашу культуру, нашу їжу, наші міста, наших людей з величезними серцями, сповненими любов‘ю!

Цей рік — це не просто подорож до іншої країни… Це подія, яка змінила мене, моє світосприйняття, моє життя!

За цю можливість я б хотіла висловити свою вдячність кафедрі менеджменту НТУ «ХПІ», зокрема Павлу Володимировичу Бріню та завідувачці кафедри Олені Вікторівні Прохоренко. Також дякую іншим працівникам ННІ Eкономіки, менеджменту і міжнародного бізнесу НТУ «ХПІ», зокрема Ользі Ігорівні Савченко та директору Наталії Станіславівні Краснокутській за допомогу в оформлені документів.

Окремо хотілося б подякувати Віденському економічному університету за дружній прийом та можливість отримувати якісну освіту навіть під час війни, працівникам міжнародного офісу Віденського економічного університету, а також Шарлотті Хан за сприяння в організації цієї програми мобільності. Дякую!

 

З повагою та найкращими побажаннями,
студентка групи БЕМ-621а.е Скрипка Поліна