Про участь кафедри у проєктах ECIU та INTERACT

Кафедрі менеджменту пощастило взяти участь в проєктах ECIU та INTERACT  EU GREEN,  в яких викладачі українських університетів долучились до кращих європейських практик SMART-education, досліджень та розвитку бізнесу.

Європейський консорціум інноваційних університетів (ECIU), заснований у 1997 році, є мережею університетів, які мають міжнародне визнання завдяки своєму досвіду в галузі інноваційної освіти, досліджень, обміну знаннями та управління у вищій освіті.

Чотирнадцять членів консорціуму поділяють сильну відданість підприємництву, інноваційним формам викладання та навчання та високоякісним дослідженням. Працюючи разом і навчаючись один в одного, університети ECIU прагнуть до наукової та освітньої досконалості, яка матиме реальний вплив на бізнес і суспільство.

У вересні 2023 року у заході за проєктом INTERACT  взяли участь ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, начальник міжнародного відділу Олександр Гончаров і завідувачка кафедри менеджменту Олена Прохоренко. На сесії були представлені такі теми: виявлення можливостей у Horizon Europe; Стратегічні зв’язки на європейському рівні; Пропозиції NAWA (Національна агенція академічних обмінів, Польща) для України,  тощо.

На початку жовтня 2023 р. професор кафедри менеджменту НТУ «ХПІ», Наталія Шиян взяла участь у науковій конференції ECIU University Research Conference, яка проводилася в Іспанії, в Автономному університеті Барселони (Universitat Autònoma de Barcelona).

Конференція була присвячена питанням у сферах енергетики та сталого розвитку, циркулярної економіки, транспорту та мобільності, розвитку громад. Так, серед цікавинок заходу можна відзначити дискусії щодо проблем, які виникають при розширенні використання вантажних електромобілів в логістичних системах, проблем зменшення використання упаковок і створення системи повернення та вторинного використання побутових товарів тощо.

Участь в тренінгу «Інноваційні засоби та методи викладання та навчання (T&L) з коучингом» в Lodz Technology University (Польща) взяли доценти кафедри менеджменту Олена Чайкова та Наталія Ширяєва. Тренінг складався з наступних модулів:

  • методи активного навчання, корисні інструменти для активної взаємодії зі студентами;
  • вступ до проблемного/викликового навчання;
  • оцінювання результатів навчання;
  • коучинг як ефективна стратегія викладання та навчання.

За допомогою цього семінару ми отримали знання про поточні освітні тенденції та методи, які використовуються в європейських університетах, з метою підготовки до покращення, розвитку вищої освіти в Україні.

8-10 листопада професорка кафедри менеджменту, директорка стартап центру Spark НТУ «ХПІ» Наталія Шматько взяла участь у семінарі ECIU4UKRAINE в університеті Твенте (м. Енсхеде, Нідерланди) спільно з ECIU (Європейський консорціум інноваційних університетів).

Метою триденного семінару було інформування учасників та обмін знаннями з різних тематик вищої освіти ЄС.

4-6 грудня на запрошення університету Лодзька Політехніка (Республіка Польща) Олена Прохоренко та Наталія Шиян брали участь у тренінгах та воркшопах на тему «Мікрокваліфікації» та «Навчання на основі викликів». Програма була дуже насиченою, цікавою і корисною, ми дуже вдячні за організацію та підтримку, доктору Дороті Пьотровській, а також усій професійній команді Центру міжнародного співробітництва ТУЛ.

На завершення проєкту відбулась фінальна конференція, на якій представники 10 університетів України окреслили виклики сучасного стану української вищої освіти та пропозиції щодо подальшого розвитку.

Вважаємо участь в цьому проєкті дуже корисною, зокрема для нашої кафедри. Ми прагнемо розвиватись і ділитись новими СМАРТ-практиками навчання!