🍺 20 Цікавих фактів про пиво 🍺

Факти про пиво – це набагато цікавіше, цікавіше і корисніше, ніж горішки до пива. Звичайно, ділитися можна і тим, і іншим, але тільки факти зроблять вас цікавим співрозмовником з «добре охмеленою» ерудицією. Тому ось вам 20 захоплюючих тем для безтурботних «застільних симпозіумів».

 

🍺 Українець Микола Сядристий – автор найменшої в світі пивоварні! Талановитий архітектор встановив нано-завод на ячмінному зернятку. А розглянути 137 деталей мініатюрного варильного цеху можна за допомогою мікроскопа.

 

🍺 Шумери звільняли пивоварів від військової служби. (Шумери – одна з перших цивілізацій в історії людства)

 

🍺 У 1922 році датський фізик, лауреат Нобелівської премії Нільс Бор отримав, мабуть, самий бажаний чоловіками подарунок – будинок в Копенгагені зі справжнім пивопроводом і необмеженим доступом до найсвіжішого пива 24/7 від компанії Carlsberg.

 

🍺 Найдавнішою рекламою пива вважається виявлена в Сирії клинописна глиняна табличка, вік якої близько 6000 років. На думку археологів, на стародавньому планшеті зображена жінка, яка тримає в руках два пивних глечика. Слоган доісторичної реклами: «Пийте пиво Ебла – пиво з серцем лева!». (Ебла – торгове місто-держава, одна з найстаріших цивілізацій Сирії)

 

🍺 Через 20 років німецька пивоварня Weihenstephan відсвяткує 1000-річчя! Найдавніша з нині діючих пивоварень на планеті була заснована в Мюнхені в 1040 році.

 

🍺 «Медичне пиво» – хитрість, що дозволяє пивоварам і лікарям обійти «Сухий закон» – національну заборона на продаж, виробництво та транспортування алкоголю, що діяла з 1920 по 1933 рік. Справа в тому, що закон мав лазівку – він не поширювався на напої, що вживаються в релігійних цілях, косметичних засоби і медикаментах. Тому лікувальне пиво стали продавати в аптеках, як терапію від гострих і хронічних захворювань.

🍺 Хміль – один з основних інгредієнтів пива – найближчий родич конопель.

 

🍺 У 1963 році архітектор Джон Хабракена створив багатофункціональну пляшку WOBO. Спочатку вона служила посудиною для пива, а після спустошення – цеглею для будівництва будинку. Ідея грамотного вторинного використання скла з метою захисту навколишнього середовища від сміття належала онуку засновника пивоварні Heineken, нідерландському бізнесменові Альфреду Хайнекену. Однак і схема підвищення продажів пива була очевидною: чим більше Heineken ти вип’єш, тим вище твій будинок.

 

🍺 Перший пункт призовників в морську піхоту США відкрився в пивбарі.

 

🍺 Пивна пробка Crown Cap – винахід, що змінила долю світової пивної індустрії, створена американцем британського походження Вільямом Пейнтер в 1892 році. Спочатку «спідничка» пробки мала 24 «складки», а зараз стикування з шийкою пляшки забезпечує 21 «оборка».

 

🍺  1 березня – офіційне свято пива в Ісландії Bjórdagur. Започатковано його в честь скасування заборони на пиво, який діяв 74 роки (!) з 1 січня 1915 го по 1 березня 1989-го. Відзначати національне торжество прийнято, випиваючи пиво в барах, ресторанах і клубах, багато з яких в цей день працюють цілодобово.

 

🍺 До винаходу градусника, пивовар перевіряв температуру сусла, опускаючи в нього великий палець. Замір завжди проводився перед бродінням. При високому градусі дріжджі могли загинути, при низькому – відмовитися працювати.

 

🍺 31 грудня 1759 року 34-річний Артур Гіннес на 9000 років (!) взяв в оренду завод St. James’s Gate в Дубліні (Ірландія), де отримала довгострокову прописку броварня Guinness. Спливе термін договору в 10759 році.

 

🍺 Керамічна гуртка зі свистком у питних закладах Англії – маркетинговий хід з середньовіччя. Не потрібно йти до барної стійки чекати, свист почує бармен – і нова порція пива тут як тут.

 

🍺 У данській мові є слово Olfrygt позначає боязнь нестачі пива, страх не купити улюблений напій у відрядженні або у відпустці.

 

🍺 Власник бельгійської фамільної пивоварні Caulier Роджер Кольєр варить «містичне» пиво Paix-Dieu тільки при світлі повного місяця. Його власні спостереження показали, що в повний місяць бродіння відбувається активніше і швидше, а пиво виходить міцним і володіє більш тривалим післясмаком.

 

🍺 Вивіски над входом в ель-хауси і таверни з’явилися завдяки англійському королю Річарду II. У 1393 року монарх повелів позначити питні заклади табличками для зручності їх реєстрації.

 

🍺 Брюссельські мережива – ефект, який створює пивна піна на стінках келиха, коли пиво випито.

 

🍺 У Норвегії хрестили новонароджених, опускаючи в купіль з пивом. Однак в XIII столітті Папа Римський Григорій IX оголосив таке хрещення недійсним.

 

🍺 Традиції медового місяця молодят народилася в Вавилоні не менше чотирьох тисячоліть тому. Тільки тоді батько нареченої протягом 30 днів забезпечував зятя пивом, і називалося все це пивний місяць.

 

 

Джерело: mag.fanatic.beer